Taaaaa admin rumorsów ... nakręcił cały ten bajzel, trzepie kasę na reklamach... a teraz ludzie krzyczą, ze Olympus cos powiedział i ściemnia...
Wersja do druku
Taaaaa admin rumorsów ... nakręcił cały ten bajzel, trzepie kasę na reklamach... a teraz ludzie krzyczą, ze Olympus cos powiedział i ściemnia...
Za rumorsami:
...
HLD-6 external battery grip
...
Jeszcze niech ciut szybciej ostrzy z 14-54II (niż E-P3) i biorę.
Jednak...
"9fps without the super fast AF. 4.2 with super fast AF enabled."
Tego nie rozumiem. Jaka jest zależność między fps, a szybkością ostrzenia?
Szkoda, że LCD ma być tylko odchylany a nie obrotowy...
Czyli ten sam sensor co Panasonic, ten sam VF co do tej pory???
Na serio? Ale rewolucja :lol:
Tak, ale foty będzie tłukł jak Kartaczownica Gatlinga :-D
A kto tu mówił o rewolucji. Olek nie miał body z wbudowanym EVF, więc zamiast puszki a'la Gx/GHx oraz zamiast powiekszania PENów wyszedł ze stylizowaną puszką a'la OM. Że matryca 4/3 to nie nowina. Samo 4/3 na bocznym torze, więc nadzieja że szkła 4/3 zostaną lepiej potraktowane - ale wcale nie na pewno.
9 zdjec na sekunde przy manual focus a 4.2/s z ostrzeniem przed kazda ekspozycja (to chyba nie jest s-af) ?
O bedzie grip.. fajnie.. to ja chyba sie skusze ostatecznie :P Powinien byc tez uszczelniany. Git.
Moze jednak wyjdzie z tego taka semi-pro puszka? Nie bedzie wygladala moze jak E-30, ale to nic.
Ekranik tylko uchylny akurat mnie obojetny. W zasadzie nie mialem sytuacji takiej gdzie musialbym ten odchylany z E-30 w jakiejs dziwnej pozycji wykrzywiac.
T.
Wszyscy a przede wszystkim Olympus.
"Rewolucyjna DR", "jakosc obrazka powala na kolana"
Teraz oczywiscie sie wykreca jak i wszyscy, ktorzy
tu w tym watku przyklaskiwali i oczekiwali na nadejscie
zbawiciela.
Pare razy tu napisalem, ze takie nakrecanie
hype'u zwraca sie zawsze tylko czkawka.
Niestety tak samo jest teraz.
Jak dla mnie ten "rewolucyjny" aparat
przestal byc choc odrobine interesujacy.
Fuji zrobilo to samo ze swoimi cudownymi zabawkami najlepszymi w historii...
Ja nie mam juz dylematu OMG czy tam D vs G1 = 4k vs 400zl, se drugiego G1 dokupie i cos jeszcze....
pozdrawiam serdecznie
Janek
PS
Od poczatku bylo wiadomo, ze pod publiczke bedzie, bo niby skad maja wykrzesac matryce jak nie od Panasa?
Jak z E-P3... Miało być tak pięknie a wyszło jak zwykle ;) Tzn jeszcze nie wyszło, poczekałbym IMHO na premierę i pierwsze testy. Tak to tylko 85 stron gdybań (choć temat wątku uczciwie to mówi).
Matryca od Panasonica -O.K. wizjer znany i lubiany - O.K. ale skąd u licha ta nazwa? Że niby co? Następca OM-4?
Czemu nie zaczęli od E-M1?
Panowie i panie postarajmy się! Jak zauważył Moominek zostało tylko 85h. Dociągnijmy do 100stron na premierę! :cool:
Jak tak czytam ten wątek, to dochodzę do wniosku, że mamy tu silny zespół specjalistów, szczególnie od matryc. Może by tak zmontować jakiegoś "prototypa multibagnetowego" (a co się będziemy ograniczać - w każdym systemie są jakieś fajne szkła). Ja tylko podsunę myśl by uwzględnić w projekcie łatwą wymianę matrycy i filtry artystyczne programowane przez użytkownika w jakimś bajeranckim, wizualnym narzędziu. Albo lepiej żeby od razu czytał presety Lightrooma i wtyczki PS-a, ewentualnie GIMP-a.
Ale poważnie? Wyluzujcie. Plotki jakie są takie są. Pewnie część, a może nawet wszystkie się sprawdzą. Ten aparat jeszcze się nie pojawił, a już piszecie stwierdzenia graniczące z pewnością, że "miało być tak pięknie a wyszło jak zwykle". Dajcie doczekać temu wątkowi do premiery. Zobaczymy pewnie testy prasowe, jakieś testy na YouTube. Może nawet ktoś mimo jojczenia tłumu kupi i udostępni tutaj test. Wtedy będziemy jakieś powody do narzekania ponad miarę jakie to "zuooo" uczynił Olek.
nie o to chodzi by złapać króliczka
---- ale by gonić go, ale by gonić go!
