Proszę, oto linki do przykładowych zdjęć.
Zdjęcia robione w cieniu popołudniowego słońca, ciepła, żółto-zielona kolorystyka. Zdjęcia wyszły blade i sine.
Świerki w rzeczywistości miały inny kolor, zieleń była bardziej soczysta.
i jeszcze jedno:
---------- Post dodany 10-08-14 o 00:04 ---------- Poprzedni post był 09-08-14 o 23:09 ----------
Zrozumiałym jest, że trzeba dostosować aparat do swoich upodobań i dokonać zmiany ustawień odpowiednio do fotografowanego obiektu. Kupuję jednak kompakt po to, aby na wycieczce, koncercie lub na spacerze zrobić szybko i wygodnie dobre zdjęcie bez prób i długiego strojenia aparatu. Zdarza mi się na wakacjach lub spacerze poprosić czasem kogoś obcego o zrobienie fotki rodzinnej. Wiele lat robiłem zdjęcia Olympusem SP-350 i do dziś jestem z niego zadowolony. W trybie P potrafił prawidłowo dobrać parametry ekspozycji i zrobić dobre zdjęcia w niemalże każdych warunkach (wyłączając słabe oświetlenie). Połączenie ostrego światła i cieni w jednym kadrze nie przeszkadzało w zrobieniu prawidłowego zdjęcia. Balans bieli też był w 99,9% dobierany prawidłowo. Stąd moje duże rozczarowanie ZX-2...