To generalnie pokazuj je tutaj:) a to to na zdjęciu to: SAAB J 35J Draken w Krakowie:)
Wersja do druku
Dzięki. Mając na uwadzwe waszą wiedzę to jeszcze cóś wstawię ... mam nadzieję ciekawego.
Tom razom takie coś.... Widać, że nasz... tyle wiem :grin:
Załącznik 159219
Załącznik 159220
ten też nasz i chyba mój rówieśnik :mrgreen:
Załącznik 159221
A tu już się wymądrzę bo wiem, że to Iskra :roll:
Załącznik 159222
Na razie tyle bo za chwilę idę na 70-te urodziny mego brata... :twisted:
Dzięki za zainteresowanie. Do wrzucenia zostało mi jeszcze tylko parę fot, gdyż katowicki air show w porównaniu np. do radomskiego jest cieniutki, że o innych nie wspomnę.
Na pierwszym i drugim jest Su-7BKŁ, a na trzecim SBLim-2A (MiG-15UTI).
Śląski Air Show '15 - PZL-104 Wilga 35A.
Załącznik 159245
Ciąg dalszy widoków z Muzeum Lotnictwa i Astronautyki w Krakowie.
Widoki często marne ze względu na wiele niszczejących eksponatów.
Gdyby to wszystko kiedyś odrestaurowano to naprawdę było by co oglądać... Polecam.
Kolejka do blacharza i lakiernika, czy na złomowisko...?
Załącznik 159257
2
Załącznik 159256
3
Załącznik 159255
4
Załącznik 159258
5
Załącznik 159259
6
Załącznik 159260
Faktycznie stan wielu z tych zabytków nie napawa optymizmem...
2 to MiG 23, 3 - chyba Su 22, 4 - Saab J-37 Viggen, prawdopodobnie w wersji rozpoznania fotograficznego SF-37, 5 - Ił 28 w szkolno-treningowej wersji Ił 28U oznaczanej w Polsce SIł 28, natomiast nie mam pojęcia co do 6 - niektóre cechy wskazują na jakiś samolot bombowy lub rozpoznawczy (stanowisko bombardiera na nosie), z drugiej strony brak widocznych stanowisk strzeleckich a okienka na burtach wskazują raczej na jakiś samolot komunikacyjny.... Chyba bedę musiał Googlami poszukać, co to takiego...
---------- Post dodany o 13:14 ---------- Poprzedni post był o 12:43 ----------
Już znalazłem tę 6 - PZL-MD12 w wersji fotogrametrycznej MD-12F. Opracowany pod koniec lat 50-tych MD-12 - jedyny samolot 4-silnikowy wyprodukowany w Polsce - miał być polskim samolotem komunikacyjnym. Konstrukcja niezbyt się udała, skończyło się na wykonaniu trzech prototypów, w tym jeden w wersji fotogrametrycznej MD-12F (to właśnie przeznaczenie tłumaczy kształt dzioba z wbudowaną kabiną obserwatora umożliwiającą jak najlepszą widoczność ziemi) i ten właśnie przetrwał do naszych czasów.
@Krakman to nie wszystkie eksponaty a masz .............
Wśród eksponatów tego muzeum jest kilka prawdziwych rodzynków - np. kadłub Messerschmitta 209V1 - samolotu, który w 1939 roku zdobył światowy rekord prędkosci lotu (755.138km/h) który to rekord aż do 1969r nie został pobity przez żaden samolot napędzany silnikiem tłokowym (oczywiście samoloty z innymi napędami pobiły go znacznie szybciej - już w 1941r rakietowy Messerschmitt Me-163A osiągnął 1003.67km/h a w 1944r odrzutowy Messerschmitt Me-262 1004km/h, ale to nieco inna kategoria). Zbudowano jedynie 4 prototypy (3 nieuzbrojone oznaczone V1-V3 i jeden uzbrojony V4) z których pierwszy posłużył do pobicia rekordu prędkości. Egzemplarz ten trafił do osobistej kolekcji samolotów Hermanna Goeringa, jego kadłub został po wojnie odnaleziony w okolicach Czarnkowa i trafił do muzeum.
