czy to rozmieszczenie punktów AF to fakt, czy wymysł jakiegoś artysty?
Wersja do druku
Nie jest moim celem wiercenie dziury w całym - po prostu chciałbym to zrozumieć. Co do szumu powyżej ISO 400 to sens widzę jak najbardziej, ale argument z trochę krótszym czasem jakoś mnie nie przekonuje, bo 1/3 działki chyba nie zabardzo może uratować zdjęcie od poruszenia. Tak samo z GO i zmianą przysłony o 1/3 działki. Dlatego prosiłem o konkretny przykład, żeby mój ograniczony umysł mógł to ogarnąć. I proszę na mnie nie wskakiwać - czekam na konkrety - może być PW, żeby wątku nie zaśmiecać.
Tak właśnie wygląda rozmieszczenie tych punktów w E-620.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
A to niby czemu nie może? Przyjmijmy, że dla ogniskowej 100 mm (ekw.) i czasu 1/80 s masz 80% zdjęć nieporuszonych. Podnosisz czułość o 1/3 EV, czas skraca Ci się do 1/100 s i masz 95% zdjęć nieporuszonych. Podnosisz czułość o kolejne 1/3 EV, co daje Ci 1/125 s i 100% zdjęć nieporuszonych. Osiągasz efekt, który Cię satysfakcjonuje i potrzebujesz do tego tylko ISO 1000/1250, a nie 1600. Różnica w szumach (szczególnie w olku) będzie widoczna.
Ale w czym problem? Każdy z aparatów, które miałem miał jakieś opcje, funkcje, możliwości, z których nie korzystałem. Załóżmy, że zakładam do E-330 50/2. Fotografuję na pełnym otworze. Używam 1/100s (lub krótszego) jako czasu bezpiecznego dla tej ogniskowej. 1/80 już sporo zdjęć poruszonych. ISO ustawiam tak żeby było możliwie jak najniższe. Jak trzeba mogę ustawić 160 zamiast 200, 250 zamiast 400 itd... Może dla Ciebie różnica w jakości pomiędzy 400 a 250 nie jest istotna ale ja ją widzę, co nie znaczy, że bez pośrednich ISO nie da się żyć. Po prostu aparat daje możliwość precyzyjnego doboru parametrów i to jest OK. Idąc Twoim tokiem rozumowania można zlikwidować 200 ISO - bez niego też da się żyć - mogę ustawić 100 bądź 400 i sobie poradzę... Ale skoro można precyzyjniej to dlaczego nie skorzystać? Zrozumiesz to jak trochę pofotografujesz a jak nie to wyłączysz w diabły...
Podoba mi się nowa pucha,ale zostaję przy E-510...
Dziękuję za uwagę ;)
Instrukcja (EN): pobierz