ciekawe, wiem, ze Willlow ma tez e3, nic nie pisze a przeciez na pewno ma spostrzezenia ..
Wersja do druku
ciekawe, wiem, ze Willlow ma tez e3, nic nie pisze a przeciez na pewno ma spostrzezenia ..
black_bird:
może dlatego tak mało fot widać z tej maszyny. chłopaki wyskoczyli niemałą monetę a tu niespodzianka - sprzęt wyszedł a jakość obrazu jakaś taka w proszku. po mojemu to albo do lutego/marca temat zostanie wyprostowany przez nowy soft, albo ten aparat zostanie zdegradowany cenowo z uwagi na jakość obrazu (wysokie ISO).
Może partia E-3 jest trzepnięta....Jakość na niskim iso jest odrobinę gorsza od Canona 400D.Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
Soft niewiele może poprawić... jak ktoś używa RAW.
Co do wywoływania dcraw-em, nie wiem czy w tym momencie używa on optymalnych parametrów interpolowania z matrycy (inny filtr AA?)
...i tez mnie zastanawia ze bardzo mało zdjęć z tego sprzętu jest dostępne na sieci.
....i jeszcze dziwniejszy brak imatestow ;)
http://www.imaging-resource.com/PRODS/E3/E3IMATEST.HTM
Niektórzy nie uznają innej czułości jak iso 100 + mocna obróbka w PS, a przy takich parametrach pracy wszystko jest gładziutkie jak pupcia aniołka i nie ma o czym pisać.
zobacz inne rawy z mojego sajtu, zwlaszcza te z maszyny Radka - tam tego nie bylo (nie w takim stopniu)Cytat:
Zamieszczone przez KaarooL
teraz pytanie, ktory aparat z JP a ktory z "Czajna"?
są wogóle E-3 from japan?
Jestem przekonany że to poprawią, nawet na hard jeśli nie uda im się softem. To zbyt poważna sprawa. ba i potym może się okazać, że jakość zdjęć nie jest ciut/trochę gorsza a może będzie lepsza jak u konkurencji :D
z tego co kojarzę, to ten którego testowałem jest "czajna". możemy nawet zbudować jakąś mini bazę tych cacy i tych be.
takie pasy jak pokazałem kwalifikują sprzęt do średniaków czy do cacy? bo na przykład to ISO1600, które wrzucił C+ to na pewno świetne nie jest.
zibi:
straszny ten owczy pęd... po 4 latach oczekiwania banding i cisza...
dla mnie jest na NIE, zobacz w sample od Radka tutaj - On teraz ma "Czajnisa", ale nie wiadomo jakiego mial za pierwszym razem
ja nie mówię że cacy.. Mówię że pewnie inżynierowie Olka nieźle trzepią nadgodziny teraz, aby to zlikwidować i zatuszować....
cra3y:
jeśli te pasiaste problemy przeminą, to czuję że będę musiał osobiście udać się po sprzęta. jakbym przytulił coś co generuje pasy, to nie byłoby zabawne...
gdyby ktoś miał wątpliwości to chciałem tylko nadmienić ze nie pluję sobie w brode z powodu szybkiej decyzji o zakupie, nadal jestem zadowolony ze mam nowe narzędzie do pracy, problemy o których tutaj piszecie mnie nie dotycza i dobrze o tym wiecie :P
Przyłączę się do Willowa. Chyba odsubskrybuję to forum.
BTW, to chyba Olympus ma teraz wszystkie fabryki w jednym miejscu.
Dobranoc
Sądzę, że nie dotyczą też innych posiadaczy E-3, osobiście bardzo się cieszę z tej nowej zabawki i nawet nie próbuję szukać dziury w całym.Cytat:
Zamieszczone przez willow32
Ale cała powyższa dyskusja ma zagłuszyć niezrealizowaną na razie chęć posiadania tej wspaniałej nowości. :D
Podobno nasz były kolega tak jeździł po d300 na konkurencyjnym forum, aż w końcu kupił grata i jest git.
ps. Cześć Jasiu!
Bo prawda jest taka ze jak sie nie ma 20k na sama puszkę to wszystko jest kompromisem.
puszka nawet za 50k też jest kompromisem bo prawda jest taka ze taką puszką też wszystkiego nie obskoczysz :P Nie zbudowano jeszcze i pewnie nigdy nie zostanie zbudowany aparat doskonały, nie zapominaj pan o tym, panie qbic...Cytat:
Zamieszczone przez qbic
a obscura?
Może nie wyraziłem sie wystarczająco precyzyjnie:Cytat:
willow32 - kompromisem w obrębie dostępnej technologii konsumenckiej/pro w klasie lustrzanek 35mm i pochodnych.
teraz to się pan wyraziłeś niezrozumiale :DCytat:
Zamieszczone przez qbic
Sportowe zdjęcie z camery obscura....Cytat:
Zamieszczone przez -M
willow32: przecież nie napisze 1Ds MkIII...
a propos obscury, bardzo fajna zabawa, można sobie takie cosik nakleić i na dowolnego SLR-a ...i robić fotografie otworkową.
Willow32, o co chodzi z tym PAN ? Myślisz ze jestem starszy czy co?
i to jest aparat do wszystkiego? Już widze Rafała Czarnego jak lata po Krakowie z ta kolumbryną :D Wiele jest dziedzin w fotografii gdzie nie ma miejsca dla tego aparatu...Cytat:
Zamieszczone przez qbic
zreszta, nie chce mi się o tym już gadać
Lol, od razu artyzm ;D
Pewnie nie jedna osoba pisała o tym ze każdy ma inne wymagania, i zazwyczaj piszący pisze o swoich, nieprawdaż?