W póżniejszych latach wojny Niemcy samoloty oznaczane Messerschmitt Me-209 II, 209V5, 209V6, 209HV1, ale były to zupełnie inne konstrukcje od 209 V1-V4.
Inny unikat to rosyjska łódź latająca Grigorowicz M-15 z I wojny światowej - jedyny na świecie zachowany egzemplarz.
1 Это великий русский вертолет
Załącznik 159271
2 To dopiero dziwoląg odrzutowy wyprodukowali. I to nawet latało...
Załącznik 159272
3 Tym bym nie poleciał, ja to w ogóle żadnym bym nie poleciał.:shock:
Załącznik 159273
3 Tu jakiś do bombowania, taka ... bombonierka.
Załącznik 159274
4 Ten pięknie odnowiony
Załącznik 159275
Krzysiek, obok samolotów stoją tabliczki, mogłeś strzelić fotę samolotu i następną tabliczki. :mrgreen:
I wszystko byłoby jasne. :mrgreen:
Ło matko - dziwoląga takiego pierwszy raz moje oczka widzą :)
Fajne sztuki i fotki też.
Pozdrówka.
1 to Mi2 - produkowany w Polsce na radzieckiej licencji.
2 to M-15 Dromader produkowany w Polsce w latach 1976-1979 - wyprodukowano 175 egzemplarzy.
3 to Jak 23 - pierwszy używany w Polsce myśliwiec odrzutowy (produkcji radzieckiej).
druga 3 (są 2 zdjecia z tym samym numerem) to chyba radziecki bombowiec Tu-2.
A 4 to amerykański Curtiss JN-4 z I wojny światowej, znany również pod nazwą Curtiss Jenny.
Na 3 widzimy Tu-2S, natomiast Curtiss JN-4 Jenny na ostatnim wygląda tak dobrze, gdyż jest repliką. Co ciekawe maszyna ta jest pomniejszoną wersją oryginału.
Ja wrzucę ze Śląskiego Air Show '15 coś współczesnego - Lamco Eurocub Mk IV.
Załącznik 159279
Na koniec krótkiego przeglądu maszyn z Katowic będzie Schweizer 333.
Załącznik 159348
RotorWay A600 Talon - MSPO 2015 Kielce.
Załącznik 159446
Musi to być lekka konstrukcja, skoro mu aż płozy workami do ziemi docisnęli. Bali się silnego wiatru, czy że ktoś się oprze i przesunie?
Na przeciwpancerny nie wygląda...:grin:
Ciekawe czy ma na wyposażeniu kotwicę.....:grin:
Pusty śmigłowiec waży tylko 441kg, więc pewnie chodziło o silny wiatr.
MSPO '15 - Airbus Helicopters H145M.
Załącznik 159468
To faktycznie leciutki - nic dziwnego, że go dodatkowo przymocowali. Zastanawiam się, jak sobie radzą na przygodnych lądowiskach - ciężkich worków raczej ze sobą nie wożą - może mają jakieś śledzie do wbijania w glebę?
A pro po mocowania, kotwiczenia.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...9&d=1445537367
Na dobrze pzrygotowanym lądowisku oczywiscie problemu nie ma - są przygotowane w gruncie punkty kotwiczenia, liny też pewnie czekają na lądowisku na helikopter, wystarczy tylko że producent przewidzi miejsca zaczepienia lin i odpowiednio je oznaczy, by było wiadomo za co zaczepiać. Problem jest na lądowiskach przygodnych - tam, nawet mając w helikopterze przygotowane liny może ich nie być do czego przywiązać. A wożenie w ważącym 450kg helikopterze dwóch kilkudziesięciokilogramowych worków z cementem lub innym podobnym balastem nie wydaje mi się dobrym pomysłem:-)
---------- Post dodany o 21:04 ---------- Poprzedni post był o 21:03 ----------
Swoją droga ciekawie by wyglądał ten maleńki Talon obok potężnego Mi-8...
ten duży by się zdziwiłZałącznik 159508
a bies się zbiesił
Załącznik 159507
EC665 HAD Tiger - MSPO '15.
Załącznik 159520
To proszę bardzo.Są oba na zdjęciu ale lepszego ujęcia nie mam.
https://forum.olympusclub.pl/attachm...7&d=1445614874