:mrgreen:
Wersja do druku
Ja was nie rozumiem. Trwa głosowania a Ty chcesz napisać że praca nr 4 ma takie i takie usterki, a praca nr 10 w ogóle nie nadaje się do oglądania.
Najlepiej zaproponować od razu że najlepiej zrobione są prace z numerami 7 i 8 . A potem oczekujmy głosowania w miarę sprawiedliwego. A jak moją pracę będzie praca nr 7 to ja nie przyjmuję takiego podpowiadania i zrezygnuję z takiej zabawy.
Po głosowaniu wszystkie uwagi można napisać i dziwić się, że ktoś zagłosował na pracę nr 10
Zgadzam się w pełni z A56. Dodatkowo, ktoś może skrytykować coś niesłusznie (wykluczyć nie można, nikt nieomylny nie jest), a autor pracy nie mógłby się w zasadzie odnieść bo wiadomo byłaby czyja to praca. Głosowanie wszak powinno być na anonimowe prace, takie mamy zasady i proszę tego nie próbować zmieniać.
Uważam, że nie ma takiej potrzeby. Praca o największych "babolach" nie zajmie dobrego miejsca, a raczej będzie pod koniec stawki. Nie doceniasz głosujących.
Po zakończonym głosowaniu proszę pisać i wypowiadać się o pracach.
Po zakończonym głosowaniu dyskusja nie ma sensu.
Po pierwsze nikogo to już nie interesuje. To tak jak dyskusja o kandydatach po wyborach prezydenckich. Po drugie, to po glosowaniu ludzie mogą się poczuć jakoś związani z pracami na które głosowali i łatwiej będzie o przepychankę i emocje niż o merytoryczną dyskusję.
Dla mine sens ma dyskusja między opublikowaniem prac, a głosowaniem. To jedyna szansa na rzeczową i ciekawą dyskusję. Problem z ujawnianiem się autorów można łatwo obejść, Np. mogą odpowiadać na na priv do organizatora i organizator wklei odpowiedzi na forum. Będzie full anonim.
Ja jestem tu krótko, ale przez ten czas nie zauważyłem, abyś korzystał z możliwości dyskusji o pracach po ogłoszeniu wyników :).
W zasadzie takie wpisy pojawiały się sporadycznie.
Jak pisze fret, po głosowaniu wybierający nie będzie chciał dyskutować na temat swojego wyboru . Tym bardziej jeśli ten wybór nie był dobry.
Wartością dyskusji przed głosowaniem jest to, że uczy mniej "świadomych" zwracania uwagi na szczegóły podczas oceny prac.
Po głosowaniu ważne jest, co na kolację :mrgreen:
A jeśli jednak "większość" chce opierać się przy ocenie na wartościach artystycznych i na pierwszym wrażeniu ( wow ). To może dopuśćmy wszystko co możliwe w obróbce, absolutnie bez ograniczeń, plus dowolny soft. i wtedy przynajmniej będzie wesoło i zabawnie. Bez napinki nad stroną techniczną :).
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Ale jak przemilczymy babole, i nie będziemy o nich rozmawiać, to już nie wpływa na głosowanie i jest ono uczciwe :).
Jeżeli piszesz, że jesteś tu krótko to pewnie tak jest. Ja może jestem dłużej i w tą zabawę chętnie się bawię bo mnie uczy. Mam jakieś tam wyniki i kiedy ktoś mnie zapyta o szczegóły to zawsze odpowiem, jak nie pyta to co mam pisać... elaborat o tym jak podszedłem do zdjęcia, bo taki elaborat by powstał. Gdybym miał wszystko opisać co robię to było by nudno to czytać.
To co proponujesz, czyli rozmowę na temat zamieszczonych zdjęć jest do przyjęcia pod warunkiem, że nie będzie żadnego głosowania. Z tym się zgadzam. Tylko to już będzie inna zabawa.
- - - - - - - - - - AKTUALIZACJA - - - - - - - - - -
Tak uczciwe, bo każdy ma oczy i widzi na co głosuje. Nikomu nie musisz podpowiadać.