Fajnie jak będzie oficjalny grip na dodatkową baterię :)
Puszka uniwersalna? No to byłby spełniony warunek, że Olek raz na jakiś czas zaskakuje odbiorców czymś, czego się zupełnie nie spodziewali.
Był, pięćdziesiąt lat temu: http://www.pixelio.de/media/300060
Cena takiego ustrojstwa będzie pewnie jak za połowę body.
Tutaj tak niektorzy narzekaja, ze sie podniecami jakimis rumorsami, ze jakies wycieki, niby przypadkowe.
Sledze rownolegle witryne nikonrumors.com i tam jest taki sam hajp na D800 teraz. Pokazuja jakies niby przypadkiem wyciagniete zdjecia puszki,
jakies inwitejszyny na impreze Nikona (z domniemaniem, ze chodzi o prezentacje D800), nie mowiac juz o jakichs obrazkach na flickrze, ktore to sie pojawiaja niby przypadkiem, a dzien pozniej juz ich nie ma.
Takie czasy - trzeba podgrzewac atmosfere :)
T.
---------- Post dodany o 09:41 ---------- Poprzedni post był o 09:40 ----------
Noooo.. to byloby nieglupie nawet :)
T.
http://www.43rumors.com/ft5-two-new-...fter-the-e-m5/
Ok, let’s start to talk about a very good news. Olympus will announce two new Micro Four Thirds lenses that will be available early summer:
1) The 75mm f/1.8. It has a metal design. I haven’t seen that lens yet but I guess it has a similar 12-50mm finishing. It’s a perfect portrait lens!
2) The 60mm f/2.8 macro is weather sealed like the E-M5 body and has a close focusing distance of 0.19m.
A dlaczego 75-tka nie uszczelniana? :) Ale swiatelko fajne. Juz mi sie podoba :)
T.
No i tego nam brakowalo w systemie, bedzie fajna makrowka i bedzie sliczne jasne tele, mniuuut:)
pozdrawiam serdecznie
Janek
Prośby użytkowników E-Systemu zostały wysłuchane, będą jasne stałki. Czy tanie? Raczej nie, ale jest spore prawdopodobieństwo, że będą dobre. I tak trzymać.
Dzień dobry Pani Joanno, zamawiam:
V311030SE450 4575123456789 M.ZUIKO DIGITAL ET-M7518 srebrny, 1420 PLN..., ups sorki pomyliłem pocztę z forum ;-)
A na poważnie - takie szkiełko 75/1.8 - to ma szanse wyrywać z butów, ciut jaśniej i ciut za połową zakresu ZD 35-100, niewiele większy gabarytowo i cenowo ;-) od m.zd 45/1.8 - dla mnie to byłaby ciekawsza premiera niż jakakolwiek puszka. Zastanawiam się czy Japończycy nie czytali mojego opisu 35-100 sprzed wielu miesięcy:
Cytat:
Gdyby było jakieś stałoogniskowe Zuiko, powiedzmy 80/2 lub 100/2, dające obrazek jak 35-100, ale siłą rzeczy mniejsze, lżejsze i tańsze niż ZD 35-100 – kupuję w ciemno.
fajnie, fajnie, ale cena pewnie nie będzie optymistyczna. Swoją drogą to marzy mi się 67/1,4 czyli taki odpowiednik lustrzankowych 135/2,8 (bo tak się to chyba przelicza co do kąta widzenia i głębi ostrości?) ale na takie cos to jeszcze trzeba będzie poczekać :)
W każdym razie news pozytywny
Nie rozumiem po co tyle osób marudzi jak to źle i brzydko. DR? W konkurencyjnych puszkach, po wrzuceniu dodatkowych MP jest taki sam jak u nas. Szumy? Upakowanie piksli na matrycach konkurencji jest momentami nawet większe a mimo to nie jest gorzej co oznacza, że DA SIĘ z 4/3 wycisnąć więcej(wielu zapowiadało, że przy takim upakowaniu jest to niemożliwe...) i pozostaje tylko pogonić ewentualnie w cholerę Panasonica i dogadać się z SONYm ;) Pewnie to się nie wydarzy ale pomarzyć można :)
Ja od nowego mikrusa wymagałbym jedynie dobrego działania z dużymi szkłami. Miałem D300, nie miałem ale dość długo bawiłem się D700/5D mII i o ile puszki były świetne o tyle zawsze brakowało mi szkła jak 14-35 czy 50. Te szkła(zwłaszcza 14-35) to chyba jedyny powód, dla którego nie umiem zmienić systemu :) Jako, że nie używam ISO ponad 800 nie mam na szczęście takiego ciśnienia, choć fajnie byłoby dostać coś nowoczesnego w końcu. Tak czy siak zamiast analizować czy da się wycisnąć o 0,5EV z świetlówki więcej lepiej analizujcie co da się wycisnąć dzięki takim zajefajnym obiektywom jakie ma nasz system.
Na wstępie jednak proponuję przeanalizować, co, kogo, gdzie, jak długo i w jaki sposób należy wyciskać, żeby mieć kasę na 35-100 albo 14-35 :)