Odp: O perspektywie, ogniskowej i takie tam (wydzielone z wątku o Fuji X10/X50)
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Widzę różnice w głębi ostrości, w rozmieszczeniu poszczególnych planów i tzw. perspektywie nie!!! ( po przeczytaniu tego wątku sam już nie wiem co to ta perspektywa:wink::mrgreen:)
Będę wredny i poczekam na pierwsze wyjaśnienia. :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez
yendash
Będę wredny i poczekam na pierwsze wyjaśnienia. :wink:
Jakie wyjaśnienia? Na temat głębi ostrości? Teoretycznie, to dwukrotnie zwiększając ogniskową powinno się dwukrotnie zwiększyć przysłonę. W tym przypadku na 14mm była 3,5 to dla 27mm powinna być koło 7 a jest 4,6 i dla tego jest mniejsza głębia ostrości.
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
adambieg
Czy to jest forum o fotografii? Jeżeli tak, to czemu nikt zdjęć nie zrobi??? Ja zrobiłem i wyszło mi tak...
Widzę różnice w głębi ostrości, w rozmieszczeniu poszczególnych planów i tzw. perspektywie nie!!! ( po przeczytaniu tego wątku sam już nie wiem co to ta perspektywa:wink::mrgreen:)
W sumie, to ja też nie wiem, w czym Ty widzisz różnicę. Może trochę dokładniej złożyłem te obrazki. Mógłbym, gdyby nie Twoje oryginały zapytać, który to tele a który wide. Chociaż trochę za mało przysłoniłeś na tele.
Załącznik 57818
nie mówiłem?
GO panie i panowie wchodzi na scenę.
Zapiąć pasy, kaski na głowę ==-!
Sprawa GO jest akurat prosta, to dokładnie to samo, co zależność GO od wielkości matrycy, bo wycinanie fragmentu obrazka nie różni się w końcowym efekcie niczym od zmniejszania powierzchni matrycy :) Optyce jest wszystko jedno, na którym etapie następuje kadrowanie.
i tym oto sposobem do na boisko wkracza kolejny gracz z numerem 00. Proszę państwa GO zaczyna siać zamieszanie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
mynameisnobody
nie mówiłem?
GO panie i panowie wchodzi na scenę.
Zapiąć pasy, kaski na głowę ==-!
Ja może dołączę, za kolejne dwa okrążenia:mrgreen:
Ooooobudzili się i zaczynają.... a tu wolny, słoneczny wekend.....:grin::esystem:
Cytat:
Zamieszczone przez
Krakman
Ooooobudzili się i zaczynają.... a tu wolny, słoneczny wekend.....:grin::esystem:
Dla kogo wolny, dla tego wolny. Mam tylko nadzieję, że zdążę dzisiaj wywołać swoje szitki, pierwszy raz rotacyjnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
yendash
No widzisz, dobre pytanie. Od początku pewna grupa twierdzi zupełnie co innego. Grupa wsparcia, można by rzec. Wg ich terminologii zmieniła się "perspektywa kadru w kadrze", cokolwiek to oznacza.
Widzisz.Ja nadal czekam zebys odniosl sie do tego zaznaczenia na czerwono na Twoim obrazku.Wyraznie tam zaznaczylem roznice w widzeniu jednego obiektywu nad drugim.
Kulturalnie pomineles milczeniem tekst i przyklad ,ktory obala Twoj sposob myslenia.Gdy natomiast pierdlem o grochowce to prawie elaborat napisales na jej temat.
Napisze Ci konkretnie jak w szkole.Tele inaczej widzi niz szeroki ten sam wycinek kadru.Elementy obrazu przesuwa,przybliza,powieksza tak jak mu to odpowiada.Robi to inaczej niz szeroki.Inny jest wycinek kadru z tele jak i z szerokiego.Przypatrz sie dokladnie Swoim przykladom i zaznaczeniu czerwona linia fragmentu ktory zaznaczylem.
Te gore jeden obiektyw w swoim obrazie przesunal tak jak by byla za fotografujacym lub calkiem z boku.Wytlumacz mi dlaczego ona znikla w jednym przypadku,skoro robiles fotke z tego samego miejsca.Jesli stwierdzisz,ze sam przesuneles te gore to ja napisze ze wszystkie obiektywy rysuja tak samo i w takich samych wielkosciach poszczegolne fragmenty.A jesli nie,to????