Zwróć uwagę na tego policjanta-luzaka z rękami w kieszeniach ;)
Wersja do druku
Piwo jest opodatkowane podatkiem w wysokosci takiej jak produkty zywnosciowe.Wiec jest zaliczane do grupy takiej jak chleb,bulka,kielbasa.Piwo to nie alkohol tylko produkt spozywczy.Z reszta nawet jak kupisz za wlasne pieniadze flaszeczke i z kolega kulturalnie na laweczce w parku wypijesz to nikt Ci zlego slowa nie powie.Gorzej jak pozniej zaczniesz sie brzydko zachowywac-wtedy to koniec milosci.
Nie wiem jak tam z ustawą o wychowaniu w trzeźwości ale jest to miejsce publiczne. Zachowanie policji jak u nas, jest problem to można popatrzyć w inną stronę i to mnie zdziwiło. Jednak 315a naprowadzio mnie na właściwe tory. Maszynka skrupulatnie funkcjonuje. Za zdjęciach sprzed dworca jak można delikatnie napisać ciekawe postacie ale tylko to i może aż to. Jednak nie ma w nich siły przyciągania, analizy sytuacji bądź akcji.
Niestety, nie jestem ani sprytny, odważny ani bezczelny ;), żeby stać "na widoku" z aparatem (kompakt ale jednak widoczny :p) i czekać, aż "stworzy się" jakaś ciekawa sytuacja. Korzystam z długiej ogniskowej i z daleka staram się obserwować "obiekt". Często nie zdążę podnieść aparatu kiedy coś ciekawego się dzieje, dlatego łatwiej mi zarejestrować "towarzystwo" niż ciekawą sytuację. Wydaje mi się, że "towarzystwo" jest warte pokazania ale może tylko mnie się tak wydaje?
Fajne, fajne. 317 leci leciutko na prawo, czy mi się wydaje?
Dlatego też nie neguję Twojej fotki, a wrecz mi się podoba co napisałem poniżej.
Wyjasniłem tylko gdzie leci i dlaczego.
Nie nerwusuj się :mrgreen:
Fotografia kreatywna : zawsze mozna pozyczyć wóz strażaków z drabiną by trzasnąć fotę lub/ i uzyc trampoliny i trzaskać w najwyższym puncie wyskoku na krótkim czasie z stabilizacją :mrgreen: hehehehe...
Taki żart okolicznościowy :mrgreen:
A na poważnie juz to na 318 bardzo ciekawe kształty.
Witam
Seria dworcowa swietna. Ciekawe srodowisko, modeli od groma. apartamentowiec robi wrazenie. Moze sie podobac.
Pozdr
318 - faktycznie, bardzo ciekawa architektura.
Gwoli wyjaśnienia zdjęć sprzed dworca a chodzi o charakterystyczne ludzkie elementy. Taką fotografię traktuję jako stret i przeglądajac zdjęcia nie tylko Twoje jedne mnie wciągały inne nie dawały nawet powodu do zastanowienia się nad nimi. Nie potrafiłem tej różnicy określić i znaleźć powód który o tym decyduje. Po prostu tak czułem do czasu, aż w jednym z wątków kolega Diabolik zwrócił uwagę na wieloplanowość kadrów stretowych i to było to czego nie potrafiłem określić a decydowało o jakości zdjęcia. Dlatego bardziej podobały mi sie te obrazujące sytuację z policjantami niż te charakterystyczne osoby które trochę gubiły sie w kadrze. To tyle na temat wyjaśnienia. 316- ładnie zapanowałeś nad kadrem jeżeli chodzi o naświetlenie. Wieżyczki budynku są ciekawe i ładne jednak ten nowoczesny i prosty w konstrukcji budynek prowadzący w linii do tego ciekawego zbyt mocno pozbawia smaczku ten kadr. 317- strzelisty, górujący i potężny nad okolicą to bardzo mi się podoba jak i ciekawy wierzchołek tego wieżowca.
Nie miałem zamiaru krytykować Twojego komentarza :). Raczej chciałem wyjaśnić mój sposób na tego typu zdjęcia. Ze mną jest taki problem: nie specjalnie gustuję w strecie, nie umiem tego ale czasem mnie korci zrobić zdjęcie ludzikom :p. Często jest to pokazanie postaci bez kontekstu, czasem wyjdzie jakiś drugi plan (raczej przez przypadek). Nie potrafię (może kiedyś ;)), zaplanować sceny. Skupiam się głównie na tym, aby nie zostać zauważonym. Takie swoiste podglądanie- ja widzę, mnie nie :p
Mam tan sam problem. Widzę fajną, dynamiczna scenkę scenkę i mam opory przed zrobieniem zdjęcia. Jakieś wrażenie, że fotografowany(a) zrobi mi awanturę albo da w mordę. Stąd tez najlepiej robi mi sie fotki OM-ką. Przy szerokim obiektywie nie muszę martwić sie zbyt mocno o ostrość i gapić w okular. Niestety kadr wtedy może być kwestją przypadku. Przy robieniu E-tam nigdy nie wiadomo na co ta głupia maszynka ustawi ostrość np. na drzewo w tle.:wink:
Zmiana środowiska :) na bardziej podmiejskie.
Ślimak bardzo fajny.
