Wracając jeszcze na chwilę, przypomnę też całkowicie darmowy AutoStitch, z którego panoramki trzeba samemu przyciąć ;)
Wersja do druku
Wracając jeszcze na chwilę, przypomnę też całkowicie darmowy AutoStitch, z którego panoramki trzeba samemu przyciąć ;)
To wszystko zależy, ja uzywam go (E-M5) z przyjemnością, dostaję piękny obrazek, ale chętnie również używam EPL-1. Jest szybciej, jest miły dla oka wizjer, jest większy itrochę lepszy obrazek, ale jeśli oglądasz swoje fotki na monitirze i drukuiesz max pocztówkę , to końcowa różnica nie będzie dla ciebie aż taka istotna.
Jak masz fajne foty z 20/1,7 - pokaz je w wątku o tym obiektywie, jeden z userów szukał...
Gdybym miał go nosić w dłoni kształt gripa zapadłby mi niekorzystnie w pamięci. Ja natomiast noszę go w plecaku i zapewne wyrzucę firmowy pasekzamieniająć na krótką pętlę z plastikowej taśmy na nadgarstek. Myślałem, że będę potrzebował gripa, ba nawet go chciałem zamówić, ale własnie zaczęła się przerwa OPl. Jak wiesz używam głównie dużych szkieł , które i tak trzeba podtrzymywać od spodu. Przy 20/1,7 ,14/2,5 czy 45/1,8 i małej wadzie szkła nie odczułem żadnego dyskomfortu bez gripa. Chociaż wolałbym jego profil jak w EPL-1, którego z 12-60 można pewnie podtrzymywać trzema palcami od spodu.
Pasują mi bardzo dwa pokrętła do regulacji, Wolałbym mieć równocześnie poziomicę i histogram. Bardzo dobrze fotografuje mi się na statywie z okiem przy wizjerze i wężykiem spustowym ( wyświetlacz nie męczy mi oczu). Szukam bardzo szybkiej karty SD by szybciej móc podejrzeć obrazki. (mam go ustawionego na 3x RAW i maxJPG co 0,7 EV). Nie mam problemów z jego ergonomią , trochę przeszkadza mi naga tylna ścianka z nieosłoniętym wyświetlaczem , którego nietrudno wydaje mi się jest porysować.
Na chwilę obecną bez gripa daję sobie radę. Ważniejsza na foto-wyprawie wydaje mi się druga i trzecia bateria w kieszeni.
Mam nadzieję że do ergonomii się przyzwyczaję, na razie dramat, nie mogę znaleźć podstawowych rzeczy - a penów nie miałem, więc i przyzwyczajeń nie mam. Różnica ogromna między lustrem a omd. Obrazek lepszy, a ilość funkcji i ustawień - przygniatająca.
Czego nie możesz znaleźć?
się odnaleźć :)
A ja mam takie pytanie do userów. Czy zadowoleni jesteście ze swojej wersji OM-D - czarnej bądź srebrnej i dlaczego właśnie taka wersja?
Jeżeli chodzi o AutoStitch to o ile dobrze pamiętam ma jakieś ograniczenia odnośnie rozdzielczości. Natomiast darmowy całkowicie jest PhotoStitcher.