Odp: Forumowy test OM-D E-M5 autorstwa fatmana
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
Jak już wspominałem najbardziej dokuczliwym problemem jest „pikseloza”
Ja jednak nie widze tej strasznej pikselozy.Troche sie bawilem konwersja,zeby zmienic,nie poprawic.Wiadomo,ze kazda konwersja pogarsza.Lepszych efektow nie uzyskalem.Ale powiedzmy sobie,ze GSpot tez nie wie co tam w tym dziwnym H264 siedziZałącznik 63049statut ma jasny Codec Status Undetermined.Nadmienie tylko,ze jak by byl w sieci to bym go mial.
Poczekajmy do konca kwietnia,moze do polowy maja.Napewno sie wyjasni.To ze widzimy "pikseloze to nasza wina a nie materialu.Ogladamy go na ustawieniach nie takich jakie powinny byc.
Możliwe, jednak plik był trochę mniejszy od 4GB, a GH2 nagrywa własnie takie pliki (pełne 4GB -w zależności od firmware/hacka, dzieli i nagrywa następny).
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ja jednak nie widze tej strasznej pikselozy
No właśnie jesteś jedną z 2 osób, którym udało się odtworzyć ten materiał bez pikselozy :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
To ze widzimy "pikseloze to nasza wina a nie materialu.Ogladamy go na ustawieniach nie takich jakie powinny byc.
No nie do końca -to jednak Olympus powinien się dostosować moim zdaniem -nie my. Pliki z GH2, D7000, D800, D4, 5D Mk II, 5D Mk III, 60D, 7D -odtwarzam u siebie bez problemu.....
W przypadku E-M5 muszę się nagimnastykować (a mimo to, nadal mi się nie udało....)
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
No właśnie jesteś jedną z 2 osób, którym udało się odtworzyć ten materiał bez pikselozy :-)
Wiesz to moze byc tez tak jak moja corka mi kiedys powiedziala.Tato mam juz wszystkich kodeckow na prawie 2,5Giga.Wszystkie sa zainstalowane,a film dalej sie nie chce otworzyc.
Moja krew:mrgreen::-P
---------- Post dodany o 22:23 ---------- Poprzedni post był o 22:21 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Fatman
No nie do końca -to jednak Olympus powinien się dostosować moim zdaniem -nie my.
Poczekajmy kilka dni po kwietniu.
A propos kodeków to polecam Dziobas Player0.001 (chyba są już kolejne wersje) odtwarza chyba wszystko co znam i chodzi bez kodeków
Fatman 'pikseloza' pojawia się tylko raz na tym filmie, na samym początku jak się pojawia twarz żony. Trwa to ułamek sekundy, ale da się zauważyć. Taki efekt daje tylko oryginalny odtwarzacz plików MOV. Sądzę że Olympus już nad tym pracuje. Wygląda na to że właśnie szybki ruch i jednoczesna zmiana planu i ostrości. Potem do końca filmu już nic takiego nie ma miejsca.
Jednak wyświetlając film innymi narzędziami więcej znacznie było pikselozy
Cytat:
Zamieszczone przez
szamotl
A propos kodeków to polecam Dziobas Player0.001 (chyba są już kolejne wersje) odtwarza chyba wszystko co znam i chodzi bez kodeków
Przecie to nakladka graficzna MPlayera:mrgreen::mrgreen::mrgreen:Instalujac jedno masz juz oba:-P:-P:-P
Cytat:
Zamieszczone przez
szamotl
VLC tez odtwarza, a kwadracioze na filmie Fatmana widac i na nim, choc uzywa swoich wewnetrznych kodekow.
Mam nadzieje, ze osoby ktore niby nie widza pikselozy nie tyle jej nie widza, ile faktycznie jej nie ma :)
Bo ja u siebie gdyby nie to ze zapauzowlaem film kiedy Fatman syubko kadruje z widoku na pole na piekna modelke, to bym tego nie widzial.
Ten efekt trwa chwilke i szybko sie "stabilizuje". Zreszta wrzucalem screeny z tego. Wyglada to tak jakby jedna klatka sie rozpixelowywala, a druga zaraz byla dobra.. i tak na zmiane. Trzeba sie wstrzelic zeby to uchwycic.
