Odp: u43 - Olympus i Panasonic - co nadchodzi?
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Poza tym dobre szkła i tak mają duży zapas rozdzielczości. Pikseli jest coraz więcej i coraz wyższe MTFy osiąga się na tych samych szkłach, na których kiedyś testowane 6-megapikselowe matryce, strasząc przy tym, że wyścig na megapiksele doprowadzi do katastrofy i upadku fotografii ;)
Wykresy MTF to jest coś niezależne od matrycy czy kliszy.
Mogły być kreślone 50 czy 100 lat temu.
A że w warunkach amatorskich używa się do pomiaru korpusów aparatów to inna sprawa.
FYI: jest duża szansa na szkło 7-28mm od Panasa na tegorocznej Photokinie.
A kiedy z waszego doświadczenia pojawią się jakieś wiarygodne przecieki na temat nowych PL-ek? Mam na mysli czy Olympus wypuszcza jakies kontrolowane przecieki przed targami czy też wszystko jest owiane tajemniczościa do ich rozpoczęcia.
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
A kiedy z waszego doświadczenia pojawią się jakieś wiarygodne przecieki na temat nowych PL-ek? Mam na mysli czy Olympus wypuszcza jakies kontrolowane przecieki przed targami czy też wszystko jest owiane tajemniczościa do ich rozpoczęcia.
W zasadzie większość tego wątku to przeklejanie njiusów z różnej maści serwisów plotkarskich, najczęściej z 43rumors. Imho NDA (tajemnica) obowiązuje np. polski oddział, na około 4 miesiące przed premierą.
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
W zasadzie większość tego wątku to przeklejanie njiusów z różnej maści serwisów plotkarskich, najczęściej z 43rumors. Imho NDA (tajemnica) obowiązuje np. polski oddział, na około 4 miesiące przed premierą.
No chyba że trzeba podgrzać atmosferę przed premierą tak jak to było z OMD :) wtedy co nieco się wcześniej wyjaśnia. Ale nie sądzę by ta strategia przy PENach była stosowana, typoszereg generalnie znany, w kolejnych modelach co najwyżej dołożą jaką mało istotną w końcowym rozrachunku funkcjonalność. Pewnym przebojem by było gdyby Olympus zdecydował się zainstalować w tańszych PENach matrycę z OMD, ale IMO to bardzo mało prawdopodobne.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
No chyba że trzeba podgrzać atmosferę przed premierą tak jak to było z OMD :) wtedy co nieco się wcześniej wyjaśnia. Ale nie sądzę by ta strategia przy PENach była stosowana, typoszereg generalnie znany, w kolejnych modelach co najwyżej dołożą jaką mało istotną w końcowym rozrachunku funkcjonalność. Pewnym przebojem by było gdyby Olympus zdecydował się zainstalować w tańszych PENach matrycę z OMD, ale IMO to bardzo mało prawdopodobne.
Jezeli jest tak jak piszesz to chyba przyspiesze swoją decyzje o zakupie PENa. Miałem nadzieje, że nowy model bedzie miał lepszą matrycę. OMD wyglada swietnie (tzn zdjecia) ale dla mnie jest za duzy.
hahaha, byle by potem na mnie nie było jeśli jednak Olympus nas zaskoczy. Inna rzecz, że ta nowa matryca Panasonica która jest montowana w G5 wydaje się być lepsza od poprzedniczek choć oczywiście do poziomu OMD nie sięga. IMO, jesli masz czym robić zdjęcia i zakup nie jest pilny to jednak warto poczekać
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
Jezeli jest tak jak piszesz to chyba przyspiesze swoją decyzje o zakupie PENa. Miałem nadzieje, że nowy model bedzie miał lepszą matrycę.
Poczekaj...
Cytat:
Zamieszczone przez
pers
Jezeli jest tak jak piszesz to chyba przyspiesze swoją decyzje o zakupie PENa. Miałem nadzieje, że nowy model bedzie miał lepszą matrycę. OMD wyglada swietnie (tzn zdjecia) ale dla mnie jest za duzy.
Nie kupuj... potem możesz wpaść w pętlę - zaczniesz odkrywać, że poza kitem są jeszcze inne fajniejsze szkiełka a do niektórych zadań przydałby się kolejny aparat itd...
No to chyba poczekam :-) A na PENa zdecydowałem się głównie ze wzgledu na... Panasa 20/1,7 :-) Teraz mam jakiś aparacik i on mi do ćwiczeń wystarcza. Nowy chciałbym kupic najpozniej w listopadzie.