Konkretnie japoński czytaj: najważniejszy.
Wersja do druku
Byle nie zmniejszyli go za bardzo :wink:
Chciałbym jednak widzieć na nim parę przełączników, rolkę i kółko.
Nowe body mają być pokazane 30 czerwca.
Ciekawe jest to, ze Panas zaczal miniaturyzowac po NEX'ach Sony.
A Sony wlasnie pracuje (moze juz skonczyl) nad wieksza puszka, konkurentem GH2, czyli NEX-7.
Na szczescie Nex mnie nie interesuje, za to bardzo interesuje mnie rozwoj i walka pomiedzy Panasonikiem i Olkiem, jezeli Panas dopracuje softowo G3 i nie bedzie robil zadnych jaj jak to mialo miejsce chocby z celowym psuciem firmware w G1 przed premiera GH1, to mozemy liczyc na fajna puszke i Olek bedzie musial na prawde sie postarac zeby Panasowi podskoczyc.
Bardzo lubie swojego EPLa, to fantastyczny aparacik, jednak brakuje mu sprawnego AF i wbudowanego evf, wtedy o Panasie nawet nie pomysle, a tak ciagle czekam na G3
pozdrawiam serdecznie
Janek
http://www.kleptography.com/rf/
ciekawa stronka z akcesoriami nie firmowymi :)
GF2 nie jest następcą GF1, przynajmniej tak mi się coś kojarzy, że przedstawiciele Panasa tak twierdzili. Gdyby było inaczej, GF1 już raczej zdążyłby zniknąć ze sklepów, a w rzeczywistości półki się aż od niego uginają, a to właśnie GF2 nie można nigdzie znaleźć.
Panas po prostu zrobił model nieco zmniejszony, z uproszczonym interfejsem, tak żeby laik przyzwyczajony do swojego kieszonkowego IXUSa nie przeraził się na widok tych wszystkich magicznych przełączników i klockowatej formy. Równolegle pewnie będzie miał też w ofercie model z większą ilością guzików i może jeszcze jakimś dodatkowym gadżetem na pokładzie dla tych, którzy czują potrzebę użytkowania kieszonkowego aparatu z interfejsem jak kokpit Boeinga 747 ;)
epicure,
Naturalna koleja rzeczy jest ze cyferka 2 to kontynuacja cyferki 1.
Problem jest inny, po prostu GF2 okazal sie byc za malo nowatorski w stosunku do poprzednika, mysleli, ze pojada po dobrym slowie, a tu ludziska wola GF1 i wcale sie im nie dziwie, dlatego ten nowszy sprzedaje sie tak sobie.
pozdrawiam serdecznie
Janek
GF-2 sprzedaje się tak sobie? Ciekawe gdzie go można kupić. Nie jest to proste zadanie. Albo popyt jest taki, że i tak ledwo wyrabiają (stąd tak trudno go kupić) albo niewielka produkcja. Zresztą to jeszcze kwestia marnej dystrybucji w porównaniu do olka (PENy są w każdym kiosku). To może kwestia tego, że sprzęt P spokojnie schodzi i nie trzeba specjalnie pracować nad ofertą na rynku/dystrybucją. Tym bardziej, że to podobno nie tylko u nas tak dystrybucja kuleje. Jakby się słabo sprzedawał, to byłby łatwiej dostępny. Tak mi wychodzi.
A jakieś bardziej wiarygodne źródło? :)
Ja nie wiem gdzie wy szukacie GF2 i gdzie go rzekomo nie ma,
pelno na allegro, pelno w sklepie dla idiotow, a moze po prostu czekacie na cene waszych marzen???
Kazda nastepna cyferka jest kontynuacja, pytanie czy godna i udana? W przypadku GF uwazam, ze nie, epicure nie wymyslaj niestworzonych rzeczy w Panasoniku pracujesz czy taki niewierny z zalozenia jestes...
pozdrawiam serdecznie
Janek
O faktycznie widzę na allegro 2 aukcję. A w sklepie dla idiotów nie widziałem. Ale może i gdzieś jest.Na ceneo też nie ma ofert (a widzę 36 ofert e-pl1 z kitem). Nie pisałem, że nie ma wcale. Ale w porównaniu do oferty na rynku np. e-pl1 czy nex, to jakby nie było.
