to pisemko jest dostepne w pl, ja kupuje co miesiac
maja to w Empiku, i pare innych ciekawych np outdoor photography
Wersja do druku
Powracając do tematu, miałem tę Sigmę na testach przez tydzień. Napaliłem się na nią lekko, bo światełko, zakres, wiadomo. Niestety, nie jestem powalony. Być może to ten egzemplarz był nie teges, ale to potwierdza regułę.
Wady:
-więcej niż połowa pstryków nie w punkt. FF lub BF, jak buk da
-światło w pełni IMO użyteczne powyżej 2, wcześniej mydło
-ponoć szybkiego AF'u też dziwnym trafem nie stwierdziłem, doostrzanie trwa i trwa
-ciężka i duża
Zalety:
-rysuje całkiem fajnie (jak już trafimy)
-fajny zakres
Być może byłbym bardziej wyrozumiały, gdyby nie fakt posiadania ZD 50 2.0 który 30-tkę bije dosłownie pod każdym względem na łeb na szyję.
Czekam cierpliwie na naleśnika od ZD ze światełkiem 1,8 i ogniskową 24mm. Będzie?
Miałeś MZ walnięty egzemplarz...
Ja akurat miałem dylemat - Sigmy 24- czy 30mm? Teraz po pierwszych testach opowiadam się za opcją naleśnika. Z tego co tutaj wyczytałem, te sigmy raczej kiepskawo radzą sobie z łapaniem ostrości, a światełko poniżej 2.0 zazwyczaj równe jest mydełku :/
Nie wiem, dinx6, czy powstanie naleśnik 24mm/1.8, skoro czekamy teraz na 25kę (może i wyjdzie, tylko w nieco wyższym przedziale cenowym). Chociaż, gdyby Olympus wypuścił w miarę kompaktowe szkło (powiedzmy gabarytami i cenowo zbliżone do ZD 50mm/2), to nikt by się nie chyba obraził? Jeżeli byłoby ostre jak 50ka, to pewnie w okolicy powstało by parę nowych ołtarzyków dziękczynnych :D
grizz- może i walnięty, ale coś dużo tych walniętych egzemplarzy krąży. a jak już są dobre, to się z czasem buntują. ja tam wolę ZD, raz a pewnie.
Myślę sobie czasami o tej Sigmie, ale dużo sprzecznych informacji nie pomaga. Nie lubię kupować czegoś co działa sobie jak chce i kiedy chce...
Z kolei Leica 25 1.4 kosztuje 2x więcej i jest ogromna a nieliczne stałki Zuiko albo za długie albo za ciemne...
ja się już z Sigmy definitywnie wyleczyłem. niby 3-stka jest 2 x razy tańsza niż Lejka (choć tu jest szerzej) ale to żaden argument. a najbardziej "pocieszające" jest to, że jak się już trafi dobry egzemplarz to ten się lubi rozjustować z czasem. z żadnym zuiko takich problemów- odpukać - nie miałem.
kiedyś nawet słyszałem, że Sigma do Olków jest najlepiej dopracowana bo to otwarty system bla bla a taki Canon nie udostępnia swoich danych i fabryka klepie "na oko". senkju.
Ja to mam jednak pecha - nic nie wiedziałem o tych problemach przed zakupem, a jak mi się Sigma trafiła to bezusterkowa :-)
Moja ma czasem odchyły ale jak juz chodzi to śmiga jak talala a ostrośc i reszta jak dla mnie miodnaaa:):):)
Moja ostatnio tylko raz na kilkaset fotek nie wyostrzyla poprawnie... Eh, Sigma ma piekne zabarwienie, niestety za to ją uwielbiam :)