No chyba to się kilku userom właśnie nie podoba i uważają że nie jest to do końca uczciwe. Właśnie dlatego chcą zmienić system głosowania.
Gdyż według nich oddaje się głosy na prace z babolami.
Jednak zmieniony system głosowania nie gwarantuje że będzie wygrywać praca bez baboli , gdyż jak napisał A56 każdy widzi na co głosuje, i co jednemu może się podobać to innemu już mniej.
Żeby była jasność to ja też nie jestem za tym, żeby na pierwszym miejscu była praca, która ma wiele wad. Ale nie chcę być tu WIELKIM GURU FOTOGRAFII i pokazywać innym co mi się podoba, a co nie, bo to tylko moje spojrzenie i daleko mi do znawcy fotografii.
Lepiej niech wygra ta praca, która otrzymała najwięcej głosów, niż ta promowana przez GURU.
Uważam, że dyskusja po głosowaniu ma sens i bardziej widziałbym tu dyskusję w temacie obróbki pomiędzy autorami prac w popRAWce.
Jeśli np. ktoś kto zajął dalsze miejsce (choć niekoniecznie) chciałby się czegoś konkretnego dowiedzieć w temacie obróbki (w jaki sposób otrzymać dany efekt) nie wiem czy powiedziałby, że dyskusja po głosowaniu nie ma sensu ?
No chyba, że mamy dyskutować o gustach, kto dlaczego na daną prace głosował, na jaką powinien głosować, itp. (to po głosowaniu dyskusja rzeczywiście nie ma sensu)
Dla mnie jest nie do przyjęcia (w trakcie trwania głosowania) sugerowanie głosującym, dlaczego nie powinien głosować na daną pracę, a na inną tak. Inaczej tego nazwać nie mogę.
Każdy ma oczy, to fakt, ale czy widzi na co głosuje? Popatrz na oceny w galerii ;) Moim zdaniem dyskusja wszystkim by zrobiła dobrze, oceniającym i ocenianym. Teoretycznie takiemu robieniu dobrze mogłyby służyć wątki z oceną zdjęć, ale tam ocenianie polega głównie na tym, że jak kogoś lubię, to mu słodzę bez opamiętania.
Czy mógłbyś podlinkować post, w którym ktoś sugeruje wskazywanie, na którą pracę głosować? Wytykanie ewidentnych baboli to jednak coś innego jednak zgodnie z opinią, że każdy ma oczy i widzi na co głosuje, wskazywanie błędów nie powinno mieć wpływu na oczy oceniającego. :-P
Helmuth, na miłość boską nie psujmy tego co tak dobrze działa. Nie tłumaczcie komuś że źle widzi i powinien patrzeć oczami GURU. Nie uszczęśliwiajcie ludzi na siłę. Nie trzeba wskazywać na którą pracę głosować, wystarczy to co kiedyś zrobiono z moją pracą. Pisano jaka to zła praca i otrzymywała od tej pory mniej głosów. Sugerowano się tymi opiniami. I tak chcesz prowadzić tą zabawę?
A skąd pewność że ktoś złośliwie się nie wypowie o pracy, by zwrócić uwagę na swoją. Dajmy temu spokój i bawmy się dalej. Jeżeli skrypty nie pozwalają na wstawianie punktów, to niech wygrywa ta praca, która ma najwięcej głosów i ma dużo "baboli" ale nikt o tym w czasie głosowania nie pisnął ani słowa.
Ale takie posty by się pojawiły w popRAWce gdybym się zgodził na dyskusję o pracach podczas głosowania. W to nie wątpię, tak samo jak pojawiły by się posty na które prace nie głosować, (te z błędami technicznymi) przecież to jest oczywiste.
Helmuth naprawdę chociaż na próbę chciałbym abyś poprowadził chociaż z 3 popRAWki, gdzie będzie zgoda na dyskusję o pracach w trakcie głosowania.
