https://galeria.olympusclub.pl/displ...bum=2720&pos=0
Wersja do druku
No to ja też wątek z 1 listopada:grin:
Jakieś błędy, coś poprawić? Bo jeszcze dziś mam szanse na poprawe:grin:
I jeszcze jedno ;) w 58 zwróćcie uwagę na mine dziewczynki ;)
no koments:?::roll:
Ja jestem raczej daleko początkująca, więc nie bierz sobie mojej opinii do serca, zresztą nie dam ci żadnych rad technicznych, ale faktem jest że żadne z tych zdjęć z dnia wczorajszego nie przykuło mojej uwagi, a to chyba nie jest za dobrze. Jakieś takie no nie wiem, jedne za ciemne, inne poucinane - ale to moja opinia
zdjęcie to nie jest tylko dobrze naświetlony i ostry kadr a takich jest w Twoim wątku dużo. Zdjęcie w szczególnie w rozumieniu forumowiczów oprócz nienagannych technicznie co jest oczywiste, wymagają jeszcze wymuszenia na oglądającym interpretacji zawartego w nim tematu a także wywołania określonego odczucia związanego z obrazem. Na Twoich zdjęciach nr 55, 56, 59, 60 są pospolite znicze w różnych konfiguracjach nie wywołujące absolutnie żadnych głębszych odczuć. Tutaj jakbyś posłużył się techniką głębi ostrości uwypuklając w obrazie jeden z nich, umieszczając go zgodnie z zasadami kompozycji w kadrze, albo poszukując na cmentarzu znicza o otwartej konstrukcji sfotografować oprócz płomienia jego charakterystyczny dym być może było by inaczej. Na zdjęciu 57 nie wiadomo o co chodzi, czy o kościół na linii horyzontu, czy, że cmentarz jest na górce, czy o dekorację nagrobków. Za dużo w jednym kadrze i dodatkowo za ciemno. Zdjęcie 58 na pierwszym planie znicze a daleko w głębi dziewczynka z fikuśnym grymasem na twarzy. Sam odpowiedz sobie co jest tematem zdjęcia. Jeżeli znicze skup sie całkowicie na nich a tło rozmyj umiejętnie zastosowaną przysłona, jeżeli dziewczynka to plan pierwszy rozmyj i ostrość skup na dziewczynce. Po zdjęciach widać, że technikę masz opanowaną lecz teraz kolej na umiejętne jej wykorzystanie aby przyciągnąć uwagę widza a zobaczysz to zaraz po wpisach w swoim wątku.
Dzięki wam za opinie ;) wiejo takich efektów nie moge zastosować na razie mi sprzęt na to nie pozwala... ;( nad tym żeby przyciągnąc widza trzeba mieć pomysł a ja coś nie mam takich pomysłów. Ale zobaczymy może nagle bede mec wene ;) pozdrawiam
A jeszcze apropo sprzętu to czy np. będzie widoczna WIĘKSZA różnica z fe 210 na sp 560 uz. czy bedzie różnica ale nie AŻ taka i szkoda wydawac kasy?
Igorra, nigdy nie błyskaj gołą lampą (ani wbudowaną) prosto w twarz. To daje nieładne, płaskie światło.
To znaczy jak jestes ciemniej to co mam zrobić ?