W żadnym przypadku nie odebrałem Twojego postu jako krytyki a przeciwnie jako zachętę do dyskusji w której możemy wyrazić swoje punkty widzenia a jak wiadomo zawsze z tego coś można wynieść wartościowego, i o to moim zdaniem chodzi. Odnośnie zdjęć podoba się ślimaczek ładnie w kadrze usytuowany na 319, łąka na 320 kusi aby się pobyczyć patrząc w niebo a 321 wywołuje zgrzyt na ten słup.
Slimak cacuszko.
Łąka ok, ale przeostrzona? białe plamki na drzewach..
Ostatnie byłoby bardzo fajne, ale słup razi. Widze ze słupy to nie tylko polska domena. Ile ja fajnych kadrów mam naokoło, a wszedzie słupy, energetyczne, telefoniczne, oświetleniowe. No masakra. Powinni karać za psucie krajobrazu tymi badylami. Nikt nad tym nie panuje, idą w lewo, w prawo, zawijają, 3 razy na odcinku kilometra nad drogą przechodzą w te i spowrotem. Mam tu piekne pogórze, widoki z drogi takie ze jesienią i wiosną dech zapiera, a na 1 planie słupy WN, na 2 planie słupy telefoniczne,a na szczycie (trzeci plan) dwie wieże przekaźnikowe i mdłości dostaję patrząc na to. Piekna kraina zryta kablami, słupami, wieżami... ech... dobra. Koniec OT.
A w miastach dodaj do tego, kable, rury, skrzynki energetyczne, gazowe, które oczywiście muszą być na środku fasady ślicznego zabytkowego budynku :evil:
I reeeklamy, ochydne, krzykliwe nachalne .
Nie ma w Polandzie pojęcia estetyki krajobrazu i otoczenia.
I dlatego nie podoba mi się ostatnia fotka, nie z winy autora, lecz już nie moge patrzeć na ochydę jaka nas otacza.
Ślimak fajny, tylko dlaczego on wybrał się na spcer w porzek liścia a nie po bożemu :wink:
To prawda, akurat w pobliżu nie ma innego miejsca, żeby pokazać kawał łąki i wieżowce w tle. Niestety niedaleko jest elektrownia i wszędzie pełno tych "ozdobników". Miało być podmiejskie spojrzenie na wielkie miasto, wyszedł słup na łące, na tle wielkiegi miasta :(
Nie jest przeostrzone, te białe plamki to kwiatki :)
Pytałem go o to ale nie doczekałem się odpowiedzi i poszedłem dalej;)
Wszystkim dziękuję za komentarze.
Coś znad wody:
Świetnie wyszedł ten odbity domek. A wracając do ślimaka, to coś się speszył, bo tak niewyraźnie te "rogi" wystawił. ;)
Odbicie fajne, dałbyś radę objąć całość ? znaczy sie domek + odbicie w wodzie ? fajna symetria by wyszła, drugie wprowadza pewien zamęt poniewaz jest odwrócone :D - ale fajnie, pierwsze pozostawia niedomówienia w postaci obciętych rzeczy.
322 nieciekawe, ale 323 przyciaga uwage :)
Drugie ma fajny klimacik przez te fruwające, białe cósie.
I znowu słuuup wszedł Ci do kadru, pewnie dało by sie go wykadrować, a poza tym jestem na tak :)
323 bardzo fajne. Nie do końca wyraźne, a przez to ciekawy klimat uzyskałeś.
323 - za poprzednikami, fajne
pzdr
323- w ładny klimat ubrałeś ten kadr i to właśnie jest przyczyną zainteresowania raczej typowym obiektem. Musiał byc silny wiatr, że te kotki w powietrzu fruwały i nie miały okazji się zamoczyć.
Dzięki wszystkim za komentarze :).
Pogoda tego dnia była kiepska, za to ładne chmury. Postanowiłem zrobić HDR-a, zrobiłem kilka serii, wybrałem tą. Też nie jestem zadowolony. Czy można coś jeszcze "wyciągnąć" z tego zdjęcia?
Mnie tez sie podoba 323....jak z bajki :grin:
Nawiazujac do tematu kabli itp. znam ten bol....nie moglam zlapac moich glinianych domkow tak jak bym chciala z powodu ogromnej ilosci obzydliwych drutow, rur itp. wrecz nie do pomyslenia aby wszystko wysteplowac.:roll:
Nie jestem odpowiednia osoba do tego aby wypowiadac sie na temat tego co mozna polepszyc w 324,na moje oko bardzo przyjemny i sielski obraz:wink:
Podoba sie.
Tylu ludziom się podoba a w galerii tylko drozdu ocenił ;)
324. bardzo fajne. Głownie dlatego ze nie widać przegięcia w HDR.
324- bardzo delikatny w odbiorze obraz z uroczym odbiciem.
Dzięki za wizytę i opinie :)
Jeszcze jeden HDR z tego samego dnia. Tym razem miałem do dyspozycji jednego RAW-a, więc zrobiłem trzy różne ekspozycje. Dwie wersje- kolor i B&W:
Mi się bardziej widzi kolor. Bardzo fajne ujęcie.
Zdecydowanie kolor. Dodatkowo ciekawy kadr.
Kolor bardzo ciekawy. Świetny klimat.