Odp: bez tytułu - po prostu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mart_uszka
Nie znam jeszcze osoby która poprowadziłaby mnie dobrą drogą.
Poczekam, może ktoś mnie weźmie pod skrzydła ...
Staram się ...
Drogę musisz sama obrać i nie czekać aż "ktoś weźmie pod skrzydła", bo jak weźmie, to zaczniesz robić zdjęcia pod tego kogoś dyktando, pod jego gust i styl.
Ostatnio to mi się wydaje, że nie ma sensu chodzić na jakiekolwiek warsztaty foto-artystyczne, bo tam niczego nie uczą. Naginają tylko do swojej (oczywiście jedynej właściwej) estetyki i zabijaja poniekąd Twoja dorębną kreatywność. Oczywiście nie w 100% się tak dzieje, ale jeśli jest się początkującym to może to nieodwracalnie "skazić" i zgasić Twój właśnie pączkujący styl.
Na warsztaty dla początkujących gdzie gada sie o technikaliach warto, by poznać mozliwości sprzętu, ale to tyle. Warsztat mistrzów można podglądać w necie, w książkach - płacąc za to sporo mniej, albo nawet nic.
Blende kup musowo. Nie jest droga, a dużo daje.
T.
Ładna sukienka, masakryczne światło.
A może na początku trochę zwykłych zdjęć porobić - na ulicach, łąkach i w ogrodach o tematyce dowolnej? Ja się wypaczysz i zaczniesz na ludzi patrzeć jak na modeli a na całą resztę świata jak na tło dla tych modeli, to tak Ci może zostać do końca świata. Nie wiem czy za takie grzechy trafia się do piekła - ale ja bym nie ryzykował. Jak nauczysz się szukać Swoich motywów(bo chyba tu Cię boli: na razie bardzo chcesz robić zdjęcia ale jeszcze do końca nie wiesz po co, jak i dlaczego)to i środki wyrazu się znajdą, a jak się uprzesz - to może nawet te nieszczęsne modelki zaczną na zdjęciach wychodzić lepiej.
Zamówiłam w aptece - 22 PLN ... a na wyposażeniu apteczki sam. w sklepie moto - 27 zł ...
Także koc będzie przy następnym " pstrykaniu ".
Thomasso - poniekąd masz rację. Nie chce przesiąkać ideami innych, ale chcę żeby w przyszłości moje fotografie nie były takie "chowane do szuflady"
Tylko też, chciałabym uczyć się na swoich blędach. Ale jesli ja ich nie wychwycę, a Wy mi nie pomożecie ... to lipa ...
Warsztaty - niestety ... nie ma jak.
A co do Mistrzów to mądry pan Mroczek napisał, że na początku to wręcz obowiązkowo zrzynać należy na potęgę. Tylko żeby zrzynać to najpierw trzeba wiedzieć z kogo, czyli musisz określić czego chcesz i co Ci się podoba, a to - wbrew pozorom - nie jest wcale taka często spotykana umiejętność. I nikt tego za Ciebie nie zrobi.
Jak dla mnie z tej wrzutki to najlepsze 052 i 054-maja wyraz, fajnie dziewczynka zagrała, szkoda tylko ze ciachnięta głowa w kadrze.
055. Julia
Coś
Coś mi nie wychodzi z tą głową ...
i z kolorem,szumem i ostroscia,niepotrzebna wineta....
Coś słabo dodaję zdjęcia na tym forum, dlatego jeśli ktoś jest zainteresowany moimi zdjęciami to zapraszam na stronę facebookową
www.facebook.pl/marataha
---------- Post dodany o 23:03 ---------- Poprzedni post był o 23:02 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
i z kolorem,szumem i ostroscia
Kolor celowy - moja twórczość...
Szum i ostrość ... starałam się ...