Ja tam potrafię i jak tylko sie pojawi to biorę:lol:Cytat:
Echh że tez nie potraficie się cieszyć że już za moment będzie można go nabyć....
Wersja do druku
Ja tam potrafię i jak tylko sie pojawi to biorę:lol:Cytat:
Echh że tez nie potraficie się cieszyć że już za moment będzie można go nabyć....
"Wszyscy" zdają sobie sprawę że zaspokoić te już "legendarne" wymagania odnośnie sprzętu u kolegi dzarro... -to bardzo trudne wyzwanie.
A olympus sobie najwidoczniej odpuścił > nie mają takich technologicznych możliwość.
dediziert für Mirek54>":mrgreen:"
Fake-OM jest skonstruowany do współpracy ze szkłami cyfrowymi i AF.
Jakość i wielkość wizjera jest cechą moim zdaniem trzeciorzędną -to ma służyć do kadrowania i tyle.
Cecha pierwszorzędna > matryca (i dla niektórych współpraca ze szkłami 4/3) jest taka jak była >taka sobie z naciskiem na "sobie"-ale tu się mało kto takimi pierdołami przejmuje.
Zapowiada się jednak jako świetna kamera!
Mirek54: das Du weist, dass ich mir nur Spass mache.
Abstrahując od Twojego wrodzonego? malkontenctwa to matryca nie jest taka sama jak np w E-P2, co przynajmniej ja widzę na zdjęciach i m.in. dlatego też kupię ten denny aparatCytat:
matryca (i dla niektórych współpraca ze szkłami 4/3) jest taka jak była >taka sobie z naciskiem na "sobie"-ale tu się mało kto takimi pierdołami przejmuje.
mynameisnobody, no widzisz, a dla mnie dobry wizjer jest ważny bo przyjemnie mi się wówczas foci. A matryca w E-M5 jest z tego co widzę całkiem ok i aparat ogólnie też mi się podoba. To co mnie zniechęca to brak jasnego zamiennika kita.
Sando> to E-3 i E-5 będzie Ci się jeszcze przyjemniej focić.
Jak z peakingiem w Fake-OM?
dla dedykowanych Noktorów i Voigtländerów bez AF to minimum "przyjemnego" focenia i kontroli ostrości.
Czy może olympus rozwiązał to jakoś inaczej -skuteczniej>?<
erol : zabraniam! -kategorycznie zabraniam Ci go kupić! -NIE MOŻESZ MI TEGO ZROBIĆ!!!
Ps. jak już go (na złość mi) będziesz miał to zrób parę fotek -takich normalnych -nie "testowych"> z ładnymi kadrami i kolorami i pokaż (na razie to co widziałem z tej puszki mnie tylko smuci- dramatyczny dramat). A może coś napisz o wrażeniach by tacy wrodzeni malkontenci like mynameisnobody ze zgryzoty i zawiści obryzali pazury.
mynameis.. współczuję tak nieziemskich umięjętności i wiedzy. Musisz czuć się okropnie niespełniony w tym zalewie fotograficznego badziewia jakie wychodzi :-P Ale poczucie humoru na plus
nie musisz współczuć -zostałem na tę planetę zesłany za karę (malkontenctwo) ale całkiem mi się tu podoba> jest tyle tematów żeby się ich doczepić...
DŻI-FORS!
mynameisnobody, a fociłem kiedyś E-3 jednego z naszych kolegów i potwierdzam, że taki wizjer jest super, w sumie to była najfajniejsza rzecz w tym aparacie :-) Tylko, że E-system to już raczej przeszłość.
mynameisnobody: Czy ta matryca według ciebie jest aż tak zła? Czy chodzi o to, że od kilku lat nie widać postępu (przynajmniej na bazowym iso 100), czy może wg. Ciebie jest coraz gorzej? Pytam serio.
Ludzie robią zdjęcia sprzętem micro4/3 i nawet im coś wychodzi.
