A ja to nawet znam takich zadowolonych co mają 1.4 i w żadnym serwisie puszka nie była :) i działa :)
Wersja do druku
wczoraj byłem robić fotki na turnieju dla dzieciaków w piłce nożnej i zdziwiłem się bardzo, bo wystarczył mi jeden aku na dwie 8 gigowe karty pamieci.
(dodatkowo miałem w zapasie gripa z dwoma aku)
Fotki w RAWach. 1400 szt plus minus. Akumulator dalej jest niby "naładowany" w pełni ;)
Trochę to dziwne, bo kiedyś aku starczał mi na ok 700 -800 fotek.
Tylko że ten jest nowy:) z promocji w FJ :mrgreen: może to jest przyczyna wydajności :roll: .... :twisted:
w każdym bądź razie jestem mile zaskoczony jego wydajnością :grin:
.
Witam! Moje pytanko do tych co to potrafią: jak można sprawdzić i odczytać przebieg migawki w E-3. Pozdrawiam!
MENU SERWISOWE E-30, E-3
włącz aparat, otwórz zamknięcie karty CF
1. naciśnij "menu"+"ok" razem
2. naciśnij przyciski nawigacyjne w podanej kolejności "góra" "dól" "lewo" "prawo"
3. nacisnij przycisk wyzwalajacy migawke
4. nacisnij przycisk nawigacyjny "góra"
5 nacisnij przycisk nawigacyjny "prawo" aby wyświetlić stronę drugą
strona druga:
R: 00XXXXXX licznik zdjęć
S: 00XXXXXX licznik zdjęć z lampą błyskową (było nieznana wartość)
M: 00XXXXXX licznik podniesienia lustra (było mapowanie)
U: 00XXXXXX licznik ilości uruchomień ultrasonicznego czyszczenia matrycy
Wielkie dzięki dla Cadmana za podpowiedz! No i tak to mam tu E-3 ze stanem licznika 65tys... Niezła cyferka... Ile jeszcze wytrzyma? Oto jest pytanie...
Tez racja w tym co piszesz. Mam taka oferte nabycia tegoz egzemplarza z gripem za 2 tys zeta. W karierze zaliczył jednak jakis upadek stad lekko podpekniety grip od strony zawiasow klapki baterii. Ale działa sprawnie wiec ryzyk fizyk.
U mnie wystąpiła pierwsza wada, czyli rozwarstwienie obudowy LCD - zastanawiam się nad sklejeniem "kropelką". Poza tym mam zamiar doklejć cienkie skórki do brzegów z obu stron LCD, aby za ich pomocą wyciągać to ustrojstwo od tyłu :)
Własnie testuje lampę Metz 54MZ-4i która uzywałem z adapterem SCA 3202 wersja M4 z E-1 i tu mam klopsa, w E-3 nie działa mi TTL błysku... Cos zle ustawiłem w menu aparatu?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
MicSzu "Jak uszkodzony tylko grip to bierz i się nie zastanawiaj:smile: może ze 100zł z ceny jeszcze urwiesz, gripa sprzedasz za 200zł i będziesz miał zacny korpusik:smile:"
Owszem moze i racja ale jak widze na allegro za 2800 E-3 ze stanem 8 tys zdjec to sie mocno zastanawiam... Hallo! Uzytkownikow tej puszki prosze o wypowiedzi jak sie maja Wasze sprzety po tak duzym chodzie?
Zależy, jak pracujesz. BLS-1 w moim E-420 używany przez około tydzień od momentu naładowania wystarcza na kilkaset zdjęć, ale na pikniku lotniczym, świeżo naładowany i używany w ciągu jednego dnia, wystarczył na 2500 zdjęć (JPEG). Wydaje mi się, że sposób użycia ma tu duży wpływ na "charakterystykę siadania".
8 tys. klapnięć lustra... Kilka imprez sportowych, kilka ślubów, kilka wypraw w nieznane... Aparat MUSI tyle bez problemu wytrzymać :) Inaczej trzeba by je zmieniać co pół roku hehe A co ma mu niby dolegać?
Że migawka do wymiany? Jedna będzie do wymiany po 10 tys., inna po 100 tys.
8tys na lustro to w sumie jest tyle co nic.
