APTUR - bardzo dobrze - jak stwierdzisz że Tobie wystarcza to ok, jak nie to dokupisz układ jako ułatwienie
Wersja do druku
APTUR - bardzo dobrze - jak stwierdzisz że Tobie wystarcza to ok, jak nie to dokupisz układ jako ułatwienie
Jak chcesz używać obiektyw poniżej f/2.8, to zapomnij o potwierdzeniu ostrzenia i najlepiej przejdź na ostrzenie na LV.
Ostatnio wrocilem do 50/1.8 z adapterem Entera i z potwierdzeniem ostrosci problemow nie mam. Czasem jest nietrafione ale raczej przez poruszenie aparatu.
Ostrzenie manualne na LV to świetna sprawa. Od niedawna mam taki aparat i jestem zachwycony bajerem z 4-krotnym lub 10-krotnym powiększeniem fragmentu kadru. Do ostrzenia na manualnych obiektywach rzecz bezcenna. Ostrzysz na powiększeniu na oczko modelki lub brodawkę :wink: i nie masz prawa się pomylić nawet jeśli jesteś okularnikiem.
a orientujecie sie czy moze ktos na forum rozprowadza takie dandeliony, i w jakiej cenie? Pozdrawiam, Aleg
Enter ;)
pytanie do posiadaczy e-510 i wyższych modeli ze stabilizacją IS
posiadam obiektyw OM 135mm podpięty do body poprzez dandeliona z potwierdzeniem ostrosci. Rozumiem, że aby skorzystac ze stabilizacji w opcjach IS ustawiam ręcznie ogniskową 135mm i powinna wtedy dzialac? co jest potwierdzeniem jej dzialania? jakos nie widze roznicy na (poruszonych) zdjeciach z zakresu 1/100 - 1/200 z IS lub bez IS. Co robie zle? czy to wina zbyt dlugiej migawki (robię z ręki) czy moze recznie wprowadzona wartosc IS kaszani ostrosc?
pytanie 2: załóżmy ze podpinam OM 50mm/1.8 a wartosc IS pozostaje 135mm (wpisana ręcznie) co wtedy bedzie sie dzialo w momencie robienia zdjęcia?
1. Zeby zauwazyc dzialanie dla 135 powinienes zejsc z czasami do 1/50 albo dluzszych. 1/100-200 bez problemu mozna z tym szklem utrzymac, a co najwyzej is dolozy swoje poruszenie (mialem tak jakis czas temu, master reset dopiero pomogl). Reczne wprowadzanie ogniskowej w menu is dziala jak nie ma info z obiektywu.
2. Jesli nie zmienisz ognisowej to w tym przypadku moze byc mniej efektywny, bo bedzie liczyl dla innej ogniskowej/kata widzenia.