A jesli chodzi o AF dla dużych szkieł to chyba da się zrobić -> tak jak robi to Nikon 1, czyli hybrydowy AF. Może w następnym OMD już będzie. No ale to sa chyba tematy do gdybania w nowym wątku, w oczekuwianiu na OMD EM-x
A to naprawdę działa? Wcześniej coś takiego miał któryś kompakt Fuji, ale było słychać wątpliwości odnośnie działania.
Inna sprawa, że można na YT znaleźć film, na którym 14-54II ostrzy zauważalnie szybciej z E-P3 niż na filmie z OM-D. Może to kwestia ilości światła.
EDIT: Zapodaję:
http://www.youtube.com/watch?v=QfFQ6hreu1M
0:55
http://www.youtube.com/watch?v=ICfJNokJhMo
Czy mi się wydaje??
co do pytania mi zadanego> nie ma postępu względem starych modeli (i to tych z początku systemu 4/3) na bazowym iso (a mnie interesuje wyłącznie jak najniższa czułość > mam do tego prawo?).
Co z tego że mam potrojoną ilość pikseli skoro realnie muszę dużo bardziej się namęczyć by uzyskać z tej sieczki satysfakcjonujący mnie obraz (barwy-mikrokontrast, look) ?
W realnych (czytaj dla matrycy -ciężkich) warunach oświetleniowych ciężko wogóle mówić o prawidłowym naświetleniu sceny.
Tu żaden pomiar z milionem pól matrycy pomiaru światła nie pomoże> czytaj światłomierz można sobie za przeproszeniem wsa... -naświetlamy o 2 EVponiżej "logicznych wartości -na oko" a potem -udawanie Davida Coperfielda na polu obróbki obrazu -jak to wpływa na kolory widać na zdjęciach z ostatnich modeli olympusa (więcej niż jpeg oferuje w zasadzie nie można się spodziewać).
Bo... -charakterystyka matrycy taka a nie inna = twarde przejścia (ich brak) w światłach (również związane ze specyfiką GO na mniejszym sensorze), 12bitowa rejestracja obrazu( przekłamanie barw w "gaszonych" światłach-clipping dla kanałów RGB jest różny i następuje wcześnie z powodu naćkania pixelami).
By to wszystko trzymać pod kontrolą olympus musi stosować LEPSZE (nie -nie większe ale właśnie lepsze) matryce od konkurencji (takie właśnie były Kodakowskie FFT dla moich potrzeb) -a jedzie na "ostatkach z pańskiego stołu".
I najgorsze że wszyscy takiej polityce przyklaskują, a potem po cichu (albo z łomotem!) odchodzą do konkurencji...
Profesjonalny sprzęt olympusa? -dla kogo!?
I olek klepie kompakty -bo sam sobie na to zasłużył.
Brak postępu to cofanie się -nawet nie wspominam konkurencji bo ta mnie zupełnie nie obchodzi.
Olympus to klasyczny przykład (w tej chwili) na przerost formy nad treścią.
Za niedługo postawię E-1 do szklanej gablotki z podpisem :" olympus> miałeś chamie złoty róg..."
W OM-D jest taki bajer, że można sobie na żywo wyginać krzywą. Wie ktoś, czy można to stosować przy filtrach artystycznych?
MNIN: właśnie pojawił się njius o chęci współpracy z Oly ponad trzech korporacji, w tym Sony, Fuji i Terumo.
To ja poproszę w E-M7: matryczkę z D5100 lub D3200, "w multi aspect", EVF z Nex-7 i LCD z 5D3, drugie gniazdo na te nowe szybkie karty Sony (z D4) i to wszystko okraszone premierą mZD 150mm f/2.8 macro i masz te twoje dwa ty$iące - tu - za zestaw kitowy: korpus/szkło.
[QUOTE=kateb;810144]mynameisnobody: Czy ta matryca według ciebie jest aż tak zła? Czy chodzi o to, że od kilku lat nie widać postępu (przynajmniej na bazowym iso 100), czy może wg. Ciebie jest coraz gorzej? Pytam serio.