I racja ze tak bywa ze ludki zmieniaja sprzety to sie i pozbywaja starych za bezcen. Ja prawie 4 latka foce E-1 od nowiutkiego i teraz dylemat, kupic E-3 czy tez zdradzic Olka... A jakos mi szkoda bo za jaka kase sie to kupiło... E-1 + 14-54 to 3900 wtedy było, HLD-2 1000 zeta... A teraz co? Grosze! Lubie ptaki i zwierzaki, nabyłem Sigme 135-400, fajna całkiem, wiec E-3 kusi bo i rozdzielczosc i stabilizacja itd. I głowka mysli i mysli... A ze mam 14-54 to szkoda szkiełka. A w planach by tez E-1 mojej dziewczynie odstapic... Zzyłem sie z nim, piekna puszka, aż szkoda w swiat oddawac.
Bardzo dobre pytanie! Dzis pofociłem troszke tym E-3 nawet w deszczowej aurce i nawet mi sie podoba. No cóz... e-1 to jakby inna epoka.
To moja E-Trójeczka mniej więcej od lutego strzeliła już 23tys razy. I jest fajnie ;)
e-3 to bardzo zacny sprzęt, ma ponad półtora roku i ma 124ooo, działa tak samo jak działał kiedy miał 5ooo czy 15ooo... nadal wolę nim robić niż nowym e-30...
Dziś sprawdziłem mam niecałe 8500 na liczniku :) Puszka jest u mnie już prawie 1,5 roku :-P
Mało czasu mało czasu na fotki:evil:
Wychodzi na to ze E-3 zdaje sie nie do zajechania. A ja nadal nie wiem co jest nie tak ze moj Metz 54MZ-4i nie dziala w TTL z E-3 a z E-1 jak najbardziej ok. Czyzby cos było zmienione w metodzie wspołpracy lampy z aparatem? Czy tez wada egzemplarza? Ktos cos podpowie na to?
Witam.
Może to jednak pytanie nie na miejscu ale że jesteście tak szacownym gronem użytkowników E-3, odważę się..
Mianowicie gdzie mogę najtaniej w Polsce pomijając alegro itp. zakupić w/w body ? Jakiego są to rzędu koszta ?
Najchętniej przytulił bym puszkę od razu razem z gripem.
Dodam że interesuje mnie tylko i wyłącznie nowa sztuka.
pzdr.
Yhym.. dzięki za odpowiedź.
Jest za 4100 w Chorzowie, w Usa kosztuje ok 2700. ;) Może jeszcze jakieś propozycje ?
Daj namiary na ten sklep w USA jak mozesz.
Jezeli chodzi o import z USA to zaplacennie podatku i cla jest niemal ze pewne. Jezeli kumasz angielski polecam kalkulator cla i podatku ze strony:http://www.dutycalculator.com/
Czesto korzystam z tego kalkulatora i jest on precyzyjny. Warto takze doliczyc koszt dostarczenia przedmiotu przez serwis pocztowy do urzedu celnego. Czesto uslugodawca nie informuje nas o tym dodatkowym koszcie, ktory musimy poniesc w momencie odbioru przesylki od kuriera. Jest to koszt rzedu 10-30 dolarow w zaleznosci od firmy kurierskiej.
pozdro...
P.S.
Co prawda w kalkulatorze nie ma Polski jako kraju docelowego lecz mozesz wybrac np Niemcy jakoze te maja te same wartosci cel i podatkow na import jak Polska.
Ekranik się rozwarstwił ale to pikuś.
Najbardziej mnie wkurzyła pęknięta klamerka w pasku.
Z powodu gównianego kawałka plastiku można roztrzaskać sobie zestaw za parę tysięcy bo tylko taki coś waży :-(.
Jaki dobry pasek na szyję polecacie zamiast tego felernego od Olympusa?
http://www.allegro.pl/item808258250_...dpieciami.html
Kupiłem za namową Heyahero i chwalę. Po małej przeróbce - na aparat zakładam kółeczka metalowe a końcówki paska z karabińczykami dopinam do aparatu - dzięki temu po odpięciu paska nic mi się nie belonta przy aparacie.
aircell - poszukaj na allegro- kilka osób z forum juz go ma
http://www.allegro.pl/item815225948_...e420_e510.html
Ja po tym jak zerwał mi się pasek u Nikona F65, który uderzył w chodnik zabezpieczałem ustrojstwo agrafkami.