Jeszcze raz podziękował. + poszedł.
Wersja do druku
Tylko w Gimpie: Saboorowy i mój
S:Załącznik 138019 B:Załącznik 138018
wizje mam na kadr. coś niedługo dorzucę jak zrobię coś dobrego z tego kadru :)
---------- Post dodany o 22:18 ---------- Poprzedni post był o 22:17 ----------
Wiesz ile ja będę musiał wypić zanim się nauczę :)
---------- Post dodany o 22:21 ---------- Poprzedni post był o 22:18 ----------
no za tyle razy co zmarzłem to jakieś kadry musiałem przynieść, bo kobita by mi chyba sprzęt wyrzuciła ;)
---------- Post dodany o 22:24 ---------- Poprzedni post był o 22:21 ----------
też super :) dla Was to pewnie parę minut roboty-mi troszkę dłużej schodzi :)
no, to zdrowko :), tez sie ucze wlasnie:)
---------- Post dodany o 22:42 ---------- Poprzedni post był o 22:41 ----------
pewnie tez oslepne:)
mam taką wersję Myszaka (czy nie za ostre?)
Właściwie to sprostuje, nie tyle szum co w tym konkretnie zdjęciu kompresja zawiniła.
Tak (nawet po powiększeniu co tu zrobiłem) nie powinno wyglądać: Załącznik 138049
Przez takie cuś mocno leci ogólna jakośc zdjęcia, nawet jak jest dobry sprzęt do takich zdjeć.
Po obróbce zdjęcia jak je zmniejszysz (po zmniejszeniu zazwyczaj trzeba podostrzyć) i zapisujesz do jpg, programy zazwyczaj posiadają możliwość ustawienia stopnia kompresji (jakości). Większa kompresja, zdjęcie mniej waży KB ale gorsza jakość. Mniejsza kompresja to lepsza jakość (nawet po powiększeniu nie będzie tych "kwadracików) ale też i większa waga w KB zdjęcia. Te co wstawiłeś (przy tych rozmiarach) dla dobrej jakości powinno ważyć ok. 500KB, a ma 220KB.
PS
Tego popsutego już nie poprawisz. Musiałbyś się "wrócić" do oryginału (jpg w pełnej rozdzielczosci czy lepiej RAW) i powtórzyć obróbkę.
dobra zmniejszę kompresje o kilka i popatrze jak się to ma do jakości zdjęcia.pozdr
Powiem nie wygląda to na ustawienie z dużą kompresją. Zwiększ na razie może o 1 na 11. Bardzo możliwe, że ma też znaczenie to Podpróbkowanie chromatyczne. Rozwiń to, może będzie w którejś opcji opisane jako najlepsza jakość. Coś kojarzę, że w Gimpie jest podobna opcja i ustawienie 4:4:4 to najlepsza jakość. Zwracaj też uwagę aby waga nie przekraczała 1MB bo wtedy forum automatycznie kompresuje.
a ja dalej czatownicze zdjęcia. Myszak tym razem- nie trafiony tam gdzie bym chciał, światło słabe ale pomyślałem że się podzielę bo moment przedni.robione e-450 przy -13 stopni:) pozdr
Moment swietny, cala reszta juz nie :(
Ale licze na postepy :)
pozdro
Moment idealny. Potencjał jest ogromny w twojej czatowni.
załatwione wszystkie sprawy zgodnie z planem więc nadaje ponownie. ostatnio pojechałem na stare tereny :) trochę ptactwa itp. coś tam udało się pstryknąć ale największym zaszczytem było spotkanie Wilka. piękna sprawa. zdjęcia Lupusa nie do oceny bo zdaję sobie sprawę ,że jakość zła ale będę monitorował te tereny i kto wie co będzie później. pozdrawiam
W sumie podczepię się pod dyskusję, bo też jestem zainteresowany tematem 50-200. Ostatnio zrobiłem zdjęcia zwierzyny 70-300 na długim końcu i nie wyszły one porywająco...
50-200 jest fantastycznym szkłem, ale czytając opinie na różnych forach to tym objektywem na e-m5/e-m10 to praktycznie trzeba ostrzyć manualnie, prawda?
Tak nawiasem mówiąc podziwiam autora wątku za upór i wytrwałość.
Pozdrawiam
Spotkać wilka to jest coś. Gratuluje.
Błąd. Spotkać wilka i fotę mu zrobić to jest coś :)
...
W zeszłym roku, jak poszedłem do Świerzowej Ruskiej oglądnąć i zdjęcia zrobić starych Łemkowskich krzyży przydrożnych o 5 m wysokości to spotkałem dwa. Wyszły na polanę, popatrzyły, stwierdziły że się nie nadaję na jadło i poszły w las. Piękne były. Pewnie basior i wadera :)
Bogdan masz rację. To jest coś.
Ja oczekuje na spotkanie..
w tym wypadku dostałem informacje, że gdzieś w okolicy krążą. znajomy spotkał na drodze jak do domu wracał. kilka wycieczek w tereny, szukanie tropów itp. spotkałem w miejscu nieopodal padniętej łani. możliwe, że upolowana a Wilk przyszedł się pożywić :) emocje były niesamowite. pozdr
---------- Post dodany o 08:04 ---------- Poprzedni post był o 08:03 ----------
dzięki. na prawdę ciekawe przeżycie. pozdr
---------- Post dodany o 08:06 ---------- Poprzedni post był o 08:04 ----------
czajenie , tropienie, kamuflaż, spokój a przede wszystkim dużo czasu w terenie i w końcu trafisz :)
Zrobienie zdjęcia wilkowi to duży sukces, gratulacje.
dziękuje.ludzie mówią, że w tych terenach są dwie watahy :) był w dużej odległości ode mnie. ubarwienie takie , że prawie niezauważalny :) na 300mm zrobiony ze wzmocnieniem X2. chciałem użyć jak lornetki żeby się przyglądnąć czy to czasem nie lis a później już migawka automatycznie szła :) pozdr
jedzenie się skończyło to i Wilków już nie ma. póki co kilka kadrów z dzisiejszego poranka :) i jedno mojego Szkraba :) ciekawie moment uchwycony ( tak mi się wydaje ) pozdr
Zdjęcia z tej wrzutki mi się podobają, szczególnie "3". Pozdrawiam
Ladne poranne.A trojeczka...
I mnie sie podobają. Ładne światełko na pierwszych dwu.
ładna wrzutka, fajne światło :grin:
zanim ten człowiek doszedł w to miejsce, miałem tak zmarznięte ręce, że to cud , że tak wyszło :) pozdr
---------- Post dodany o 23:08 ---------- Poprzedni post był o 23:07 ----------
super, że się podobają. dzięki
---------- Post dodany o 23:10 ---------- Poprzedni post był o 23:08 ----------
...ciekawie wyszła. uspokaja mnie to zdjęcie :)
---------- Post dodany o 23:12 ---------- Poprzedni post był o 23:10 ----------
tego światełka brakowało mi już ze dwa miesiące :)
---------- Post dodany o 23:13 ---------- Poprzedni post był o 23:12 ----------
może wrzucę do galerii. zastanowie się ;)
---------- Post dodany o 23:16 ---------- Poprzedni post był o 23:13 ----------
w końcu udało mi się tak wcześnie wstać, żeby być na miejscu przed wschodem. coraz dłuższe dni , słońce już ok 6:40 wstaje, więc do tej pory jestem niewyspany :) pozdr
Cała wrzuta fajna, dwójka podoba mi się najbardziej.