Dokladnie. To samo mam w menu gx1. Tylko tak da się robić nim zdjęcia. Ponieważ nie "gada" z obiektywem ( jak i inne korpusy) w exif nie ma przesłony, jedynie czas.
Wysłane z Samsung Mobile
Wersja do druku
Dokładnie.
Nie wiem czy zauważyliście w swoich ale w moim są jakby nie dwa ale trzy ustawienia ostrości. 30 cm, nieskończoność i dodatkowo jest wyczuwalny wyraźny przeskok w trakcie przesuwania dźwigni w kierunku zamknięcia obiektywu. Tuż przed zamknięciem. Soczewka delikatnie się jeszcze przesuwa. Robiąc testowe fotki zauważyłem że w tej nieformalnej pozycji są one ostrzejsze niż w tej formalnej nieskończoności :)
Wysłane z Samsung Mobile
Jednak mogli dać chipa, żeby gadał body jaka jest ogniskowa.
Chyba dodanie elektroniki nie dodałoby wiele do kosztu produkcji?
a jakieś nowe fotki ?
Dwa ujęcia na szybko: pierwsze z ostrzeniem w nieskończoność, drugie z ostrzeniem od 30 cm
Załącznik 74273Załącznik 74274
Fajna zabawka!Pen z tym naleśnikiem jest bardzo,bardzo kompaktowy,można mieć go przy sobie zawsze i wszędzie,ale... No właśnie to ale,jakość optyczna jest taka se.Mam świadomość niskiej ceny,wygody płynącej z małych gabarytów tego obiektywu,radości z powrotu do wspomnień z lat dziecięcych podczas uproszczonej-manualnej obsługi,ale czy to wszystko rekompensuje jakość fot na poziomie tych z dobrej komórki?!?Zauważyłem że po mocnej obróbce lub podczas wykonywania fot przy włączonym trybie artystycznym (fotografia otworkowa czy czarno-biała gruboziarnista) ta wada staje się mało istotna.Zamieszczam kilka fotek "z ręki" przy iso 200 z wyłączoną stabilizacją,a światła było mało i mgła jakaś :grin:,to dodatkowy plus tego szkiełka-daje radę!