Poczytaj sobie co wypisywano tutaj, w tym temacie, zaraz po Photokinie.
Na razie najwieksze emocje widac u Ciebie.
Ja nie widze nigdzie zachwytow "wyznawcow marki"...
Eee tam przesadzacie, jakosc jest super, poczekalbym jednak na dopracowanie softu, tu jednak Sigma zapewne nam kaze czekac bardzo dlugo
ALE CENA TO JAKIS ZART i w dodatku kiepski, te 2tys$, ktore zapowiadali mogloby powalczyc z puszkami typu mk2 i d3 i byloby do przyjecia dla ludu ale z drugiej strony Sigma zawsze wypuszczala aparaty po jakichs astronomicznych cenach i chyba traktowala ta galaz jako sprzet dla pasjonatow, szkoda, bo foveon ma ogromny potencjal, co widac po rozwoju.
No i szkoda, ze niektore sample zostaly tak niefortunnie dobrane w szkla, bo wg mnie 8-16 do takiej matrycy to lekkie nieporozumienie...
W efekcie ja jako fan sigmy jestem zniesmaczony SD1, jako i 99% Sigmiarzy na swiecie
mathu,
strasznie zazarcie krytykujesz system, jak slyszysz Sigma, to ci sie kontrolki zapalaja, depnal CI ktos na odcisk z SIgma?:) ale i tak Cie lubie bo masz S5 DLA MNIE SPRZECIK KULTOWY:)
pozdrawiam serdecznie
Janek
Przenosimy wątek do działu [Humor]?
Na luminous-landscape Michael Reichmann w artykule „Rationalizing The Irrational” przeprowadził ciekawy wywód w odpowiedzi na pytanie – dlaczego SD1 jest o 8000 USD droższy niż powinien.
Końcowy wniosek - teza – jest to najprawdopodobniej decyzja jakiejś wysoko postawionej figury w Samsungu, która napompowana przez chwalców niezwykłością nowego modelu, a nie mająca styku z realem podjęła decyzję o fantastycznej cenie. Reichmann wyraża przypuszczenie, że prędzej, czy później Pentax będzie zmuszony do wycofania się, tylko będzie miał problem, jak zachować twarz.
Przy okazji autor artykułu:
a) ocenia na podstawie dostępnych sampli, że rozdzielczość SD1 odpowiada tej osiąganej w lustrzankach z sensorem Bayera 15 MPx;
b) podaje, że planowane jest wypuszczenie w tym roku Sony A77, APS, 24 MPx w cenie około 2000 USD oraz, że na ten rok także Canon i Nikon planują wypuszczenie kamer 30+ MPx;
c) szacuje, że roczna sprzedaż takich kamer pro, jak Pentax 645D, Leica M, Nikon D3X, Canon 1Ds MkIII zawiera się w przedziale od kilkuset do kilku tysięcy.
Pzdr, TJ
Tadeusz,
Nie obraz sie ale nic nie zrozumialem z tego co napisales, piszesz o samsungu, pentaxie w aspekcie sigmy, o sprzedazy canona i sony ale o co kaman?
Yamaki na Twiterze wyjasnia, ze nie byli w stanie zaoferowac SD1 w cenie zapowiadanej 2000$, ja sie k.... pytam co tam tyle kosztuje, ze musi toto kosztowac 7tys $? tak 7 za tyle na zapowiedzi przyjmuje adorama...
Kazuto, przegieliscie, ludzie na calym swiecie sa niezadowoleni, mialo byc na poziomie puszek profi i mialo z nimi powalczyc i wtedy moze ludzie zakupiliby SD1, moze wtedy wyszlibyscie z cienia kolosow, moze foveon stalby sie popularny i godny zainteresowania, a tak grzebie WAS gleboko pod ziemia i dostarcza teamtu do smiania sie i postrzegania firmy jako totalnie niepowaznej.
Swojego czasu, bedac w kontakcie z Yamakim, uchylal rabka tajemnicy i opowiadal jak to po kryzysie przylozyli sie do nowych konstrukcji vide 8-16, 85 1.4, 120-300 2.8, jak to snuja plany na kompakt z wymienna optyka i, ze SD1 ma byc tym co zmieni sposob postrzegania foveona na swiecie... przykro mi.
Jeszcze jedna sprawa, polowe sampli ze strony JAP SD1 nadaje sie do kosza, bardziej niefortunnie szkiel juz nie mozna bylo dobrac, nigdy do konca nie rozumialem Sigmy i jej strategii jako firmy, w tej chwili juz nie chce rozumiec, jedno dobre, ze nadal cieszy mnie uzywanie SD14 i wiem, ze bedzie ze mna poki nie padnie.
pozdrawiam serdecznie
Janek
Przepraszam za poplątanie, miałem na myśli Sigmę.
Pzdr, TJ
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Zrelacjonowałem opinię Reichmanna z luminous-landscape o zawyżonej grubo cenie SD1.
Pisząc o decydencie z Samsunga miałem na myśli decydenta z Sigmy.
Reichmann podając szacunkowe dane o niskiej sprzedaży kamer profi firm Leica, Nikon, Canon, Pentax chciał wykazać, że są to urządzenia niszowe i ażeby takowe sprzedawać po bardzo wysokiej cenie, firma musi mieć markę, prestiż, tradycję, zaufanie rynku, itd.
Sigma tego nie ma, bo dotychczas była znana przede wszystkim jako producent amatorskich obiektywów. Reichmann twierdzi, że tak wysokiej ceny, jaka jest proponowana na SD1, rynek nie przełknie, bo Sigma nie wytworzyła niszy prestizowych aparatów, a przede wszystkim firma nie ma długiej historii za sobą jako znany i uznany wytwórca kamer high-end.
Pzdr, TJ