T.
Cytat:
Zamieszczone przez
Thomasso
VLC tez odtwarza, a kwadracioze na filmie Fatmana widac i na nim, choc uzywa swoich wewnetrznych kodekow.
Mam nadzieje, ze osoby ktore niby nie widza pikselozy nie tyle jej nie widza, ile faktycznie jej nie ma :)
Bo ja u siebie gdyby nie to ze zapauzowlaem film kiedy Fatman syubko kadruje z widoku na pole na piekna modelke, to bym tego nie widzial.
Ten efekt trwa chwilke i szybko sie "stabilizuje". Zreszta wrzucalem screeny z tego. Wyglada to tak jakby jedna klatka sie rozpixelowywala, a druga zaraz byla dobra.. i tak na zmiane. Trzeba sie wstrzelic zeby to uchwycic.
T.
Wiec tak.Odtwarzalem teraz na muvee reval x i pikselozy nie ma.Jest w pierwszej sekundzie obraz ,pozniej pojawia sie twarz,jest lekko rozmyta-nie ma pikselozy.Nastepnie sie bardzo szybko wyostrza,na moment znowu rozmywa.To jest taki moment wchodzenia w kadr i tak jak by ucieczki operatora przed wejsciem tej postaci.Nastepnie obraz sie znowu robi ostry i juz nie ma nic do czego mozna by sie czepic.Jest nastepnie taki moment gdzie slyszymy glos uuuu u i poczekaj i tak jak by automat szukal punktu gdzie ma byc ostro,to juz pod koniec gdzie w kadrze mamy lasek w oddali .To tylko te dwa momenty gdzie obraz jest z mankamentami.Na BSPlayer pro jak otwieram to jakosc jest taka sama,ale dostaje info,ze jest wykryty jakis blad z suma kontrolna w pliku(he i to jest dla mnie info,ze trzeba poczekac bo dekodera nie ma)..Na VLC-pikseloza,ale ja tego typu plajerki zaliczam do takich do wszystkiego.Byly znakomite jak P2P dzialalo,bo i dziobas otwieral rara na podgladzie a wlc jak mial 4 mega z 700 to juz wyswietlal filma
Poczekajmy .
No dobra pikseloza jest. Sprawdziłem 1:1. Pojawia się na początku w klatkach 41-60. Na klatce 61 nagle znika i jest tylko rozmycie. Potem klatka 62 to pikseloza znowu i trwa do klatki 68. Sprawdziłem pierwsze 100 klatek. Pierwsze pojawienie się pikselozy to 19 klatek czyli prawie 1sek, dlatego to widzą niektórzy. Drugie to ledwie 6 klatek i jest w zasadzie nie zauważalne.
A nie ma czegoś takiego jak przeplatane klatki zła/dobra.
PS
Dodam że wyreenderowałem każdą klatkę z tych 100 osobno więc mogę sobie to dokładnie obejrzeć
jes tak, że mamy na rynku już coś dłuższego co wygląda obiecująco
http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/W...500/index.html
szału nie ma ale szkło o zakresie 100-300 nie zbyt jasne ale zawsze
podejrzewam, że AF bije na kolana efekty uzyskane z 50-200 z MMF-1
podejrzewam, że obiektyw mozna bedzie porównać do ZD 70-300
nie jest zbyt jasny gubi sie w trudnych warunkach oswietleniowych
ale :
1) pojawi się cos jasnego i drogiego
2) można powalczyć w terenie
dla przykładu cały projekt związany z fokami zrobiłem szkłem ZD 70 - 300 i ZD 11-22
jest tam kilka zdjęc które na siebie zapracowały
nie jest to ZD 300 2.8 ale idźmy metodą małych kroczków
i pamiętajmy, że to dopiero rozwijający się system a nie system z historią sięgajacą aparatów Nikon FM2
Jesli tylko dostane jasne długie szkło z fajnym AF - to nei mam więcej zyczeń do tego aparatu / systemu