Odp: Rzadkie lub mało znane militaria
Raczej repliki. Pennemunde to już tylko legenda, teren dokładnie oczyszczony, zostały te dwa "modele" jako eksponaty w Muzeum techniki rakietowej bo tak to Niemcy nazwali. Po wojnie o ten teren "zadbali" sowieci. Został tylko budynek elektrowni która wytwarzała prąd dla podziemnej fabryki po której ja żadnego sladu nie znalazłem. Ale dopiąłem swego, bo bardzo chciałem tam pojechać i pokazać to córce. Lekcja historii się odbyła.:grin:
Mam jeszcze ciekawostkę, ale muszę przygotować- cierpliwości.:grin:
1 załącznik(ów)
Dałbym sobie głowę uciąć, że nazw rakiet nie pomyliłem, ale..........
Teraz moja ciekawostka3,Załącznik 106245To fotka orginalnego zespołu napędowego stosowanego w ruskich kutrach torpedowych. Stoi w Muzeum Pennemunde tuż obok elektrowni. A te konstrukcje które widzicie to taśmociągi do transportu węgla kamiennego, rabowanego na Górnym Śląsku.:grin:
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
To fotka orginalnego zespołu napędowego stosowanego w ruskich kutrach torpedowych. Stoi w Muzeum Pennemunde tuż obok elektrowni.:grin:
Świetnie BIKER! Czy była informacja jakiego typu były te kutry?
1 załącznik(ów)
Czytałem tabliczkę znamionową na silniku......po rosyjsku i krótki opis po polsku na tabliczce umieszczonej na stojaku. Stąd moja wiedza od czego ten silnik. Ale nie zrobiłem z tego fotki.:grin:
Ale mam fotkę z drugiej strony 4.Załącznik 106247:grin:
Z tyłu widać cały budynek elektrowni.
Cytat:
Zamieszczone przez
BIKER
Ale mam fokę z drugiej strony:grin:
Gdzie ta foka? Ja żadnej nie widzę... :???: :roll: :wink:
1 załącznik(ów)
W przypadku tego zdjęcia tak jak i poprzedniego też mogę mówić o szczęściu, gdyż zrobiłem je w trakcie wycieczki statkiem po porcie gdyńskim. Przedstawia ono nasze dwie fregaty amerykańskiego typu Oliver Hazard-Perry : ORP Gen. T Kościuszko (273) ex USS Wadsworth (FFG-9) oraz ORP Gen. K Pułaski (272) ex USS Clark (FFG-11).
Załącznik 106341
2 załącznik(ów)
Kontynuując temat sprzętu pływającego dorzucę jeszcze dwie jednostki, które są o tyle ciekawe, że używane były przez Royal Air Force, a nie jak można by sądzić w Royal Navy. Oba eksponaty pochodzą z londyńskiego Muzeum RAF.
37.5ft Seaplane Tender Mk.1 (ST-206)
Załącznik 106717
63ft General Service Pinnace Mk.1 (1374)
Załącznik 106718
1 załącznik(ów)
Kolejny pływający ''rodzynek'', który obecnie jest unikatem będącym najstarszym tego rodzaju okrętem na świecie : niszczyciel typu Grom ORP Błyskawica (jednostki te określane były kiedyś mianem kontrtorpedowców) przy Skwerze Kościuszki w Gdyni.
Załącznik 106923
1 załącznik(ów)
Błotniak - jednoosobowa jednostka podwodna przeznaczona do zadań dywersyjnych. Eksponat z Muzeum Marynarki Wojennej w Gdyni.
Załącznik 108197