Pierwszy zabiorę głos i będę bardzo szczery, wskażę najlepszą pracę (np. swoją:wink: ) i z z 5, 8, czy 10 prac na które moim zdaniem bym nie zagłosował (oczywiście to uzasadnię, czy słusznie, czy ja wiem czy to ważne:wink:, jak dyskusja to dyskusja)
Od postu 685 i strony 69 do postu 817 i strony 82 trwa dyskusja. Sorry, ale ja wyłączam subskrypcję tego wątku. Jak będzie ustalone w jaki sposób mamy się bawić w swojej piaskownicy to zdecyduję czy zabrać samochodzik i wiaderko czy też dołączyć do grupy z łopatką.
Na razie znikam z tego wątku baaaj :)
Nie było to skierowane do mnie.
Pozwolę sobie jednak opisać swoje wrażenia po jednej z edycji poprawki.
Zostało otworzone głosowanie. Mam konkretnie na myśli głosowanie 21/2019.
Prac było trochę . Głosowanie ruszyło. W tym wątku ruszyła oprócz głosowania także dyskusja o pracach. Kolega Bodzip (mam nadzieję że nie poczujesz urazy że wspominam o tobie ) napisał post iż " przegra przez głupotę " . Przyznam szczerze że wtedy domyśliłem się która jest jego praca ( moje domysły okazały się zresztą słuszne ). Pan bodzip bardzo dobre foty tutaj zapodaje, raczy nas wskazówkami i po napisaniu tego posta domyśliłem o jakim błędzie pisze. No że taki fachowiec pisze iż popełnił babola , to zajarzyłem która to jest jego praca .
Prowadzący andtor2 wydaje "przeciek ". W tym ile jest prac bez głosu. User henry1 ( też mam nadzieję że poczujesz urazy do mnie że wspominam o tobie tutaj) , pisze że zagłosował na prace które nie mają głosu. Oczywiście to w żartach napisane, ale następny post andtora2 informuje nas że nie ma pracy bez głosu.
Mam pytanie więc czy naprawdę uważacie że jakakolwiek dyskusja pod głosowaniem ma sens? To tylko zabawa ( według mnie). Czy inni użytkownicy forum nie kierowali się tymi wpisami , i jesteś kolego helmut pewien że te dyskusje nie będą mieć wpływu na głosowanie? To tylko jedna edycja poprawki którą zauważyłem i chciałem napisać o niej w odpowiedzi na twój post.
Jestem na forum jakiś czas . I widzę że ta dyskusja zjeżdża na tory jak dyskusja o reputacji.
W związku z tym mam propozycję aby po pierwsze nie było dyskusji o pracach pod głosowaniem, a także po drugie aby prowadzący już nie informował jaka jest różnica głosów między pracami i ile jest prac bez głosów czyli aby było bez przecieków.
Nie można powiedzieć, że nikt, jedna z ostatnich popRAWek: klik , a czemu tak rzadko, to już jakby nie do mnie adresowane pytanie. Nie raz starałem się zainicjować dyskusję z marnym skutkiem zazwyczaj to odpuściłem.
Po pytaniu może się wywiązać dłuższa dyskusja, choć oczywiście niekoniecznie.
@koronax, to chyba raczej przypadek, że domyśliłeś się o jaka pracę chodzi.
Henry1 zawsze pisze o swoim zerowym dorobku głosów i chyba się większość przyzwyczaiła:).
Jak będzie więcej głosów aby zrezygnować z tzw. przecieków to się zastosuję.
I tak długo wytrzymałeś, wcale się nie dziwię, że "znikasz", ja niejako z obowiązku jestem, ale chyba też więcej głosu zabierać nie będę. Swoje stanowisko myślę przedstawiłem dość jasno. Z nowym sposobem głosowania (na tyle co pozwala skrypt) być może spróbuję, ale raczej po zakończeniu obecnego 10 cyklu popRAWek. Na dyskusje o pracach w trakcie głosowania nie wyrażam zgody i takiej nie będzie jak będę prowadził popRAWkę. To chyba na tyle z mojej strony.
