-
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Gdzie wy tam góry widzicie???
-
1 załącznik(ów)
Odp: Witam! Proszę o konstruktywną ocenę moich zdjęć... wszystkie rady mile widziane:
Mgiełka fajna, kadr sielsko-swojski i przyjemnie by się patrzyło gdyby światło było lepsze i kolorystyka mniej zimna:wink:.
Załącznik 91951
Niebo specjalnie przepaliłem, niewiele udało mi się z niego wyciągnąć.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
We mgle? :-P Ja w każdym razie nie pale tego co oni :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
glee
przepraszam: okropny jest ten "widok" : / Fotografowanie mgły to daleki plan, góry, tonące szczyty, wieże kościołów gdzieś w oddali, niebo o niepokojących kolorach.
Tutaj są góry i te miałem na myśli...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
W wyobraźni widzą góry. Widzą oczami wyobraźni góry które mogłyby tam być.:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
glee
przepraszam: okropny jest ten "widok" : /
Zgadzam sie z Toba. Ta droga- jedna wielka kałuża, to faktycznie okropny widok.
Nie znaczy to jednak, ze taki widok nie jest wart fotki ;)
Gdyby tylko ta mgła była gęstsza, zakrywająca ginący w niej drugi plan, mogło by być nieźle :)
Tutaj, jest to co najwyżej mgiełka. Niebo można w ogóle wywalić i skupić się tylko na tej kałuży. Może niższa perspektywa?
Nie zgadzam się natomiast kompletnie z opinia:
Cytat:
Zamieszczone przez
glee
Fotografowanie mgły to daleki plan, góry, tonące szczyty, wieże kościołów gdzieś w oddali, niebo o niepokojących kolorach.
Jest (nawet u nas) wiele zdjęć mgieł na łąkach, w lasach, nad wodą, gdzie wcale nie widać gór, kościołów w oddali ani nieba. Po prostu mgła jest tak gęsta, ze widać tylko pierwszy plan.
I tez jest pięknie :)
-
Kurde Dziecina o swicie we mgle sama rzyciom:mrgreen: ryzykuje,przed wilkami nie ucieka,po bagnach blotach na koncu swiata sama jedna a Wy narzekacie.Widoczki sliczne som po prostu,tez se zapalilem:mrgreen:Załącznik 91955Załącznik 91956
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Kurde Dziecina o swicie we mgle sama rzyciom:mrgreen: ryzykuje,przed wilkami nie ucieka,po bagnach blotach na koncu swiata sama jedna a Wy narzekacie.Widoczki sliczne som po prostu,tez se zapalilem:mrgreen:
Ty przestań jej tak mgłę dorabiać bo się zrobi leniwa i z łóżka nie wyjdzie i będziemy oglądali widoki pokojowe z mgłą ;) :). Ale mgła ładna :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Kurde Dziecina o swicie we mgle sama rzyciom:mrgreen: ryzykuje,przed wilkami nie ucieka,po bagnach blotach na koncu swiata sama jedna a Wy narzekacie.Widoczki sliczne som po prostu,tez se zapalilem:mrgreen:
Ty jeden mnie rozumiesz...
Cytat:
Zamieszczone przez
CzaRmaX
Ty przestań jej tak mgłę dorabiać bo się zrobi leniwa i z łóżka nie wyjdzie i będziemy oglądali widoki pokojowe z mgłą ;) :). Ale mgła ładna :)
ja leniwa??? nie... Ostatnio dużo pracuję, głównie w nocy... grrr... potem odsypiam w dzień, szukam mieszkania do wynajęcia a i tak znalazłam chwilę żeby wyjść w miasto i cyknąć kilka zdjęć...
2 na smaczek...:)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
2 na smaczek...:)
no i fajny ten smaczek ale przycięty zbytnio...
-
Popracuję jeszcze nad tym smaczkiem...:)
-
a stań sobie następnym razem na wprost drzwi/bramy !
-
Myślałam że tak właśnie zrobiłam... :D ale niestety nie....!!!
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
A dopiero co w innym wątku piszą o prostowaniu.....:roll:
-
-
Mimo że odwróciłam to zdjęcie u siebie na komputerze to i tak tutaj pojawił się w taki sposób!!! dlaczego???
-
Może nie zapisałaś po odwróceniu? :)
-
Zapisałam... u mnie jest odwrócone.
-
Rozumiem, że ma być w pionie?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Mimo że odwróciłam to zdjęcie u siebie na komputerze to i tak tutaj pojawił się w taki sposób!!! dlaczego???
