Strona 1 z 13 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 124

Wątek: E-3 hands-on preview by YxasoR

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

E-3 hands-on preview by YxasoR

Witajcie!

Dostałem dziś E-3 - prosto z Japonii. Aparat robi wrażenie!!! Chciałbym w paru zdaniach opisać moją opinię po krótkim spotkaniu - takie pierwsze wrażenie.

Na prawdę wzorowo zrobiony aparat. Widać, że materiały z najwyższej półki. Uszczelniany, solidny. Trzyma się go bardzo dobrze, grip mi pasuje. Guma jeszcze nie odchodzi Guziki fajne w dotyku - nie plastiki. Spust migawki czuły, a po naciśnięciu dłuuuuuuuuga seria. Zaglądam do wizjera - WOW duży. Nie wiem jaki był w E-1 więc nie porównam - od E-330 dużo większy. Przyjemnie wszystkie parametry u dołu. Górne LCD - wszystkie parametry są. Funkcjonalność przycisków ich rozmieszczenie jest w porządku ponieważ intuicyjnie już zaczynam łapać o co chodzi... Przy podglądzie zdjęć obie rolki przybliżają i oddalają fragment zdjęcia.
    LifeView - ostrość manualnie ustawiana jednak AF jeżeli jest włączony zadziała przed zrobieniem zdjęcia

Obiektyw 12-60 - szeroko i do tego jest na prawdę ciche i szybkie. Do tego ostrość manualnie ustawiana - nieźle Obiektyw z E-330 również bardzo dobrze ostrzy.

AF - 11 pól krzyżowych to jest na prawdę świetnych. Przy wybieraniu jednego pola z 11 moża zarówno rolkami jak i strzałkami. Podpiąłem jeszcze do E-3 50 f/2 i też dobrze mu szło z AF. Z 50-200 to jest super szybkie...

Nie pytajcie o cenę w Japonii ponieważ nie mogę jej podać. A tak proszę bardzo - co tylko chcecie wiedzieć

RAW-y prześlę jutro i będą na stronie raw.fotosite.pl

Tutaj zdjęcie jak Fidel - z potwierdzeniem daty ;p E-330 + 12-60
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Szczerze zazdroszczę zabawy - to są najfajniejsze chwile
    A więc o ile dobrze zrozumiałem jest tylko 1 tryb podglądu działający przy podniesionym lustrze, wyłącznie z ręcznym ostrzeniem? Czyli nie mogę podnieść aparatu jedną ręką nad tłumem - żeby zrobić z nad niego fotę korzystając z LCD bo nie ustawię ostrości? Hmmm...
    Jak działa auto iso? - tak jak do tej poty w Olkach czy coś poprawiono?
    Czy w aparacie mogę ustawić albo po zrobieniu foty jest dostępna edycja - przycięcie jej do formatu 3/2?
    Rozumiem, że aparat jest pozbawiony programów tematycznych?
    Sorki za takie pytania, nie dotyczące głównych funkcjonalności aparatu ale jakoś to mi przyszło do głowy w środku nocy...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar YxasoR
    Mieszka w
    Nie przenoście nam stolicy do Krakowa...
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dobas
    cena w jp ?