Mam jeszcze olka E-500 , mam też pena E-PL2 , ten pierwszy ma bazowe ISO100 , ten drugi 200. I ostatnio wziąłem w plener oba i starałem się pofocić te same kadry, hmmm no i cóż , jeśli chodzi szum na niskich ISO to dzisiejsze matryce w penach przegrywają z kretesem z takim E-500 (matryca kodaka) . W E-500 na ISO100 szumu nie dostrzeżesz , jest gładziutko, przyjemnie dla oka :) . Ale to jak juz w któryms zagranicznym teście OM-D napisali , że niskie ISO jest ciągle kiepskie i poprawiono tylko wysokie, tak więc to żadna nowość.
gietrzy,
jeny! cos ty dzis pobieral?:)
MNINB, (mogiem skrotem?)
nie kus, bo znow zakupie E-1.... no niestety masz racje, tendencja do robienia matryc plastik fantastik sie poglebia, a zagrywki podbijania natywnego iso, to cios dla niektorych uzytkownikow, w tym mnie...
kiedys zrobilem upa softa w KR i wykastrowali mi iso 100, no jak sie wk... obrazek ten sam, a, ze niby jaka rewelacja bo iso 1600 mniut, pytanie tylko do panow P, po kij mi takie iso na spacerze...
czasy kodaka juz minely, chyba bezpowrotnie, wielka szkoda, wrecz ogromna.
pozdrowionka
Japońska reklama TV:
http://www.youtube.com/watch?v=7FwlGnt5IOw
Hmm... nieeeee
Nie no widac, ze gosc poczatkujacy, krzywe kadry robi:)
pozdrowionka
No wlasnie odchodzac nie przyklaskuja. Co myslisz mieliby robic? Strajk glodowy. Wolny rynek jest. Nie podoba sie to sie idzie do konkurencji.
Co i ja pewnie za jaks czas uczynie jak D800 wyjdzie z wieku niemowlecego i beda znane wszystkie jego ukryte choroby ;-)
T.
And story so far...
Dzizaz ile mozna tych bzdur o matrycy kodaka i niestworzonych wlasciwosciach czytac...
Moze ktos mi po prostu wrzuci jakis obrazek co to pokaze, bo jakos nie potrafie sie doszukac takowego w tfurczosci klakierow owego matrycowego cudu...
pozdro
... może mogliby nie odchodzić*jakby nie mieli POWODU?
Może nie musiałbym malkontencić nie mając powodu?
Dlaczego gdy ktoś zacznie mówić*o POWODACH jest ogłaszany zaocznie wrogiem nr.1?
Kogo?
Czego?
Nie zmieniłem systemu -mam E-1 i ostatecznie zd25mm (droższych się*nie opłaca trzymać jak na razie dzięki polityce olzmpusa). Wszystko inne * niestety służy już gdzieś komuś*innemu.
* -na premierę FAKE-OM zakupiłem nawet FL50R (genialna lampa!) którą równie szybko odesłałem po oglądnięciu sampli (ORFów) nowego sprzętu. Taki sam los spotkał*ZD11-22 i PL25 i niech mnie szlag jeśli ta cała logistyczna operacja była czymś dla mnie przyjemnym. Nie to nie były takie sobie zwykłe fotografistyczne klamory, bo focę tym od 2005r. i wiem jak te szkła są świetne. Jeśli jednak olympus spuszcza za mną wodę to spływam.
Za cenę tych 2 szkiełek i lampy mam system ricoha (kompletny) i nie narzekam (lepiej czuję się w niszach i jaskiniach niż na chińskim bazarze)-choć szkoda że to nie olympus (takie mam odczucia za każdym razem jak biorę E-1 do ręki).
Nikogo nie namawiam i nie przekonuję > ricoh rozwiązał pewne rzeczy od **** strony i to mnie podnieca bardziej niż ciągłe oczekiwanie na cud z Tokyo...
Właśnie> uważaj na bybassy nyny!
mam, miałem, czy będę mieć -to nie twoja subtelna sprawa.
Ale co wy chcecie od tego biednego ciecia? Żeby od razu na człowieka z nożem?
zgroza -jaka agresja tu panuje...
D(r)eszczowiec?
http://www.youtube.com/watch?v=BEqlnTqrS7Q