O tak 378 dobre!
Wersja do druku
O tak 378 dobre!
bardzo fajne te szkla
378 - świetne ujęcie.
Dzięki za wizytę i opinie.
No Mieszko634- aleś mi przypomniał, jedne z pierwszych moich fotek robionych lustrzanką, tu E-1 +ZD 14-54 Lasy Milickie:oops:
Kasprzyk- a ładnie to tak puszczać zeza na ten tyłeczek... .W sumie ładne te dziewczyny mamy. A dziewczyny były dwie choć momentami...
379. ...solo..
380. ... i w duecie
381.
ps. jakby co ślad po bańce jest na wysokości godziny 14,00 od lampy;-)
Bańki jak wiadom, to ubaw nie tylko dla dorosłych, ale także i dla dzieci :grin:
382.
383.
382 fantastyczne, jaka szkoda, że buzi dziewczynki nie widać!
Świetna seria i pomyśleć, że mamualem, ale to świadczy o klasie fotografującego.
Obiektyw to tylko narzędzie i fajnie jak dobrze sie sprawuje. Pierwsza seria na bardzo dobrym poziomie i z niej najbardziej podobały mi się 377 gdzie wesoła rozmowa starszych ludzi optymistycznie nastraja i mydlana bańka która jest głównym zainteresowaniem chłopca na zdjęciu 378. Zdjecie 382 dobrze zapamietam bo jestem nim zachwycony i zdjęcie 383 jak dziewczynka jakby pchała ten nieziemski kolorowy przedmiot. Poza tym otoczka powstawania baniek jest interesująca i dobrze pokazana.
382 - fantastyczne, to jest to, co cieszy oko ;)
pzdr
Bańki z dziewczynką bardziej mi się podobają - kadry czyste i proste :)
Dzięki.
Dobrze, że Jej chłopak tego nie zauważył...
384.
Kaz de Wro też tam byłem :grin:
Ponadto jestem na 99% przekonany, że widziałem Cię kiedy robiłeś to zdjęcie ! Mijałem się z tymi zakonnicami, pamiętam tę babinkę i że po jej prawej stronie na schodkach stał fotograf ;]
Czy to nie był poniedziałek czasem ? :grin:
Pzdr.
wanilia- rekompensuję chociaż trochę , Twoją słuszną uwagę.
Z tą dziewczynką wiąże się pewna krótka historia. Otóż jej matka widząc jak coś focę i chyba jej córkę też, zapytała mnie czy nie mógłbym jej przesłać mailem parę zdjęć, bo nawet nie ma ostatnich jej zdjęć. Po chwili przyniosła mi adres mailowy napisany na serwetce z pobliskiej restauracji. Przesłałem jej i bardzo podziękowała, podobały się;-)
385.
sn00p- w niedziele było sporo luda w Rynku więc gdzieś się minęliśmy. A z fotką babci na dworcu to nie byłbym tego pewny. Z szerokim kątem Panasa LX3, aby zrobić taką fotkę to muszę być niemal obok takiej osoby. Tutaj babcia oparła się o obudowę filara a ja tuż obok niej. Ze schodów, o których mówisz, to ktoś musiał robić fotę krótkim tele. Zresztą to jest rewir babci, więc jest wielu, którzy chcą ją sfocić;-)
Kazek, napisz coś o tym LX3. Czemu się go pozbywasz?
Wchodzę w szkła manualne a może i nabędę na stałe używkę E-30, a że bilans musi się zrównoważyć, stąd takie małe zamieszanie u mnie. Panas w pełni sprawny, ręczę głową;-) Oddzielnie sprzedaję też tubus do niego i konwerter szerokokątny. Zawsze mogę przesłać jakiś RAW.
384- sympatycznie uchwycone a i przypadkowa modelka pełna uroku. 385- na którym ujmuje dziecięca mimika świetne. Mama na pewno była zadowolona.
Dzięki raz jeszcze. A Panas poszedł w dobre ręce, więc niech żyje Panas!
Kolejne dwa uliczniki:
386.
387.
Ze zdjęciem 382 mam bardzo... hm... oczywiste skojarzenia. Ale nie napiszę, bo byłyby obraźliwe dla tego pana :wink:
Pani Bufetowa ale ten pan nie ma założonego tego płaszcza w taki sposób żeby go obrażać.
