Cytat:
Zamieszczone przez
sando
A co ten NX200 ma takiego, że stawiasz go powyżej NEX-3/5 i nawet proponujesz zamiast NEX-6
Nie proponuję zamiast 6 ale jest b.ciekawą alternatywą dzięki przystępnej cenie i tanim obiektywom.
Cytat:
NEX-F3 ma wbudowaną lampę (którą można dodatkowo odchylać), NX200 nie ma wbudowanej lampy
OMD też nie ma a ludzie pomimo tego go kupują.
Cytat:
NEX-F3 umożliwia podłączenie wizjera, NX200 nie ma takiej możliwości
Fakt
Cytat:
NEX-F3 ma mniej pikseli, ale matryca daje lepszą jakość zdjęć
Niezupełnie - Nex ma lepsze jpg a jakość Raw jest b.podobna.
Cytat:
NEX-F3 ma gibany ekran
Jak każdy NEX
Cytat:
NX200 ma więcej klatek/s ale aparat zapycha się już po 1 sekundzie i trzeba potem długo czekać na opróżnienie bufora
Nie zauważyłem - nie strzelam długimi seriami.
Cytat:
NX200 ma gorącą stopkę, i to jest jedyna zaleta NX200 jaką widzę, niestety zaleta której nie można w pełni wykorzystać bo lampy systemowe Samsunga oferują niewiele więcej niż te dla małych NEX-ów (odchylanie palnika jedynie do góry i brak innych funkcji). A jak ktoś chce podłączyć niesystemową to na upartego pod NEXa można kupić przejściówkę na stopkę ISO
To chyba zaleta? mogę sobie też podłaczyć mojego Tumaxa w manualu i mam obracany w pionie i poziomie palnik.
Cytat:
Więc wygląda na to, że NEX-F3 jest lepszy niż NX200. Nie mówiąc już o NEX-6 który ma jeszcze świetny wizjer i gorącą stopkę
Zapomniałeś wspomnieć o sterowaniu w NEX-f3 w którym do zmiany prawie każdej funkcji trzeba się grzebać w menu - to w Samsungu zajmuje 1-2kroki, NX200 posiada też dwa pokrętła do zmiany parametrów i dedykowaną funkcję iFn w niektórych obiektywach. Ekran nie jest gibany ale ma dobrą jasność i kontrast i jest widoczny pod prawie każdym kątem a funkcje są wyświetlane poza obszarem roboczym dzięki czemu zawsze korzystamy z 3" ekranu.
Wspomniałem, że Samsung NX200 kosztuje z kitem na Amazonie 370 Funtów - 100 funtów mniej niż NEX 5R i ponad 400 taniej niż NEX 6? - może warto czasem spojrzeć też na ofertę konkurencji??
A o NEX-ie 6 czy 5R też jeszcze pomyślę;)