I na dobre im to nie wyszło...
Wersja do druku
NEXy, czyli aktualnie ILCE sobie radzą całkiem nieźle. Fajne są.
SLT czyli aktualnie ILCA raczej będą wymierać. Może się okazać że A77mkII to taki E-5 tylko do Sony...
A na ilość modeli od Olympusa to ja na razie nie narzekam. Co prawda linia "Pen" która była IMHO całkiem logiczna ma wedle 43rumors zostać mocno zmieniona, ale nawet z nią było dość przejrzyście.
E-Pn > E-PLn > E-PMn
Mniej jasna jest linia OM-D, trochę E-M5 się wyłamuje, ale reszta jest jasna E-Mn > E-m1n
Wygląda na to że teraz może być jeden Pen (chyba coś pośredniego miedzy dotychczasowym E-P i E-PL) i dwa albo trzy OM-D . Ciekawi mnie czy utrzymają model na poziomie E-M5, może się okazać że nie będzie już następcy i zostanie tylko względnie tani E-M1n i drogi, "wypasiony" E-Mn
Dwa PENy i dwa OM-D zupełnie by wystarczyły.
Jak to wygląda u innych producentów?
Nikon ma serię D3xxx, D5xxx, D7xxx, D6xx, D8xx i Dx, do tego bezlusterkowce serii 1: S V i J. 9 różnych modeli.
Canon ma 1xxxD, xxxD, xxd, 7d, 5d, 6d, 1d i bezlusterkowca m, 8 modeli.
Sony ma samych z bagnetem E 10 modeli do tego trudno mi ocenić który jest bardziej zaawansowany, czy NEX-6 jest lepszy od ILCE-6000? Czy odwrotnie? Do tego 4 modele z bagnetem A.
Może w takim razie nawet gdyby zostało 6 modeli (3xpen i 3x OM-D) to nie będzie tak źle? ;-)
---------- Post dodany o 10:01 ---------- Poprzedni post był o 10:01 ----------
A co jest złego w VF-4?
No ale tu nie chodzi o to, żeby było tak jak jest wszędzie, tylko tak jak być powinno :-)
Moim zdaniem to czas już chyba na nowe matryce,bo tych aparatów z 16mpx trochę się nazbierało, nie muszą mieć jeszcze więcej mpx, wystarczy dobre 12mpx tak jak to Sony zrobił w A7S i będzie pięknie ;)
Co racja, to racja. Jedna matryca (ok dwie - bo w E-M1 jest inna) i wykorzystywana w różnych korpusach, dla mnie trochę bez sensu, że w topowych korpusach jest to samo co w modelach amatorskich. Niby różnica w obsłudze i pozostałych parametrach, ale... ajkis niedosyt/niesmak jest.
Na razie matryca Panasa z E-M1 i GH4 jest chyba najlepsza na rynku i pewnie przez jakiś czas tak zostanie.
Zresztą nie spodziewałbym się już znacznego postępu z matrycami. Efektywność kwantowa nowych matryc jest już powyżej 50% więc zostało już poniżej 1EV do zyskania.
Szumy odczytu też są rzędu kilku eV. W sumie to może jeszcze 1EV da się urwać w porównaniu do tej nowej matrycy.
Później pozostanie już tylko droga A7s z dużymi pikselami, gdzie zmieści się mnóstwo elektronów, albo jakaś forma resetowania komórek po przepełnieniu, ale to pewnie nieprędko.
To jest ciekawe :)
https://www.youtube.com/watch?v=Y26VQXB49mM
T.
Też tak myślałem, ale Iwo mi przed chwilą uświadomił, że M10 ma bitrate M1, super ekranik (pod manuale), b. dobry stabilizator (sample luc4s'a). Tylko wizjer mu jeszcze kuleje. Znaczy to tyle, że następny budżetowy PEN, jeśli się pojawi, musi wyrównać a taki transfer technologii do modeli sprzedawanych regularnie w cenach $100-$300 vs. $1300 (za M1) może tylko cieszyć!