Jedno jest chyba wspólne, jak najlepszej jakości obraz.
Jeszcze raz zapytam, willow32, czemu wyskoczyłeś na "pan" do mnie?
A czemu się Pan Qubic dziwi?
No nie bardzo rozumiem....zasada jest taka w internecie ze prawie zawsze mówi sie na "TY". Są oczywiście wyjątki:
- robi sie z kogoś jaja
- chce sie kogoś obrazić
- jest się złośliwym
albo wyraża szacunek
np Panie Prezydencie :P
To już po bandzie :)Cytat:
Zamieszczone przez lukafa
Ja tam uważam że najważniejsze jest światło i pomysł na zdjęcie, super jakość obrazu nie jest potrzebna w naprawdę wielu dziedzinach fotografii, czy ktoś będzie utyskiwał na szum albo brak ostrości na ukazującym jakiś dramat zdjęciu fotoreportera wojennego? A w fotografii artystycznej? Szum czy nieostrości są ozdobnikami często gęsto. W fotografi mody zresztą też ( nie mówię tutaj o fotografii reklamowo-katalogowej ale co ja sie tam znamCytat:
Zamieszczone przez qbic
To wszystko prawda (tak mi sie wydaje), ale jeżeli jest możliwość żeby np Sz_u_mu nie było to powinno go nie być. Sz_u_m zawsze możesz dodać co pewnie każdy wie, natomiast go usunąć to gorzej....no ale ja jestem jedynie biednym amatorem mogę sie mylić ;)Cytat:
Nie odnoszę sie w tym momencie do zadanego konkretnego modelu...
Do chochlików adminów:
Sorry za ten "S_z_u_m" ale admini zrobili dowcip i zamieniają to słowo na "ostry obraz" ;) Następnym razem dajcie jakieś słowo które nie rozwala konstrukcji zdania np: Kolor
RE: Nie wiem o czym piszesz...
LOL :)
..witam..moje 3 grosze na (+) i na (-):
- vertikal grip jakos nie pasuje tak jak w E1,
- wbudowana lampa (duzy minus - oslabia konstrukcje i zawsze byla powodem klopotow z uszczelnieniem)..degraduje body z poziomu "PRO"
-podobnie z odchylanym wyswietlaczem,
..plusow sporo, najwazniejsz(subiektywnie):
-jasniejszy wizjer,
-IS
-miejsce na dwie karty pamieci (wielki plus)
- szybki AF nawet w polmroku -co prawda prawie nie urzywam AF ale bawilem sie E3 z ZD 7-14mm i z Leica 14-50mm sprawia wrazenie bardzo szybkiego i pewnego (porownywalem do Canona 1Ds)..
..to takie subiektywne odczucia z pierwszego starcia..reszta w praniu wyjdzie..
;]
Widać dali sobie z tym radę. Lampa potrzebna jest do zdalnego sterowania serią lamp R.Cytat:
Zamieszczone przez Coral
Pozdrawiam
..miejmy nadzieje...ale mozna to bylo rozwiazac "radiowo"...to by bylo "COS".. ;]Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
Rozwinął się ten wątek na różne odpryski.
Pisałem to już w innym wątku, ale powtórzę: E-3 tym się różni od E-1, że jest to miłość nie od pierwszego macania ale od drugiego dnia.
Wszystkie uwagi na temat trójki wypowiadane przez teoretyków nie trzmających jeszcze aparatu w dłoniach lub macających okazyjnie przez parę minut w różnych miejscach lub też pisanych na gorąco po otwarciu pudełka są oczywiście prawdziwe ale bardzo powierzchniowe.
Po krótkim czasie okazuje się, że jednak nasze pierwsze obawy były płonne, aparat cudownie leży w dłoniach a guziki wcale nie są już takie zabawkowe i są rozłożone bardzo logicznie i praktycznie.
Podobnie z innymi funkcjami, wymagają jednak przekopania się przez bardzo rozbudowane menu i wcale nie zaszkodzi przeczytanie ze zrozumieniem instrukcji obsługi.
Wymaga to jednak czasu i cierpliwości a o to w gorączce dyskusji pewnie najgorzej. :D :mrgreen: :D
Tak, tak, nawet stare wygi, które już wszystkie aparaty znają, stwierdzą, że jednak przewidziane przez konstruktorów funkcje są logiczne, przydatne i po małym treningu bardzo poręczne.
Trudno to jednak docenić, gdy się nie poświęci paru czy kilkunastu godzin na jego obsługę :D
Wszystkim przyszłym właścicielom E-trójki radzę sciągnięcie ze strony Olympusa instrukcji obsługi i wgłębienie się w nią. Przy okazji macania pozwoli to Wam na uniknięcie takiej sytuacji jaka mi się przydarzyła, że robiłem zdjęcia próbne w ciemnym pomieszczeniu na ustawieniach manualnych przy przysłonie 11 i dziwiłem się, że są tak poruszone :)
PS serdeczności Radku!
To E3 nie ma wyzwalania radiowego????Cytat:
Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
niema... RC to nie radio control tylko REMOTE control
Zapewne o robinie piszesz :mrgreen: To prawda... pluł na D300, a teraz tym oplutym sprzętem fotki robi :twisted:Cytat:
Dobrze ze na matryce nie napluł. :)Cytat:
Zamieszczone przez The z00m
IMHO, na Olympusie można wieszać psy za rożne rzeczy (czasami zresztą słusznie), ale nigdy nie można przyczepić sie do ergonomii.Cytat:
Zamieszczone przez Dziadek