Epicure: oczekuję przykładów, konkretnych modeli skoro tak wiele znów ma tę tak bez znaczenia rozdzielczość. Dla Twojej informacji - nic nie mylę, doskonale znam każde z tych pojęć, ale jakoś nie możesz przyjąć do wiadomości tego, że te ekrany oferują znacznie lepszą jakość niż te zwykłe, a we wszystkich podaje się W JEDNEJ jednostce i kilkukrotna różnica wielkości jest zupełnie widoczna.
Proszę Cię oszczędź mi proszę pouczeń co to piksel i z czego się składa. Przeczytaj raz jeszcze moją analogię do matrycy i filtrów Bayera. W każdym razie raz jeszcze - proszę o konkretne modele.
Fatman: nie odwracaj proszę kota ogonem - pisałeś o innych wyprowadzeniach to proszę podaj odpowiednie linki do odpowiednich zdjęć. Piszesz, że jak jest specyfikacja to świętość i producent nie ma interesu by tam kłamać. Ja mam wprawdzie odmienne zdanie na ten temat i nie wierzę święcie w każdą cyferkę, ale akurat zdjęcia pokazują takie same matryce i zgadza się co do drucika. Oczywiście to tylko krzem na przód, a to co zczytuje, to co obrabia to itd to inna bajka, ale raczej te matryce są z jednej fabryki.
W specyfikacji nie podają, od jakiegoś czasu nikon unika tematu jak się da, ale dają zdjęcia wraz z produktem - a te jednoznacznie wskazują na te same matryce.
Co do zdjęć - pisałem już - porównaj te z dpreview (D300 i A700), przy A900 i D3x więcej trzeba się nastarać by zobaczyć sensor, bo nikon przestał się tym chwalić, ale AFAIR imaging-resource miało zdjęcie wyprowadzeń.
qbic: zdecydowanie masz rację, to raczej kwestia sprzętowa i rawy nagle 14 bitów nie dostaną. Śmiem jednak twierdzić, że różnica nie jest tak znaczna jak by się to wydawało. Zdaje się, że pentaks ma i 22bity, ale co z tego, jak wynikowo zdjęcia były dokładnie tej samej jakości? D3x ma zdjęcia lepsze i to widać, ale to o wiele droższy aparat. Póki co więc jest rozsądnie. Co do jpg - tragedia i wiele osób liczyło, że update wyjdzie. Niby zrobili update do A700 na podstawie badań przy A900, ale o ile tam naprawdę to wiele dało o tyle tu jak update nie było tak nie ma!