Bo widocznie miało do Ciebie pretensje, że chciałaś je odwrócić, walnęło foszka i powiedziało nigdzie się nie kręcę ;)
-
-
Dziwne, ściągnąłem do siebie na dysk, i jest odwrócone. Jaja normalnie, pierwszy raz cuś takiego widzę. Zdolna jesteś hehehe
-
toż to czary normalnie! :D
-
Może to lewą ręką klikane :roll:
-
1 załącznik(ów)
Obawiam się że nie wyprostuję tego zdjęcia :C
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Obawiam się że nie wyprostuję tego zdjęcia :C
W rzeczywistości obrazek nie jest obrócony, tylko w Exif-ie jest zapis, że ma być obrócony ;)
Załącznik 92291
A tu po "normalnym" obróceniu w Gimpie.
Załącznik 92290
-
Dziękuję za obrócenie:) co do prostowania to miałam na myśli zdjęcie z bramą... swoją drogą trochę przypomina greckie klimaty:)
Ps. gdzie szukać tej funkcji do obracania?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Dziękuję za obrócenie:)
Na kłopoty Bednarski.
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Ps. gdzie szukać tej funkcji do obracania?
Ale w Gimpie? Menu Obraz -> Przekształcenie. Jak pytasz o jakiś inny soft, androidowy, to nie wiem :)
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
tropic
a stań sobie następnym razem na wprost drzwi/bramy !
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Popatrz, ile zabrakło Ci do "na wprost". Masz linie miedzy płytami, która powinna pokryć się (być przedłużeniem) ze środkiem drzwi.
Załącznik 92292
Na przyszłość staraj się poszukać jakiejś wskazówki, która ułatwi znalezienie właściwego miejsca.
-
Wiem że to wydaje się dla was proste... mi jednak nigdy się nie udaje... :C będę jeszcze próbować... bo jeśli stanę idealnie na środku to i tak okaże się później że przesunęłam bądź też odchyliłam aparat w którąś ze stron. Będę musiała wziąć następnym razem statyw... może to pozwoli na bardziej dokładne dobranie kadru...:)
-
1 załącznik(ów)
Takie małe cygaństwo na szybko...
Załącznik 92293
Statyw spoko, ale czasem nawet zdjęcie zrobione ze statywem trzeba skorygować. Problem jest taki, że to co widzimy jest "korygowane" przez nasz mózg, gdy patrzymy na jakąś scenę. To samo zarejestrowane przez aparat nagle okazuje się krzywe, przechylone czy co tam jeszcze.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Takie małe cygaństwo na szybko...
Ale dalej widać po podporach gzymsu, że coś jest z tym zdjęciem nie tak.
Beata, sprawdź gdzie w aparacie masz siatkę pomocniczą. Na podglądzie powinnaś mieć coś takiego:
Co prawda szkoda, że siatka nie jest gęstsza, ale nawet taka bardzo pomaga przy kadrowaniu architektury.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
... jeśli stanę idealnie na środku to i tak okaże się później że przesunęłam bądź też odchyliłam aparat w którąś ze stron. Będę musiała wziąć następnym razem statyw... może to pozwoli na bardziej dokładne dobranie kadru...:)
Jeśli przechylisz aparat, da się to jeszcze naprawić korekcja perspektywy. Jeśli staniesz w złym miejscu- bez oszustwa się nie obejdzie :-P
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
Ech... będę próbować:-)
Trening czyni mistrza :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
[...]
Beata, sprawdź gdzie w aparacie masz siatkę pomocniczą[...]
Mam włączoną taką siatkę ale z 3 podziałem... pokombinuję z gęstszą...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
hades
Ale dalej widać po podporach gzymsu, że coś jest z tym zdjęciem nie tak.
Wiem :) Chciałem tylko pokazać, że na upartego można trochę pokombinować i coś jeszcze wyciągnąć.
-
Obiektywy krótkoogniskowe (a takie są w kompaktach) mają to do siebie, że wystarczy lekkie skrzywienie aparatu i zaraz wywalają , krzywią i deformują ... :???:
najlepiej architekturę fotografować z dalszej odległości...i obiektywami o dłuższej ogniskowej, co na ogół nie jest możliwe.. :grin:
-
i znów jest krzywo.... :(
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Be_Beata
i znów jest krzywo.... :(
Tym razem balans bieli. Może mój monitor - może Twój. Jest taki nalot karmazynu. Kostka brukowa jest raczej popielata, a Twoja tak ciut w czerwień zalatuje.
Przy okazji wyprostowałem :-P
Załącznik 92361Załącznik 92360
-