Odp: bez tytułu - po prostu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mart_uszka
Poprawiam się i ww zdjęcia nie mają nic wspólnego z sesją .... Poszłam sobie popstrykać.
Zapamietaj.Mi nie chodzi o to abys przestala pokazywac fotki,ktore zrobisz,Zebys przestala calkiem fotografowac,bo....Chodzi mi o to zeby nazywac rzeczy po imieniu.Skoro ide z kolega na spacer i sobie fotografuje przy tej okazji to dlaczego mam pisac ze robie sesje fotograficzna.Inaczej ocenia sie ,oglada,zwraca uwage na niuanse na zdjeciach z sesji a inaczej na zdjeciach okazjonalnych.
Jesli fotografuje osobe w sztucznym oswietleniu,z ekranami odbijajacymi i pochlaniajacymi i ona stoi obok kratki sciekowej,gdzie pisze,ze robie sesje na zlecenie.Po zwroceniu uwagi na te kratke wyjasniam ze jeszcze nie kupilem tla takiego lacznie z podloga,albo nie umiem w programie uzyc stempla,a ta kratka to chyba moze zostac,nie jest brzydka, to .....Reszte se dopowiedz.Jednak jesli to samo zdjecie zrobie na spacerze,wykorzystujac swiatlo zastane,ewentualnie czyms doswietle,zachowujac w tle to co tam jest,ogranicze jego nachalnosc ustawiajac przyslone odpowiednia to ocena i punkty odniesienia do niej beda calkiem inne.
Dlatego tez jedne oceniam na 5 a inne bardzo podobne na zero lub jeden.Dlatego tez jedni rozumieja a inni uwazaja,ze sie czepiam.Dlatego tez jedne oceniam a inne nie,bo nie ma sensu pisac "wkolo macieju"
Ale kawałeczek małej blendy od dołu dobrze by tym zdjęciom zrobił...
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
[...]
Dobrze. Rozumiem.
Czyli jasnej oceny od Ciebie nie dostanę?
APZ - niestety jeszcze nie posiadam ;/
Cytat:
Zamieszczone przez
Mart_uszka
Dobrze. Rozumiem.
APZ - niestety jeszcze nie posiadam ;/
Białej kartki A3 , dużej jasnej reklamówki , są substytuty...
Cytat:
Zamieszczone przez
Mart_uszka
Dobrze. Rozumiem.
/
Co rozumiesz przez jasna ocene??
Te zdjecia co ostatnio wstawilas to typowe zdjecia na pamiatke,zrobione kolezance,by pozniej mogla wyciagnac z szuflady i pokazac jak wygladala przed laty.Nic mniej nic wiecej.Czy to jest jasna ocena??
Ponadto te zdjecia nie sa w zaden sposob obrobione by mogly pretendowac do innej kategorii ja fotka pamiatkowa.
Ogólnie rzecz biorąc to każda MZ fotka jest do szuflady.
Co zrobić, aby jednak to zmienić ?
Czy tylko publikacja na forum ... opinia jednej - dwóch ewentualnie 10 osób i na tym koniec. ...
W moim przypadku niestety tak.
Nie znam jeszcze osoby która poprowadziłaby mnie dobrą drogą.
Poczekam, może ktoś mnie weźmie pod skrzydła ...
Staram się ...
Delikutaśna edycja ... retusz ... wyczyszczenia butów... zwał jak zwał.
37a.
APZ - zakupiłam już takie przyciemniacze na szyby samochodowe. teraz szukam po moim małym mieście koc ratunkowy i też coś będzie :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Mart_uszka
Ogólnie rzecz biorąc to każda MZ fotka jest do szuflady.
Co zrobić, aby jednak to zmienić ?
Czy tylko publikacja na forum ... opinia jednej - dwóch ewentualnie 10 osób i na tym koniec. ...
W moim przypadku niestety tak.
Nie znam jeszcze osoby która poprowadziłaby mnie dobrą drogą.
Poczekam, może ktoś mnie weźmie pod skrzydła ...
Staram się ...
Delikutaśna edycja ... retusz ... wyczyszczenia butów... zwał jak zwał.
37a.
APZ - zakupiłam już takie przyciemniacze na szyby samochodowe. teraz szukam po moim małym mieście koc ratunkowy i też coś będzie :D
Może fotoszkoła? Lub jakieś indywidualne korki w realu? Nauka błyskania, a raczej panowania nad światłem - przejrzyj wątek Konrada kkk https://forum.olympusclub.pl/threads...-fot.../page62. Poza tym oglądaj jak pracują inni, filmiki , zdjęcia, plenery portretowe, czy coś w rodzaju warsztatów czy kursów podobnych jak te w Złociejewie , czasem dobra książka.
A koc - sklep medyczny lub sklep z akcesoriami samochodowymi , albo alledrogo...
pewnie że koc.
jak nie kupujesz jeszcze osprzętu to improwizuj.
na planie filmowym tosuje się na przykład koc NRC naklejony na styropian do ocieplania domów :)
nie wiem czy blenda chińska nie bedzie taniej - ale jak coś potrzebujesz a nie masz to improwizuj :)
40. Martuś
Dobas - kupiłabym wszystko, ale mnie nie stać :P
Więc kombinuje :)
Jak się ładnie uśmiechniesz to ktoś kocyk z apteczki odda. Pan Dobas dobrze prawi-sprawdzałem patent z złota stroną koca ratowniczego na blendę do zabawy w plenerze działał bardzo dobrze, w moim przypadku naciągnięty i podklejony na Hula-hop , niestety fotki mi się nie zachowały po śmierci dysku twardego,ale polecam jako chyba jedno z tańszych rozwiązań, koce maja z drugiej strony powierzchnie srebrna, wiec masz wtedy blende 2w1:)