Czekam z niecierpliwością:)
Wersja do druku
Ja się pochwalę, że od dwóch tygodni posiadam micro Leice. W moim odczuciu jest to obiektyw bardzo uniwersalny zarówno do fotografowania i do filmowania. Daje on bardzo naturalna perspektywę i delikatne, ładne rozmycie tła za motywem głównym. Przy filmowaniu łatwiej go utrzymać w ręku i obraz nie drga za nadto (w porównaniu do 45mm), a AF jest bez porównania sprawniejszy niż w 20mm. Dodatkowym atutem jest fakt że aparat z Leicą , szczególnie z założoną osłoną przeciw słoneczną prezentuje się bardzo ładnie :-). Poniżej przedstawiam różnice w perspektywie dla trzech obiektywów - 20, 25, 45.
Załącznik 63603Załącznik 63604Załącznik 63605Załącznik 63606Załącznik 63607Załącznik 63608
Fajny test, dzięki, widać też ciekawą różnicę w reprodukowaniu kolorów, Leica cieplejsza, idzie bardziej w zółty kolor. Wszystko ze statywu, czy z ręki?
Kolory zawsze można potem skorygować podczas post procesu.
Fajny test, widać różnicę w perspektywie :)
Wszystkie zdjęcia były wywoływane w LR poprzez kopiowanie ustawień pierwszego zdjęcia. Może na kolory miała wpływ jakaś chmurka, choć robiłem raczej sprawnie przy dość czystym niebie. Oczywiście użyłem statywu ,żeby ujęcia były jak najbardziej powtarzalne. Z reki wyszły by pewnie podobnie bo czasy naświetlania były bardzo krótkie (1/800 +/-).
Czy w Poznaniu to szkiełko jest uchwytne?
Z mojej wiedzy Panasonic miał głęboko w poważaniu Polski rynek, ale PODOBNO ma to się zmienić od połowy maja, a to oznacza może w czerwcu szkła Panasa będą w końcu w oficjalnej dystrybucji w Polsce - namiastki tego mamy już w Fotojokerach - pełna dostępność 12,5mm 3D oraz 45-175mm
Pare wrzutek - niestety pogoda srednio dopisywala wiec na porownanie szkiel trzeba bedzie ciut poczekac. RAW'y dostepne na zyczenie
Załącznik 63906
Załącznik 63907
Załącznik 63908
Załącznik 63909
Załącznik 63910
Załącznik 63911
Załącznik 63912
Ponizej jedyne w miare udane porownanie 25/1.4 i 20/1.7
Załącznik 63913Załącznik 63914