Krzysiek gratuluję spotkania w mojej okolicy to prawdziwy rarytas.
Wersja do druku
Witaj !
Zdjecia ptakow ladne.
Ale wiesz, tak patrze na te ptaki i zauwazylem, ze
piorka sa lekko rozmyte. To tak jak by obiektyw
nie wyrabial i nie rysowal ostro.
Mam znajomego co foci ptaki i tam nawet przez szybe jak
robil to ptaki byly pieknie wydziobane.
Pozdrawiam
Masz rację. Nie jest to górna półka. 70-300 dobrze sobie radzi z ostrością ale przy f8 a ja robiłem z największą dziurą dla 300 czyl 5,6. Dodatkowo: szumy, niedoświetlenie, podwójna szyba. Gdyby nie szyba mógłbym robić na ISO100.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
5,6 jest za miękka. Nie wiem jak inne ale 8 jest idealna. A co do ptaków to najlepiej robić zdjęcia z samochodu przez uchyloną szybę. Nie uciekają wtedy. Nawet jadąc na rowerze nie wystraszymy np. bociana. Ale wystarczy się zatrzymać i już ucieka.
Może to właściwość konkretnego egzemplarza, a może kwestia odpowiedniego wywołania. Może też warunków pogodowych.
Ostatnio robiłem na różnych przysłonach, ale słoneczko miałem boskie.
To poniżej to 5,6 przy 1/1000 s, ISO 200
Zdjęcie było lekko wyostrzone po zmniejszeniu
A jak duże było to zmniejszenie?
Myliłem się pisząc, że prawdopodobnie 70-300 nigdy nie będzie ostrzyć bez przebudowy po kontraście. Firmware 1.2 ma taką opcję umożliwić - będzie w połowie marca 2009.
Ciekawe jak to szkło będzie współpracować z G1. :) Jeszcze Sigma mogłaby swoje stałki zrobić kompatybilne z CAF...
Po co ostrzenie po kontrascie w 70-300? jakos nie widze pracy z nim machajac lufa na 300mm i probujac w cos trafic. To ma sens przy krotkich szklach ale nie 600mm.
Jeszcze troche i lud bedize sie domagal tego w 135-400 i 50-500 ;) Co do makro to 1:2 jest na MF wiec i tak kontrast odpada.
A teraz nie machasz i nie próbujesz w coś trafić? Tak trudno trochę pomyśleć i poszukać powodu? Słyszałeś o mikro4/3? Słyszałeś o EVF? Obrotowych ekranach? :roll:
Informacje z forum dpreview:
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=31130078
Za stroną Olympusa:
http://www.olympus-global.com/en/new...90224e620e.cfm
Slyszalem takze o ufo i krasnoludkach ;) A na powaznie:
m4/3 jest ewolucyjna kontynuacja 4/3, mozna podpiac puszki 4/3 przez adapter ale raczej kierowalbym sie ku dedykowanym puszkom.
O ile jeszcze rozumiem fotografowanie przez evf to stabilne trzymanie puszki z tele i ogladanie na ekranie odchylanym czy nie, juz takie fajnie nie jest. Zaleta m4/3 ma byc wielkosc wiec po jakiego na sile podpinac niedykowane szkla ktore dopiero po aktualizacji fw osiagna uzywalnosc? Ten system ma okreslona grupe odbiorcow i pod nich jest tworzony. I raczje nie ma tam osob ktore podepna 50-500 pod G1 ;)
Ale 1) jak ktoś już ma szklarnię, to nie musi nagle wyprzedawać, 2) na razie nie ma alternatywy do 70-300 w systemie m43 i tak naprawdę robienie specjalnego szkła tele dla m43 nie bardzo się opłaca, bo wiele mniejsze nie będzie (zysk jest przy szkłach szerokich).
Bo system na zaletach się nie kończy. Dzięki temu staje się uniwersalny, a nie tylko nastawiony na jedną zaletę.Cytat:
Zaleta m4/3 ma byc wielkosc wiec po jakiego na sile podpinac niedykowane szkla ktore dopiero po aktualizacji fw osiagna uzywalnosc?
Teraz zapewne jeszcze nie ma, ale to kwestia czasu. G1 to PIERWSZA puszka, kiedyś pewnie powstaną większe, do ludzi, którym G1 się znudził, żeby nie musieli zmieniać systemu szukając czegoś większego. I do ludzi, dla których zaletą nie jest wielkość, a EVF i histogram na żywo.Cytat:
I raczje nie ma tam osob ktore podepna 50-500 pod G1 ;)
to ja może zasampelkuje coś :D
takie radosne pstryki z nowego nabytku - kwiatki na parapecie, bo od czasu kiedy
go kupiłam na dworze ciągle pada :roll:
a pokój mam mały jak na tele:lol:
pierwsze cały kadr, drugi tak 4/5 :D
Fotki piękne - ale jakie body?
Nie ma to jak odpowiedź w wątku sprzed SZEŚCIU lat..
:mrgreen:
Archeologia wiecznie żywa ;):mrgreen::lol: , a body to chyba było jak z exifa wynika - E410