To chyba tyle w temacie :cool:
Wersja do druku
Eee, tym razem nie EuroLiberty :wink:
Gdyby Sony dawalo to - czego mozna oczekiwac od Zeiss'a - jak to wiele razy bylo zapowiadane na Sony Rumors - juz bym je mial u siebie.
Dla tych co nie pamietaja - na portalu SONY RUMORS pokazywaly sie regularnie zapowiedzi, mowiace iz ukaze sie POGROMCA u43, ktory zmiazdzy Olympusa i Panasonica JAKOSCIA i CENA.
Czyz nie mamy prawa dzis pytac z usmiechem, gdzie ten pogromca?
A moja reakcja jest nawet nie z powodu tego, co Sony pokazalo. Tu - najwyzej moglem sie zawiesc, choc z tym sie liczylem.
Moja reakcja jest odpwiedzia na wiele glosow, ze bezlustrowiec Sony musi byc lepszy, bo ma wieksza matryce, bo 43 umiera, bo... itp.
A rezultaty jak na zalaczonym przee chwila zdjeciu.
Większość widzi to co chce widzieć.
http://www.dpreview.com/reviews/SonyNex5Nex3/page15.asp
polecam skupić się na tablicy z kolorami.
Z mojego punktu widzenia E-PL1 ma tylko przewagę w postaci silnika jpeg.
Obrazek NEX'a zrobiony tym szklem:
http://www.dpreview.com/lensreviews/sony_50_1p4_m15/
?
PEN'a zreszta tez nie micro. Pytanie ile osob bedzie takie szkla podlaczalo do aktualnych NEX'ow? Dziala AF z tym szklem?
PS: Przesuwam wycinek po roznych fragmentach kadru i troche sie dziwie. W wiekszosci obszarow RAW E-PL1 jest ostrzejszy niz NEX, choc zdarzaja sie miejsca gdzie jest odwrotnie.
RAW NEX'a mniej szumi, tu watpliwosci nie mam.
Mysle, ze lepiej trzymac sie tematu, dawac argumenty, przyklady, zadawac pytania.
Wracajac do przykladu qbica - to co dostajemy z RAW'a E-PL1 - jest bardziej kontrastowe, przez co na pierwszy rzut oka moze sie wydawac ostrzejsze. Zauwazylem to samo, gdy porownywalem RAW E-PL1 z G1.
Świetna porównywarka, swoją drogą. Szkoda tylko, że nie ma rawów na wyższych czułościach.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Tyle, że na dpreview rawy są wołane ACRem, który inaczej interpretuje pliki z każdego aparatu, prawdopodobnie nawet na neutralnych ustawieniach trochę je podkręcając. Nie mówię, że to złe, bo ta ingerencja z reguły dobrze odbija się na jakości obrazka, ale nie każdy używa drogiego oprogramowania. Nie zdziwiłbym się, gdyby wyniki z darmowego DCRawa, który nieproszony nie wprowadza żadnych zmian w parametrach obrazu, były zupełnie inne.
NEX'y (cale foto video) - do nabycia w salonach SONY (przynajmniej w W-Wie) do 21-07 bez VAT'u.
Tak sobie porównuję na dpreview kity Sony i Olympusa i tragedii jakiejś strasznej nie widzę.
Tutaj porównanie Sony 18-55 i Olympus 14-42
Olympus jest równiejszy, ale czy lepszy przez to?
Podobnie jest z porównaniem do Panasonica 14-42, nie widzę tu jakiejś dramatycznej przewagi szkła mikro4/3.
Porównanie NEX vs Panasonic 14-42
W tej chwili śmieszne są za to ceny tego typu sprzętu, i to nie tylko NEX, ale inne też. Sprzęt teoretycznie mniej skomplikowany od dowolnej lustrzanki kosztuje często 2x tyle co lustro.