A cena to co innego. Ja na nic nie czekam, bo mam czym fotografować ;-)
w dla idiotów jest w ofercie
http://www.mediamarkt.pl/produkty/fo.../dmc-gf2c-eg-k
No w sumie mają tam w MM ponad 1000 aparatów w ofercie. To chyba wszystkie lub prawie wszystkie na rynku. Kiedyś próbowałem na zasadzie oferty internetowej ściągnąć 50/1.4 pentaxa, ze 2 lata temu. Sprowadzali mi go 3 miechy. Podobno był wtedy jeden egzemplarz w Poznaniu, ale kierownik działu naliczył sobie dodatkową prowizje tak, że bardziej opłacało mi się jechać do Berlina. W końcu okazało się, ze nie ma i nie będzie. Ale to tak na marginesie. Na pewno gf-2 jest dostępny jak ktoś chce, a że cena nieatrakcyjna w st. do e-pl1 to inna sprawa.
Pełno ich? Kilka ofert na krzyż na Allegro i w paru sklepach internetowych to chyba trochę za mało jak na 38-milionowy kraj. Dla mnie cena jest ok, pewnie go niedługo kupię, ale miło by było iść sobie do normalnego sklepu czy jakiegoś elektromarketu i po prostu pomacać ten aparat, tak jak to można zrobić niemal z każdym innym aparatem każdej innej popularnej marki.
W 3miescie leza odlogiem w Mediaszopach, GF2 z kitem z 14tka do wyboru do koloru, to ze maja taka, a nie inna propagande, to nie znaczy, ze problem, w jakim kraju zyjecie? sprobujcie cos do Sigmy Sigmy pomacac gdzies, to sie przebudzicie... siedza i zrzedza matko bosko czestochosko:)
pozdrawiam serdecznie
Janek
Akurat w Poznaniu mam Sigmę Pro Centrum. Nawet jeśli jakiegoś szkła nie mają, to sprowadzą je w 24 h. A Panasa GF2 nie widziałem jeszcze nigdzie.
Do Sigmy Sigmy? aby?
Wiem jakie szkla sa do Sigmy w PL i wiekszosc z tych kliku szt lezy albo Wawa albo Szczecin, natomiast Panas, to mediamarkety i saturny, zreszta jeden diabel, to to samo, w tych wiekszych Panas ma swoja gablotke, ba nawet GH2 bywa czesto, w mniejszych trzeba pogadac i sciagna niezobowiazujaco z innego miasta
pozdrawiam serdecznie
Janek
Ja tam w MM na bielanach wrocławskich panasa gf jeszcze nie widziałem, a oly i nex są non-stop w różnych kolorach praktycznie od miesiąca premiery. Nie wspomnę o 14/2.5. Ale może to mały MM, albo miałem pecha. Zresztą nie ma o co się spierać. Tak jak pisałem jak ktoś chce to kupi. Pozdrawiam.
Panas - 13.06.2011
m25/1.4
GF3 - dotykowa blekota; 15% mniejsza od GF2, specyfikacja "prawie G3", ciekawe z czym w kicie.
Tak sobie czytam i czytam te "rumorsy"... i Olek nic... Miało coś być, nie ma, będzie za miesiąc, Panas przynajmniej coś pokazuje, jak jeszcze dorzucą jakiś jasny zoom (jest "obiecany"), portretówkę (no, chyba że za nią uznamy mikrusa 25/1,4 zapowiedzianego na 13.06) i jakieś jaśniejsze tele niż 100-300, to system się robi kompletny (przynajmniej dla mnie) - tylko ta cena i dostępność...
Co do nowej matrycy i nowego "pro" - wolałbym zamiast tych zapowiadanych cudów-niewidów (a właściwie nie wiadomo czego, same ploty...) widzieć trzy linie: E-PL (amator, mały (zdecydowanie mały!), bez wizjera), E-P (a la dalmierz, wbudowany wizjer), E-"Pro" - taki E-5 w rozmiarze E-620, bez lustra. A w matrycy byłoby miło schować fazowy AF, jak to ma Fuji w kompaktach ;).
Inaczej po stypie nad E zacznie się dyskusja nad upadkiem mikro, w każdym razie w wykonaniu Olka. A szkoda by było.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Czy bez jaj to się okaże po ukazaniu i pierwszych testach, może nie będą się w tych 15% zawierać ;)
Skąd to zdjęcie?
Bo ten aparat nie wygląda na mniejszy od GF2, powiedziałbym nawet, że jest większy :wink:
kolejna plotka :p
http://www.43rumors.com/ft5-panasoni...m_campaign=var
To zrzuty z klatek filmu.
Ta pani przykłada aparat do oka. Więc albo ten nowy Lumix ma wizjer, albo ta pani jest strasznie głupia ;)
Bo to jest przekaz ona myśli że robi zdjęcia, a te cudownie trafiają na kliszę :P
mPL25/1.4 - cena poniżej $1000, mniejszy od PL45.