Ale fotka bardzo ciekawa.
Nie wiem co robisz z tymi zdjęciami, ale wszystkie czernie są mocno zielone.
Ojejku, czy musicie szukać dziury w całym;-)
No muszę stanąć w obronie, może to wystarczy?
388.
Daniello- czy to jest bardzo rzucające się w oczy, i jak Ty to widzisz? Bo ja patrzę i nic. To może chodzi o kontury czerni i pojawiającą się aberrację chromatyczną?
Wystarczy ;)
Co do zieleni w czerniach - faktycznie :shock: Pan mnie tak zaintrygował, że nie zwróciłam uwagi na te czernie - najbardziej u młodzieńca pod połami kurtki. Ta sama zieleń co na zdjęciu niedawno omawianym (z figurką).
Na moim monitorze bardzo to widać. Mam ustawiony niski kontrast i zamiast czerni mam szarość.
Na twoich (ale tylko tych świeżych) zdjęciach jest zielono w cieniach(a nie szaro - tak jak u mnie powinno być).
Hmm.., tutaj inna pucha i inne szkło! Czyli, tak sobie głośno mówię, pozostaje soft w body albo przy dalszej obróbce w programie graficznym. Czy Ktoś miał już podobny temat.
Czy tego typu problemy mogą powstawać przy kompresji do formatu .jpg? I dalej, czy jedynym wyjściem jest robienie fotek w tym paskudnym RAWie (znacie mój podpis;-o)
ps.
Wrzuciłem do programu graficznego "surowego" jpg tej fotki i wszystko jest w porządku, tzn. po maksymalnym rozjaśnieniu nie ma zieleni ani innego koloru a tylko odcienie szarości. Wniosek, przy obróbce muszę z czymś przesadzać i w związku z tym korekta będzie konieczna.
Dziękuję Daniello za zwrócenie uwagi.
386 i 387 - świetne!
Gratuluję zmiany stylu. Poszukiwania czasem kończą się poruszeniem zdjęcia lub nie ostrością - mimo to uważam że obrałeś dobry kierunek. Seria z bańkami - w dechę. Pozatym, widzę tu ślady matrycy Kodaka, którą b. lubię:)
Bardzo fajne foty. Ulice dużego miasta są ciekawym miejscem do fotografowania. Zawsze można coś interesującego "ustrzelić". Próby z "manualami" bardzo udane.
Układność oferującego jest powalająca. Zdjęcia 386 i 388 świetne.
Dzięki raz jeszcze za wizytę.
Odnośnie szkieł manualnych, nikt nie mówił, że będzie łatwo. Sporo jest na razie nieostrych fotek, szczeg. dynamicznych, choć nie tylko. Ale jest to kwestia większej wprawy.
Kolejny pstryk
389.
No to jest ostre :) Wzrok pani też. Chyba nie lubi paparazzich.
Kaz - powiem krótko - ostatnie foty nie są Kazowe. ;)
Zapomniałem podać, że wcześniejsza fotka (389.) i te poniższe pstryki robiłem nowym szkłem w zestawie E-30 + Super Takumar 200/4, na pełnej dziurze. Czasami brakuje tego światła. Fajnie by było mieć choćby takie f2.8 jak u Sonnara;-) Ale nie narzekam bo relacja: jakość wykonania i obrazu do ceny jest b.dobra.
E-510- ale to dobrze czy źle:roll:
390.
391.
392.
393.
Coraz bardziej mi się podobają Twoje zdjęcia. Z tej seri, szczególnie, dziewczynka wpijająca się wzrokiem, chyba w portrecistę (390) i dziewczynka goniąca gołębia (393) :)
Parka miodzio
Z ostatnich bardzo podoba mi sie portret starszej Pani na zdjęciu 389. Jej elegancja na pastelowym tle ładnie się komponują. Pozująca radosna dziewczynka na 390 i dziewczynka goniaca gołębia na 393. Wypatrzone na ulicy, zdjęcie 391 ciekawa kobieta o interesującej aparycji i całująca sie parka na zdjęciu 392.
Do mnie gada ostatnie, dynamiczne, dziewczynka i gołąb fajnie się dopełniają.
Żeby tak jeszcze tych dzinsów tam nie było to byłbym zachwycony.