Jestem tego najlepszym przykładem. :mrgreen:
Po co zmieniać, lubię być na końcu i źle bym się czuł, gdyby coś w tej materii miało się zmienić. :mrgreen:
Gdy na moje "dzieło" zagłosuje choć jeden user, daje mi to większą radochę, niż gdyby postawiono mnie na pudle. :wink:
Bo im wyżej się wspinasz, tym upadek bardziej boli. A z dołu już bardziej nie można spaść. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Nadal uważam, że to zabawa. Talentów artystycznych raczej nie mam. Ja patrzę na zdjęcie jako na całość, co autor chciał pokazać.
Nie liczę pikseli, nie szukam na siłę wad tej foty. Oceniam raczej kompozycję i temat zdjęcia. Przecież to forum, to forum amatorów a nie super zawodowców.
Dobrze, że prezentowane są tutaj zdjęcia na bardzo wysokim poziomie, ale nie każdy ma ten talent i ja to rozumiem. Jest na kim się wzorować.
Ale nie popełnię seppuku, zabawa nie jest tego warta. :mrgreen: Będę dążył do doskonałości na ile pozwolą mi na to moje umiejętności. :cry:
A na razie musicie jakoś znieść moje beztalencie. :mrgreen::mrgreen::mrgreen: I nadal będę bawił się dobrze. :mrgreen::mrgreen::mrgreen: Nawet na końcu tabeli. :evil:
Też w dużej mierze traktuję to jako zabawę. Fajnie, że chcesz dalej uczestniczyć i się nie spinasz co do reguł, głosowania, itp. itd., jak co niektórzy:wink: (poproszę potraktować jako żart ostatnie słówka)
W tej zabawie wszyscy mają do czynienia z tym samym zdjęciem. W jej wyniku powstają wersje, często bardzo trudne do oceny. Jak przyznać swoje głosy, kiedy prace są tak niewiele różnią się od siebie?
Czasami jedyną metodą jest eliminacja, szukanie słabszych stron, które pozwolą zawęzić pole wyboru. Jednym ze sposobów jest szukanie wad na siłę. :-P
Jest w tym sporo prawdy, ale czy potrzebujesz dyskusji w trakcie głosowania, aby wiedzieć na jakie prace zagłosować ? powinieneś zagłosować ?
Jeśli nie, dlaczego uważasz, że kto inny potrzebuje takich "wskazówek". Tak wnioskuje z Twoich wypowiedzi:
To pogrubione to chyba żart z Twojej strony:grin: po co zatem dyskutować, wskazywać błędy, w czasie głosowania ? W jakim celu ? ( to oczywiście nie ma żadnego wpływu na oczy oceniającego)
Nie rozumiem co to ma do mojej uwagi o metodzie eliminacji?
Jeżeli jednak ktoś zauważy jakiegoś "babola", którego ja przeoczyłem i da o tym znać, wcale się nie pogniewam. :wink:
To była aluzja do stwierdzenia, że każdy ma oczy i widzi na co głosuje.
Może zbyt cienka i przez to niezrozumiała? :roll:
Jesteśmy przeciw, gdy pomysł sie nam nie podoba. Mamy być za pomysłem, tylko z racji tego, że ktos go zgłosił?
Dokładnie.
Trzeba sie pogodzić z wolą większości (mowa o zdjęciach), nawet jeśli osobiście się ma inne preferencje.
Niestety. I jeśli mamy o czym rozmawiac to o tym jak to "wymusić".
Dokładnie.
Zgoda w 200% z tym co pisze Andtor2 i 0% zgody z tym co uważa helmuth. Uznaj, że prowadzący wie co robi. Nie wiem po co chcesz wkładać kij w szprychy. Zmiana która może tylko popsuć zabawę, nawet jeśli by dała "sprawiedliwsze" (wg Ciebie) wyniki.
Ciężko nam się będzie porozumieć, bo masz tendencję do przeregulowania wszystkiego, zformalizowania, ordnung muss sain. To nie służy rozwojowi zabawy. Mamy totalnie inne podejście do prowadzenia forum. Ma być sporo luzu.