PM2 Mistrz* :)
* - teraz już można trafić od $99!
Mi akurat nie chodziło o AF, ale o samą sprawność sensora.
AF w GH4 faktycznie robi wrażenie,
I znowu możemy "podywagować" co to będzie i co chcielibyśmy by było ;-)
http://www.43rumors.com/ft5-hot-new-...-in-september/
To ciekawe info.
Podejrzewam, że będzie to model z klasy wyższej niż E-M10 i zarazem oczywiście droższej.
Mam nadzieję że odświeżona wersja E-M5 - czyli E-M1 w obudowie E-M5 ;-) Co też zwiastowałoby w przyszłym roku następce flagowca ;-)
Byle tylko powrocili do matryc sonego :)
pozdro
Płodni są... Ja osobiście preferowałbym maksymalnie 3 modele (po jednym każdym segmencie) sprzedawane i wspierane przez dłuższy czas...
E tam ;-) Body to tylko Body - dodatek do obiektywu ;-) - ważne żeby co roku nie wydawali nowych wersji wszystkich obiektywów (choć ciemno-kitów już natworzyli) ;-)
Jak czytam co ludziska wypisują, w komentarzach (pod artykułem o nowym OM-D) to tylko umacniam się w przekonaniu, że dobrze zrobiłem kupując model "kończący swoje życie". Wszyscy oczekują jakiś kosmetycznych w sumie zmian, coś z 1 coś z 10 mój wniosek z tego taki, że właściwie e-m5 niespecjalnie się postarzał. Choć ja dziwny jestem bo przedni korpus eksploatowałem przez siedem lat, zanim uznałem, że czas się przesiać bo nowe jest wyraźnie lepsze. Jak dla mnie nie ma się czym ekscytować i nie spodziewam się żadnej rewolucji. Zresztą patrząc po PEN'ach zmiany są obecnie raczej niewielkie.
Nie m- ma matryce wyprodukowaną przez Panasonica
http://www.m43.eu/nowosci/olympus-om...ez-panasonica/
Najważniejsze chyba, że matryca Panasonica (E-M1) dorównuje jeśli nie przewyższa parametrami tą z Sony (E-M5,10).
Załącznik 123960
Jestem ciekawy co pokażą, bo nowości zawsze są intersujące. Patrząc na zapowiedz E-PL7 rewolucji bym się nie spodziewał. Myślę o dwóch scenariuszach:
1. Następca e-m5 czyli nieco poprawiona specyfikacji ot e-m10 + uszczelki, może nowy wizjer albo współpraca ze szkłami 4/3 na poziomie e-m1
2. e-m10 jest nowym e-m5 a na Photokina pokażą puszkę entry-level czyli model poniżej e-m10 np z plastikową obudową.:twisted: za to tani.
Mocno wątpię by jakiś OM-D był jeszcze tańszy od E-M10.
Tania jest seria E-PM i wątpię by nowość miała z nią konkurować.
Pewnie będzie sterowanie Wi-Fi, może nawet dadzą wbudowany GPS, wizjer z E-M1. Na czujniki fazowe bym nie liczył.
Mogli by zrobić w końcu PENa z wizjerem.
A może w końcu aparat z nową matrycą? :D No bo co tu się da jeszcze ulepszyć oprócz samej jakości obrazka? Stabilizacja 5-osiowa najlepsza na rynku,autofocus też w czołówce,no można dać jeszcze lepszy wizjer,inaczej rozmieścić przyciski i co jeszcze? Hmm...Wiem! Można ulepszyć wideo(dla tych wymagając mi to bez różnicy) albo dodać radiowe wyzwalanie lamp błyskowych za pomocą korpusu! Obydwie propozycje raczej mocno nierealne :D.
No jeszcze migawka 1/8000, i slot na dwie karty ;-) + plus wbudowana lampa jako "radiowe" wyzwalanie lamp błyskowych ;-)
ja czekam na jakieś dobre i jasne szkiełko makro bo M60 f2.8 to mało... mało... mało... coś ze światłem 2.0 i coś o długości 100mm, 150 mm...