pzdr
    dbs
    Już zmieniłem pierwszy post. Niestety ceny nie mogę podać. Nie zależy to ode mnie.
    Cytat Zamieszczone przez ktotek
    Szczerze zazdroszczę zabawy - to są najfajniejsze chwile
    A więc o ile dobrze zrozumiałem jest tylko 1 tryb podglądu działający przy podniesionym lustrze, wyłącznie z ręcznym ostrzeniem? Czyli nie mogę podnieść aparatu jedną ręką nad tłumem - żeby zrobić z nad niego fotę korzystając z LCD bo nie ustawię ostrości? Hmmm...
    Jak działa auto iso? - tak jak do tej poty w Olkach czy coś poprawiono?
    Czy w aparacie mogę ustawić albo po zrobieniu foty jest dostępna edycja - przycięcie jej do formatu 3/2?
    Rozumiem, że aparat jest pozbawiony programów tematycznych?
    Sorki za takie pytania, nie dotyczące głównych funkcjonalności aparatu ale jakoś to mi przyszło do głowy w środku nocy...
    Według mnie (nie odkryłem jeszcze wszystkiego) jest jeden tryb LV.
    Auto ISO - ustawia mi w pokoju ISO800 - są wartości pośrednie, które też wybiera. Nie wiem jak w innych Olympusach działa i co mieli poprawić...
    nie wiem czy jest przycinanie do 3:2.
    Jest 5 programów - P, A, S, M i B- wtedy czas migawki zależy od tego jak długo będziemy trzymać palec na spuście.

Chwile niezapomniane, a jak się dowiedziałem, że będę miał to normalnie się doczekać nie mogłem - a to był 1 dzień...
    "A na resztę zamknij oczy moja miła
    pod powieką znacznie lepsze są obrazy
    i w tym nasza siła
    i w tym nasza siła
    że umiemy jeszcze czasem marzyć"

| OlyJedi Awatar suchar
    Mieszka w
    Wa-wa
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria
    Masz może 14-54? Podpinałeś do E330 i E-3? Jeśli tak, to czy z E-3 ostrzy szybciej niż z E330? Ciekaw jestem, czy starym szkłom nowy system AF w E-3 też pomaga.
    Pzdr

EDIT: Przeczytałem właśnie gdzie indziej, że nie masz 14-54. Czy mógłbyś zrobić taki test dla 14-45? Podpiąć do obu i sprawdzić, gdzie szybciej ostrzy? Byłbym wdzięczny
    Strona WŁASNA | Blog Portret Ulicy
    "Fotografujemy rzeczy, by usunąć je z umysłu" - Franz Kafka

| OlyJedi
    Mieszka w
    polska północna
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    zrób zdjęcie tego aparatu i jakiejś polskiej gazety z dziś, bo przestawić datę w palmie to nie problem. trochę nieelegancko stawiać otwarte body na glebie.

suchar: a czemu ma nie pomagać? założę się że 14-54 z tym aparatem zasuwa jak cholera.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar lessie
    Mieszka w
    wrocław
    Siła reputacji
    31
    Moja galeria
    nie powiem żebym nie zazdrościł...też jestem ciekaw porównania 12-60 i 14-54 pod kątem pewności i szybkości AF.

No i zazdroszczę znajomości w Japonii
    Za tą zazdrość do piekła pójdę...i za parę innych rzeczy

| OlyJedi Awatar mateuss
    Mieszka w
    Warszawa-Gocław
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Yx .... oferuje swoje 14-54 do porównania szybkości. Też go kiedyś kupię.... kiedyś...

teraz to koniecznie trzeba zrobić spot warszawski

| OlyJedi
    Mieszka w
    Białystok
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Re: E-3 hands-on preview by YxasoR

Cytat Zamieszczone przez YxasoR
    ...AF - 11 pól krzyżowych to jest na prawdę świetnych. Przy wybieraniu jednego pola z 11 moża zarówno rolkami jak i strzałkami. Podpiąłem jeszcze do E-3 50 f/2 i też dobrze mu szło z AF. Z 50-200 to jest super szybkie...
    Ja bym prosil o wiecej informacji na temat szybkosci i pewnosci autofocusa 50-200(chodzi o ten stary).
    Jak jest na lapaniu ostrosci na poruszajacych sie obiektach w nienajlepszym swietle?
    Jak jest w porownaniu, gdy przypiety jest do starej puszki?
    Czy nie zamula na starcie, nie gubi ostrosci itp.

| OlyJedi Awatar Magus
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    No proszę - pierwsze E-3 na forum - będzie się działo.
    Canon 85 f/1.2 mkII L w moim plecaku jest jak perła w chlewie.