Możemy to też sprawdzić...
Wersja do druku
Możemy to też sprawdzić...
Z takiego porownania malo co wyjdzie, bardzo duzo zalezy od reki ktora bedzie robila zdjecia.
Moge zaproponowac inny test, wymienilem ostatnio poduszki silnika w samochodzie na n-grupowe, w efekcie cala buda lata na wszystkie strony. Stawiamy puszki na dachu z timerem i sprawdzamy ktory da rade :lol:
Dlatego taki test jest trudno zrobić bo jeszcze od czegoś tam zależy. Też myślałem o samochodzie tyle, że sportowym ale to już byłoby wchodzenie w koszty lawety itd. Warunkiem przeprowadzenia takiego testu są chęci i odrobina dobrego humoru. Ten mostek się zdrowo telepie i jak ustalmy wystarczająco długi czas naświetlania to i dobra ręka nie pomoże. Doping czy inaczej chemiczna stabilizacja dopiero po zawodach.
jesli mogę coś zasugerować to najprościej na samochodzie lub ptakach. Ustawcie jak największą ogniskową i róbcie fotki przejeżdżającym samochodom w różnych trybach IS i bez niego, na tym samym czasie. Kadry mogą być krzywe, przypadkowe itd...ważne żeby ocenić potem, na którym obiekt jest najostrzejszy i najlepeij "zatrzymany".
Tylko o to mi chodzi
Te mostki są na sporym terenie i na wysokości tak mniej więcej 5 piętra. Myślę, że kilku chętnych się znajdzie to i dorobimy w razie co trochę drgań. Jeśli nie wszyscy mają E3 to jak się temat rozwinie to myślę, że można będzie zapukać do odpowiednich drzwi.
Ja sie do testow spotkac moge, bede jako przedstawiciel optycznej stabilizacji ;)
Tak na powaznie do na mostek zaden nie trzeba wlazic, stabilizacja byla projektowa do amplitudy drgan reki a nie metrowych wychylen, wiec wystarczy ze sie ustawimy wieczorem i postaramy zrobic dlugie czasy z reki :)
...samoloty, mosty, wibracje.... a ja dzisiaj właśnie miałem w łapach E3 w tym sklepie nie dla idiotów (ceny mieli idiotyczne) i muszę powiedzieć że sie mile rozczarowałem.
Cyknalem kilka fotek na swoją kartę, w domu wywolalem *.orf i jak na ISO 800 to wyszły OK.
E3 mial podpięty 14-54mm, przy tym świetle zastanym w tym wielkim magazynie wyszło wszystko ładnie.
Coraz bardziej zastanawiam się nad kupnem, D300 (miałem go "chwilke") mnie odstraszyl cenami szkiel itd... Canon... czy zawsze sie robi fotki na ISO 3200? Na imprezy wystarczy chyba E3 + 14-54mm+ FL 50 i ISO do 800.
Przeczytałem wszystkie wątki i mam mętlik w głowie, ale nie odstrasza mnie pokrętło z przodu czy inny układ przycisków niż w E1, do wszystkiego da sie przyzwyczaic.
Prosiłbym o - za i przeciw do zastosowań komercyjnych (imprezy itd...) E3, ale takie obiektywne i ludzi którzy tym sprzętem robią zdjęcia na codzień.
ps. dla admina - chyba na serwerze macie nie przestawiony czas, post pisalem okolo 23-00 a pokazuje 2h w tyłu ;) czyli 22
Wszystko mnie w nim zachwyca! Ale jedno wkurza - spadająca muszla oczna. Opisałem w moim wątku o Kazimierzu Dolnym przygodę. Niewiarygodne, że tak łatwo ją zgubić! Ale sztuka odnaleźć:)
netfinity - do rzemiosła się nada E-3, klęknie tylko jeśli rzeczywiście chcesz oddać klimat zastanego światła i braknie Ci czystości obrazu. To chyba jedyny punkt przewagi konkurencji. Do ISO 800 różnic nie zauważysz. No i plener przy słoneczku to już trzeba bardzo uważnie mierzyć na światła bo lubi szybko przepalać. Szybko i bezpowrotnie.
Reszta bardzo dobra
netfinity:
co prawda E-3 nie posiadam, ale żeby robić zdjęcia na imprezkach ISO800 to trochę mało. przydałoby się czasami wejść na 1250-1600 lub podpiąć takiego 14-35 2.0 i wtedy ISO800 styknie... no i z OLKAMI trzeba uważać na światła, obchodzić się z nimi niczym z jajkiem.