zapraszam ;)
https://forum.olympusclub.pl/topics5...342.htm#139427
pozdrawiam
Dobre, dobre :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Czy masz na myśli to, że nie podałem ceny?Cytat:
Zamieszczone przez AndrzejSzczecin
Wersja do druku
zapraszam ;)
https://forum.olympusclub.pl/topics5...342.htm#139427
pozdrawiam
Dobre, dobre :mrgreen:Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Czy masz na myśli to, że nie podałem ceny?Cytat:
Ja nieśmiało zapytam jak się sprawuje AF w słabym świetle? Złapanie ostrości na moim E-5oo to "pain in the ass", pani z Olympusa co go miała przez 1,5 dnia w rękach mówiła , że kota pod stołem łapało bez problemu (- 2EV do 19 EV), ale to trochę niezbyt wymierne określenie.
Jak byś określił poprawę wobec E-X10/E-X00 ?
W skrócie - jest świetnie :DCytat:
Zamieszczone przez Kaleb_82
Cytat:
Dokładnie -pomyślałem, że masz zakazane aby nie odstraszać i nie wkurzać potencjalnych kupujących w OP - jeśli to są tylko Twoje osobiste powody dla których nie podałeś ceny - jest ok :)Cytat:
Zamieszczone przez YxasoR
Ceny nie podaję z powodów prywatnych - nie powiem jakich.Cytat:
Nie chcę też abyście myśleli, że nie podaję bo chcę samemu wiedzieć i dla siebie mieć informację czy jest taniej/drożej.
pozdrawiam
chłopaki się ślinią a dla mnie ten wątek zalatuje ściemą... otwarte body na glebie, mglisty opis, totalny chaos.
pewnie ześ z yakuzą pohandlował i teraz się nie chcesz przypucować :DCytat:
Pewnie przed żona boi się przyznać ile wydal na aparat, a boi się ze tu może przeczytać :-)
Ultra dramaturgia, macanie rynku potencjalnych nabywców :PCytat:
Zamieszczone przez KaarooL
To jak to jest, w LV jest AF, czy nie?
Też bym chciał wiedzieć ale ponoć nie ma - jest tylko 1 tryb podglądu jak w E-510 - z info na Necie...Cytat:
Zamieszczone przez suchar
Czyli tak, że jest możliwość wyostrzenia? Naciska się przycisk, lustro się opuszcza, ostrzy... W ten sposób?Cytat:
Zamieszczone przez ktotek
Jest jak piszesz.
Pozdrawiam
Niestety nie - jest chyba bardziej rozbudowany tryb manualnego ostrzenia - bardziej niż tryb B z E-330 ale na takiej zasadzie - ostrzysz ręcznie przy podniesionym lustrze...Cytat:
Zamieszczone przez suchar
Podkreślam, że to info z Netu - nie jestem pewny na 100% czy tak jest - proszę nie wyciągać wniosków z mojej wypowiedzi...
Miałem nadzieję, że lepiej to zrobią niż w E-510 - po E-330 trochę dziwnie, ale mając taki wizjer to nie ma po co LV używać...Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
A jak ma nowy Panas LV z AF??
No tak ale mając taki ekranik AF to byłaby bomba. A tak to jednak dość istotne ograniczenie przy reporterce, fotach na ulicy, znad tłumu itp. W swoim E-330 tryb A - ten z AF bardzo sobie cenię...Cytat:
ktotek:
LV albo pryzmat i 100% krycia = wybieraj... ja wybrałbym pryzmat pomimo całej przydatności trybu A w E-330.
Jasne że pryzmat więc dobry wizjer. Z tym, że to chyba nie musi być albo - albo. W sprawach technicznych mocny nie jestem ale chyba dało by się zrobić AF oparty o detekcję kontrastu z jednej matrycy - mniej więcej tak jak to jest w kompaktach... A co z Nikonem D3? Jak piszę bzdury to sprostujcie mnie...Cytat:
Kaarool - chyba cza na zmianę sygnaturki - Twoja "Dziadek to Dziadek... reszta to plastik... " na szczęście już nieaktualna ;-)
Dżizas, wybierasz wizjer albo LV zależnie od sytuacji. Jak można przy danym kadrze rzyłożyć wygodnie oko to wizjer, nie to LV.Cytat:
Zamieszczone przez ktotek
RE napisał. Jak w 510 - naciskasz przycisk, lustro fokus lustro.
Dałoby się zrobić na detekcji kontrastu ale to soft obiektywu gra pierwsze skrzypce przy AF więc musiałby to obsługiwać i to właśnie zrobili w ostanim panasie o czym znajdzesz info na tym forum jak poszukasz.
