Odp: M.ZUIKO DIGITAL 25mm F1.8 - już oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
A po co brać wszystkie na raz? No i też nie widzę potrzeby posiadania wszystkich. W kat. światło 12-40 nie wygra. Poza tym co innego jest nosić coś w torbie na ramieniu, a co innego w ręce i tym kadrować.
Oczywiście, że nie musisz brać wszystkich, ale ja mam wszystkie w jednym 12-40 i sobie to bardzo chwalę ... Kategoria światło i to 1,33eV to mały pikuś. W kategorii ostrość i ostrość w całym kadrze 12-40 nie daje wielkiego pola manewru wymienionym tu stałkom. O poreczności zmiany ogniskowej nie wspomnę.
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Ba. Intensywne odblaski słońca od srebrnej powierzchni powodują zwiększoną a koherentność promieni słonecznych przechodzących przez obiektyw :wink:
Można się śmiać ale szersze srebrne obiektywy czy nawet napisy z przodu dają bardzo brzydkie odbicia w portach/kapsułach podwodnych. Możliwe też, że odbite światło pogarsza też kontrast.
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
No tak.... srebrne robią gorsze foty.
A o tym nie wiedziałem ;). Srebrny mi się nie podoba i dodatkowo jest inny niż kolor body.
Każde roplroszone b. pogarsza kontrast.
Jak ten obiektyw wspolracuje z body Panasa? Sa tylko problemy z af sledzacym?
Gdybym nie miał, to do co najmniej ceny w starym OJ bym licytował. Srebrny się tak nie nagrzewa w słońcu, wiem bo mam czarny :D
Cytat:
Zamieszczone przez
luc4s
Gdybym nie miał, to do co najmniej ceny w starym OJ bym licytował. Srebrny się tak nie nagrzewa w słońcu, wiem bo mam czarny :D
Muszę się najpierw nacieszyć tymi 3 szkiełkami, które niedługo kupię. 75 może wyrwę gdzieś w egzotycznym kraju :)
Miałem wczoraj przyjemnosc pobawic sie tym szkielkiem przez kilka minut, fajnie wykonane, sprawia wrazenie solidnego. Lepiej dzialal z GX1jak ZD 45mm.
Wczoraj kupiłem 25/1.8. Normalnie szok.
Trochę się przewinęło przez moje ręce standardowych szkieł z zakresu 30-35, ale to jest megaostre. Niedawno biłem pokłony przed NX30/2, ale ten olympusik (na mniejszej matrycy!) daje wyraźnie ostrzejszy obrazek. Świetne szkło, polecam!
Cytat:
Zamieszczone przez
Benek
Wczoraj kupiłem 25/1.8. Normalnie szok.
Trochę się przewinęło przez moje ręce standardowych szkieł z zakresu 30-35, ale to jest megaostre. Niedawno biłem pokłony przed NX30/2, ale ten olympusik (na mniejszej matrycy!) daje wyraźnie ostrzejszy obrazek. Świetne szkło, polecam!
Do mnie jutro powinien dotrzeć. Zobaczymy jak to będzie. Problemem jest to ze 12-40 już zdeklasował 12. Mam nadzieje ze 25 będzie również tak ostra.
No to pozbądź się 12-40. :lol:
Swoją drogą, nauczony doświadczeniem, unikam kupowania dużych i ciężkich zoomów do małych korpusów. Gdybym miał E-M1 może bym i myślał o 12-40, ale do E-M5 jakoś mi nie pasuje ten słoiczek. Ale to już tylko moje predylekcje. :cool: