Oby to było jednak coś jasniejszego bo ciemne nalesniki już są. To o czym pisze gietrzy byłoby fajne ale cena raczej zdecydowanie inna...
Wersja do druku
Oby to było jednak coś jasniejszego bo ciemne nalesniki już są. To o czym pisze gietrzy byłoby fajne ale cena raczej zdecydowanie inna...
Skoro to koncert życzeń, to ja bym chciał stałkę 10mm, niechby była nawet ze swiatłem 4.0 ;)
Za Optycznymi
"Olympus
Tania stałka
Podobno Olympus zamierza poszerzyć swoją ofertę o nowy obiektyw stałoogniskowy. Mówi się, że będzie to najtańsza stałka jaka kiedykolwiek została wyprodukowana. Tylko nie wiadomo, czy przez Olympusa, czy w ogóle.
Panasonic
Plotki głoszą, że na Photokinie czeka nas wysyp obiektywów Mikro Cztery Trzecie od firmy Panasonic. Na liście nowości mają znaleźć się aż cztery modele, a wśród nich: Lumix X 35-100 mm, teleobiektyw stałoogniskowy, stałka mająca konkurować z Olympusem 75 mm f/1.8 i szerokokątny zoom."
Ciekawie wygląda oferta Panasonica :)
przepis na tanią stałkę - anastygmat (np Rossa) ze światłem f8 ustawiony na hiperfokalną. :) OK to taki żart - riposta na żart że Olympus wyprodukuje najtańsza stałkę jaka kiedykolwiek została wyprodukowana. Fakt, tanich stałek w systemie brakuje
Co do zapowiedzi Panasonica to po za zapowiadanym od dawna 35-100 trudno powiedzieć o co chodzi. Stałoogniskowe tele? oby długie i jasne. Stałka konkurująca z O75/1,8? ale czym ceną? światłem? Panasonic ma potencjał a ostatnio w obiektywach dał się Olympusowi wyprzedzić. Szerokokątny zoom? hmm czyżby konkurencja dla mZD9-18 ? inny chyba bez sensu wszak jest P7-14 /4,0.
Wcale nie żart. Taka dwudziestka i 800 iso jest gwarantem, że jeśli pożyczymy cioci aparat na imprezę, większość zdjęć zrobi poprawnie, przynajmniej technicznie.
Tak po prawdzie spotkałem się wielokrotnie z potrzebą posiadania ultraprostej, bardzo małej małpki - hiperfokalna, odpowiednik 30-40mm, ale stabilizacja, mało szumów na 1600iso i dobra korekcja obiektywu plus sprawne awb. Z możliwością zablokowania menu poza przeglądaniem i usuwaniem zdjęć. Dla dziadka na imprezę czy wycieczkę po sanktuariach - super sprawa.
Oby w tej pogoni za taniością zrobili jednak szkło jakości lepszej niż E16 bo tel dekiel od Sony to mocno zniechęcający jest. Poza tym co to znaczy cena poniżej $260? - jak niewiele poniżej to specjalnego wrażenia nie robi - Lumix 20/1,7 w najlepszym okresie kosztował zdaje się $314 w Adoramie.
Jak bedzie tanio to raczej nie nalezy spodziewac sie rewelacji ale zobaczymy, moze nas czyms zaskocza i to pozytywnie. Na razie bardziej ciekawy jestem tego szerokokatnego zooma Panasonica.