Proszę to tak traktować. Jak już zauważono nie ma tu nagród, jest satysfakcja, fajne dialogi między uczestnikami itp.
Jesteście za tylko wtedy, kiedy to są wasze pomysły. :wink:
To ostatnio bardzo popularna postawa? :roll:
Uważam, że to nieuczciwe.
Zacytowałeś wypowiedź andtora2, z którą się zgadzasz w 200%. Mojej wypowiedzi, z którą się zgadzasz w 0%, nie zacytowałeś. Dlaczego?
Wręcz przeciwnie, jedynie zmiany mogą przynieść rozwój ale Ty i andtor nie chcecie żadnych zmian.
Widzisz problem w tym, że akurat nie ta, na którą głosowałeś? :-P
Nie nie widzę problemu.
Masz na myśli sugestie o skomplikowanym systemie? Zaskoczyłeś wszystkich wprowadzeniem tego systemu. Może nie było dokładnej "instrukcji"?
Miałem na myśli sugestie/uwagi freta odnośnie jakoby jedna praca była niezgodna z regulaminem.
Jaka to będzie zmiana w stosunku do starego systemu?
Podejrzewam, że sporo głosujących pójdzie na łatwiznę i przyzna 3 głosy o jednakowej wadze i będzie to pewnie 3 x 3pkt.
Tylko podejrzewasz. Cześć pewnie tak, ale dlaczego przymuszać głosowaniem za 1pkt. jak ktoś uważa, że przykładowo jedna praca zasługuje na 3 pkt, a dwie na 2 pkt. lub dwie prace na 3 pkt. , a jedna na 2 pkt.
Rozwiazanie o tyle prostsze, ze daje się pełną swobodę głosującym co do wyboru punktacji i nie muszę też sprawdzać czy aby ktoś się nie pomylił, wyjaśniać na priv. itp.
Sorki niechcący kliknąłem na edytuj post zamiast odpowiedz z cytatem.
Czyli masz odpowiedzi w swoim poście. (zmieniłem kolor czcionki:) )
Ja mam propozycję dla tych, którzy chcą się wypowiedzieć o zdjęciu. Po wystawieniu zdjęcia przez Andrzeja do poprawienia, można napisać wszystko co ślina na język przyniesie. Jak takie zdjęcie można poprawić, na co zwrócić uwagę, co zostawić, co usunąć, gdzie przyciąć, gdzie dołożyć, co rozjaśnić, co przyciemnić itd. W momencie głosowania nie piszemy nic o poszczególnych pracach, jedynie ogólne uwagi , tak by nie skojarzyć o którą pracę chodzi. Co Wy na to? Takie uwagi mogą pomóc tym, którzy chcą się czegoś uczyć w tej zabawie.
Ja jestem za tym, żeby ten konkurs był zabawą, ale zabawą dla wszystkich, dla tych, którzy lubią obrabiać zdjęcia, dla tych, co lubią głosować i dla tych, co lubią o zdjęciach dyskutować :) Świętokrowie obrabiaczy nie jest, moim zdaniem, rozwiązaniem optymalnym. Powtórzę postulat czerpania wzoru z wyborów prezydenckich (żeby było godnie i z szacunkiem dla uczestników): prezentacja prac, po niej dyskusja, na końcu cisza wyborcza i glosowanie. Proste trzy etapy.
Znaczy, kto zrobi lepszą kampanię, to zostanie prezydentem... tfu - jego zdjęcie wygra. A czy dobre i wartościowe - to widać na co dzień.
Można sparafrazować głębiej - kto przy żłobie tego zdjęcie wygrywa. A były już takie przytyki - nie docenia się tego, że Andrzej (andtor2 a nie prezydent) ma świetny warsztat, tylko że jest przy żłobie. Andrzej nawet pisał, że jak się nie podoba to z przyjemnością odda prowadzenie.
Dobra, ja zamykam pysk. Zobaczę co ustalicie. Jak mi podejdzie to będę się bawił, jak nie - to prędzej umrę na zawał niż przez poprawkę.