Ptaszora złapałem :)
Załącznik 120076
Wersja do druku
Ptaszora złapałem :)
Załącznik 120076
Co się stało z tym zdjęciem?
Albo to crop, albo 112mm plus tele x2.
Na chwilę wrócę jeszcze do mojego pytania o stabilizację. Cos ma się nas rzeczy z jej nieprzewidywalnoscią. Znalazlem taki wpis #30
https://forum.olympusclub.pl/threads...usa-XZ-2/page3
Kolega też ma wątpliwości, podobne do moich.
Albo ptak wyrzeźbiony z drewna ;)
Pewnie włączył efekt artystyczny, akwarelka :wink:.
Toż to crop jest. To nie czatownia, tylko knajpa ;p
Dzień dobry.
Mam do was pytanie. Używał ktoś z was już karty Flashair w XZ-2?
Ostatnio zakupiłem taką kartę, która ma wbudowaną kartę WiFi i umożliwia połączenie z aparatem komputera, smartfona tableta.
Karta jest konfigurowalna poprzez komputer, za pomocą oprogramowania Toshiba Flashair Tool. Karta może być skonfigurowana, tak by pracować w trybie internet pass-through - czyli karta może połączyć się z Access Pointem i być widoczna przez wszystkich użytkowników sieci.
Problem polega jednak na tym, że jak uaktywnię tą opcję, to po włożeniu karty do aparatu WiFi już mi się nie włącza. Jak jest wyłączony tryb internet pass-through, to wtedy wszystko jest OK (ikonka radia się pojawia na wyświetlaczu aparatu).
Macie jakieś informacje na ten temat, którymi moglibyście się ze mną podzielić?
Zdjęcia jednego budyneczku w jpg. bez korekcji i mam nieodparte wrażenie, że xz-2 przegina i prześwietla (filtr ND włączony)
Dużo osób wykorzystuje ten aparat jako kieszonkowego wycieczkowca, niemniej sprawdza się on również podczas imprez i innych spędów :) My ostatnio wykorzystaliśmy go podczas warsztatów kulinarnych, na których była moja Magda i sprawdził się świetnie.
Poniżej link do większej ilości (mniejszych i większych rozmiarów :)
http://kuchennewariacje.pl/?p=2968
Jak się nie mylę to wszystko zrobione na ISO 1600 i w dość dupiastym oświetleniu. Oczywiście wszystkie zdjęcia po obróbce a nie bezpośrednio z aparatu ale naprawdę można spooooooooro wyciągnąć z rawów :)
W pełni się z tobą zgadzam ja jeżdżę rowerem 5-6 razy w tygodniu w drodze do pracy i wszędzie zabieram ze sobą aprat nawet jak idę z psem na spacer ;) powoli wyrabia mi się nawyk jak sprawdzanie czy wziąłem ze sobą telefon. Co do korekcji ekspozycji masz ją na stałe nawet kiedy masz ciasny kadr czy portret ? Ja nie zauważyłem przepaleń, fakt kiedy focę krajobraz to światła są często przepalone ale to ogólny problem, w lustrzance też tak mam i wtedy świadomie wprowadzam korektę na minus i jeśli mogę być w danym miejscu ponownie to raczej wybieram porę żeby było odpowiednie światło no ale wiadomo na taki luksus nie zawsze możemy sobie pozwolić. Co do krzywej w jakim programie masz ją ustawioną ? Ciekaw jestem efektów może zamieścisz jakiś zrzut ekranu.
Mi się marzy D610 bo mam 2 jasne ulubione szkła 50 1.4 i 85 1.4 ale niestety to jest spory wydatek więc na razie szklarnia cierpliwie sobie czeka. Podobnie jak ty nie jestem w stanie zrezygnować z lustrzanki ale coraz częściej spoglądam kątem oka na OMD albo fuji XT1 ;)
Pozdrawiam