Obecnie AF w PENie mnie rozwala i już wcale nie myślę o XZecie.
Wersja do druku
Obecnie AF w PENie mnie rozwala i już wcale nie myślę o XZecie.
Fajnie. Jak zrobisz jeszcze jakieś fajne zdjęcia, podziel się.
pozdr
hej, przepraszam ze odkopuje dosc stary watek...
jak na obecna chwile wyglada sensownosc zakupu ZX-2?
aktualna cena za nowa sztuke to: 1299 (mm/saturn)
szukac starego kitowego pena (ktory pewnie zostanie kitowy, bo ceny jasnych szkiel bez defektow sa zaporowe dla kogos kto interesuje sie sprzetem w powyzszym budzecie), czy brnac w kierunku zx2?
cel: swiateczny prezent (max na poczatku grudnia musze zamowic)
docelowy uzytkownik: pani ex fotograf (z wyksztalcenia, wychowana na zenicie, teraz raczej brak czasu i pewnie sprzetu niz checi)
obiekt fotografowania: glownie zwierzeta w ruchu (kot/pies) w kiepsko oswietlonych pomieszczeniach, halach (reszta to dobrze doswietlona przyroda typu gory/morze - tu sobie wszystko poradzi)
a moze jakis inny kompakt jest aktualnie na topie i nie przeraza cena? moze ktos poradzic? z gory dzieki
Witam !
XZ-2 za 1299 zl to bardzo atrakcyjna propozycja.
Jakosc obrazu bardzo wysoka na calym kadrze.
Jasne szklo, poreczne gabaryty i dosc uniwersalny zakres zooma.
Polecam ten aparat bo wart jest tej ceny... Decyzja nalezy do Ciebie...
Pozdrawiam
Podłącze się pod poprzednie pytanie... Jak radzi sobie af w słabo oświetlonym pomieszczeniu, przy poruszających się obiektach? (chodzi mi o dzieci ;-))
raczej słabo... jeździ, nie trafia, wyświetla czerwoną ramkę.... można próbować strzelać licząc na dużą głębię ostrości... można też przełączyć na manual, w sumie w ciemnościach chyba najlepsze jeszcze wyjście
Miałam xz-2 tylko przez chwilę w łapkach i właśnie coś takiego się działo, w ciemności nie mogłam złapać ostrości :-(. Jeszcze będę miała okazję, to popróbuję go w innych warunkach...
Witam !
Aby w XZ-2 miec dobrze... z AF w gorszych warunkach oswietleniowych
proponuje unikac dlugich ogniskowych i na wlaczonej lapie blyskowej
wylaczac redukcje drgan.
Takze nie mozna za blisko podchodzic przy dlugiej ogniskowej bo
AF nie zalapie.
XZ-2 da sie fotografowac dzieci ale wymaga to
w kiepskich warunkach oswietleniowych nieco zachodu...
XZ-2 wykonalem mojej coreczce juz wiele fotek... ;)
Zdarza mi sie, ze i... Canon 5D Mark II w kiepskich warunkach oswietleniowych tez ma problemy z AF-em i
nie zawsze trafia w cel.
Pozdrawiam
Jak XZ-2 ma problemy z AF w kiepskim oświetleniu, to pomyśl o Panasonic LX7 (lu b LX5 jak gdzieś jeszcze jest do kupienia). Mam LX5 i nie narzekam na AF w ciemnych sytuacjach.