? Przecież chodzi o to, że przez budowę LV w E330 nie dało się zrobić dobrego wizjera w tym aparacie. Przez dwa tunele, układ luster a nie pryzmat.Cytat:
Zamieszczone przez majkelx
Soft w obiektywie nie ma nic do gadania podczas ustawiania ostrości. Brak af w oparciu o detekcję kontrastu to wybór inżynierów. W D3 się dało.Cytat:
Pozdrawiam
To dla czego z panasem działa (AF w LV na kontraście) tylko ze szkłami Leica? Chyt marketingowy?Cytat:
Zamieszczone przez RadioErewan
Dla czego różne szkła mają różne strategie przeszukiwania ostrośc za kontrastem? Wuydawało mi się że w szkłach cyfrowych, soft obiektywu dostaje tylko info z detekcji fazy i sam decyduje co robić, jak szybko, ile razy powtórzyć (i na koniec potwierdzić bądź nie)?
Czemu z manualnymi obiektywami nie ma potwiedzenia ostrości? Ja myślałem że dal tego że to soft obiektywu decyduje że jest ok.
Może się mylę, wtedy wiele się od Ciebie dowiem :-)
Mylisz się. Zapewne chodzi o promocję szkieł Leicy.Cytat:
Pozdrawiam
Cytat:
Z tego co ja kojarzę to tam z Leicami (tymi nowymi) działa tylko detekcja twarzy a nie kontrstu :roll:
a ktoś wie jak kupić taki lub inny sprzęt w japonii? bo np 14-54 kosztuje 1100zl, ciakawi mnie jaki koszt wysyłki i jak dlugo idzie?
Jakby takie ceny były u nas, to popularność tego sprzętu byłaby ogromna.
Jakby takie ceny były u nas... to konkurencja miałaby też niższe... więc zwiekszyłaby się popularność lustrzanek ogólnie, a nie olka.Cytat:
Zamieszczone przez qbic
czasami cieszę się, że znalazłem to forum tak późno i nie doszedłem jeszcze do takiego stanu ;)Cytat:
a co do cen .. w tej chwili to gdzie nie spojrzeć to jest lepiej .. ceny w Japonii .. ceny w US .. niestety, aby móc w pełni skorzystać z tego dobrodziejstwa należałoby samemu po to polecieć albo mieć kogoś kto to przywiezie
a co do tematu .. to ja tam czekam niecierpliwie na relacje chłopaków z "macania" :)
Cytat:
Zamieszczone przez maryo
Koszt wysyłki między 30 a 50 USD. "Idzie" około tygodnia. Kupić można np. "na Ebaju".
Pozdrawiam
1100 ładnie tylko wygląda w internecie ale jak zatrzymają paczkę do oclenia to już takCytat:
Zamieszczone przez maryo
pięknie to nie wygląda (cło to kilka procent nie pamiętam dokładnie ile) ale jeszcze 22% vat : :|
ale oczywiście z japońcami/chińczykami idzie się dogadać żeby to wysłali tak aby panowie
na celnym nie zainteresowali się twoją paczką..., ja kupowałem kilkukrotnie w hong-kongu
i paczka szla 6dni od dnia nadania paczki tak więc czasem nasza rodzima poczta w kraju
dostarcza dłużej paczki :roll: nic tylko kupować jak komuś na gwarze nie zależy
Nie wiem czy się gdzieś pogubiłem, czy też z tym macaniem to była ściema. Był ktoś?Cytat:
chłopaki się ślinią a dla mnie ten wątek zalatuje ściemą... otwarte body na glebie, mglisty opis, totalny chaos.
https://forum.olympusclub.pl/topics5...ie-vt12342.htmCytat:
Zamieszczone przez jozeko
spałeś snem zimowym już?Cytat:
Zamieszczone przez jozeko
https://forum.olympusclub.pl/topics5...ie-vt12342.htm
hehe fajnie ;p jeszcze w sklepach nie ma (mają pyć po niedzieli), a już cena spoadła o 1,3k :D
hehe, pięknie. pamiętacie kto rok temu zgadywał że będzie 5-6k brutto za body, bo rynek nie zniesie wyższej ceny?
W Stanach cena dalej na poprzednim poziomie ... :Cytat:
Zamieszczone przez grizz
http://www.olympusamerica.com/e3/sho...0&cii_nRGID=-1
Wątpliwe by w USA były jakieś promocje, bo przy takim kursie dolara to im się tam pewnie przestaje opłacać sprzedawać, będą woleli skoncentrować się na europie.
Ja na przykład :)Cytat: