Odp: Eddie - moje zdjecia
Przyzwyczjenia od fotografowania ludzi waść masz , a co do ostrzenia , to każdy robi tak jak mu pasuje.
Ja też wolę mniej , ale podostrzone.
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Przyzwyczjenia od fotografowania ludzi waść masz , a co do ostrzenia , to każdy robi tak jak mu pasuje.
Ja też wolę mniej , ale podostrzone.
Apz, wierzaj mi, to jest podostrzone. Możliwe, że można by było się pobawić jeszcze innymi ustawieniami podczas ostrzenia, ale wydaje mi się, że jest ok.
Co masz na myśli pisząc o przyzwyczajeniach od fotografowania ludzi?
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Apz, wierzaj mi, to jest podostrzone. Możliwe, że można by było się pobawić jeszcze innymi ustawieniami podczas ostrzenia, ale wydaje mi się, że jest ok.
Co masz na myśli pisząc o przyzwyczajeniach od fotografowania ludzi?
Inaczej się ostrzy portret, inaczej krajobraz , tylko o tym piszę. portret raczej zmiękczasz, podostrzasz planami. A tak w ogóle to ciężko jest znaleźć ustawienia by na forum wyglądało tak jak na monitorze w PS-ie
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Inaczej się ostrzy portret, inaczej krajobraz , tylko o tym piszę. portret raczej zmiękczasz, podostrzasz planami. A tak w ogóle to ciężko jest znaleźć ustawienia by na forum wyglądało tak jak na monitorze w PS-ie
A, o tym piszesz. No tak, to być może. Ten krajobraz jest jednak dość szczególny. Zawiera taką ilość detali, że nawet bez ostrzenia wszystko widać. Po mocniejszym podostrzeniu robi się nieprzyjemnie, przynajmniej dla mojego oka. Dlatego ostrzyłem delikatniej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eddie
Po mocniejszym podostrzeniu robi się nieprzyjemnie, przynajmniej dla mojego oka. Dlatego ostrzyłem delikatniej.
Ostre a nieprzyjemne to dwie różne sprawy.
Nieprzyjemne może być wskutek skalowania. Przy złym skalowaniu, pojawiają się schodki na liniach ukośnych, co faktycznie daje po oczach.
Przez długi czas miałem ten problem w Gimpie, aż znalazłem skrypt Multiscale. Przeskalowuje obraz, do zadanych wymiarów w kilku stopniach. Efekt o niebo lepszy niż skalowanie jednostopniowe.
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Przez długi czas miałem ten problem w Gimpie, aż znalazłem skrypt Multiscale. Przeskalowuje obraz, do zadanych wymiarów w kilku stopniach. Efekt o niebo lepszy niż skalowanie jednostopniowe.
Dokładnie, to się nazywa "Step resize" Ale jak dasz za dużo to też paskudnie wygląda. Ja przykładowo na szerokości z 4000 do 1150 daję 3 x
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Inaczej się ostrzy portret, inaczej krajobraz
A jeszcze inaczej ostrzymy swiatlami,cieniami.Inne jest ostrzenie na kanalach,inne z wykorzystaniem kanalu alfa.Inaczej ostrzymy majac obraz jako obiekt inteligentny.
A jeszcze inaczej w zaleznosci od tego jak sobie pozniej resamplujemy,czy moze resizujemy.Inne wartosci bedziemy mieli przy jedno i przy wielostopniowej obrobce doprowadzajacej do obrazu finalnego.A jeszcze inaczej jak pracujemy filtrami na warstwach z wykorzystaniem maski.A jeszcze inaczej.......Ach nie chce mi sie juz dalej nudzic.
Ps Helmut-wiem zes twardziel-Czy to ten skryptZałącznik 61537
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Prawie ten sam:
Załącznik 61538 Załącznik 61539
Cytat:
Zamieszczone przez
helmuth
Kurde.Pismo bardziej zrozumiale.Ciekawe kto kogo tlumaczyl:mrgreen::mrgreen:
Tu maja inne jakies ,jak by ktos na gwalt potrzebowal http://registry.gimp.org/forum/27
O patrzcie, ciekawą pogawędkę we własnym wątku przegapiłem :)