Ptaszyska lecące na antenami przekoszerne.
Wersja do druku
I jak Panowie. Ostateczny werdykt forum co do Body E Pl-3 i kitowego obiektywu?Ja wykonanie od 0-10, daje 8, Funkcje i rozmieszczenie przycisków, menu na 6. Kitowy obiektyw 4, jakość zdjęć 5. To tylko moje subiektywne oceny w stosunku do poprzedników.
Przez parę lat to będzie wyraźna granica, ponieważ taki obecnie jest standard telewizorów i monitorów komputerowych, które chyba w 99% przypadków są medium docelowym zdjęć.
Nie dotyczy to oczywiście sytuacji, kiedy chcemy oglądać fragment zdjęcia.
To bardzo rzadka sytuacja ''odwróconego światła'' na długim czasie - nie źródło światła się porusza tylko cień. Wymaga to niewielkiej dynamiki sceny, czyli właśnie jak tam - późnego wieczora.
Ja nie będę się bawił w żadne skale porównawcze - bo niby do czego miałbym porównywać, do mojej e-trójki, do Canona 1D mark IV, do xz-1 ?Cytat:
I jak Panowie. Ostateczny werdykt forum co do Body E Pl-3 i kitowego obiektywu?
Ja napiszę tak:
Od dwóch dni jestem na wakacjach w Chorwacji. Jako jedyny aparat wziąłem e-pl3 z kitem (którego zresztą nabyłem dzień przed wyjazdem ) plus kilka manualnych stałek z adapterami. I mimo, że cały czas jeszcze się go uczę ( i chwilę to jeszcze potrwa zapewne ;-) ) już jestem zachwycony, zauroczony ... zakochany ;-)
Ten aparat jest dokładnie tym co było (mi ;-) ) obiecane i dokładnie tym czego po nim oczekiwałem :-)))
Oczywiście fajnie by było się gdyby miał kilka przycisków więcej, gdyby kit był mniej plastikowy (jak pojawi się w micro odpowiednik 12-60 lub 14-54 biorę w ciemno ), gdyby był wizjer - ale w końcu to jest budżetowa linia "lite" więc nie wymagajmy wszystkiego.
A poza tym sam bajka. Metalowy solidny czarny korpusik (z moim nikkorem 50 1:1.2 wygląda po prosu magicznie ), dobry wyświetlacz (uchylany !), fajna lampka do doświetlania, menu do którego daje się przywyknąć, tradycyjnie doskonały olympusowy silnik do jpgów i ... (tu sam jestem zaskoczony :-) ) frajda jaką dają filtry artystyczne (w moim przypadku głównie ziarnisty film )
Moim skromnym zdaniem patrząc na fotki, coś jest nie tak z obiektywem...Zostaje wysyłka do serwisu.
---------- Post dodany o 16:21 ---------- Poprzedni post był o 16:16 ----------
Dokładnie, II i IIR to ta sama konstrukcja technicznie, została odświeżona tylko obudowa.
Dokładnie, II /alias IIR/ wypadła dużo lepiej w tym teście niż wersja I
Festin,
ja również nie mam zamiaru bawić się w porównania.
Kolega pokazał zdjęcia ze swojego egzemplarza bo był zaniepokojony. Moim zdaniem słusznie, bo zdjęcia wyglądają jak z telefonu (ok, nie aż tak).
Biorąc pod uwagę sample z netu i powszechne zadowolenie użytkowników -osobiście się do nich zaliczam- poprzednich modeli (zarówno szkła jak i body), te zdjęcia pokazują, że albo kolega ma problem z "dobrym" ustawieniem puszki, albo szkiełko -ten konkretny egzemplarz- jest trafne.
Hejka!
w mojej propozycji oceny Olka, chodziło mi tylko o Wasze odczucia i oceny. Tak jak wspominałem - z forum- uzyskałem podpowiedzi i odpowiedzi na niektóre kwestie związane z aparatem. Wiele spostrzeżeń i uwag było wielce pomocnych przy szukaniu co nie tak - ustawiłem błędnie lub wydawało mi się,że powinny wpłynąć na + aparatu. W tej sytuacji moja ocena jest subiektywna, a pomimo takich not- jakie wystawiłem- jestem zadowolony z jego posiadania;-)
test ;)
Is the Olympus E-PL3 a girly camera?
http://www.youtube.com/watch?v=H_l-CKoF32Y
Diorama, not diarrhea...
Spadłem z krzesła :D