Jeszcze nie tak dawno dywagowaliśmy o matrycy m43 i jasnym obiektywie w kompakcie. Konkluzja była mniej więcej taka - "praw optyki" się nie przeskoczy... a jednak... Jestem bardzo ciekaw, jak sobie ten sprzęcik będzie radził...
Wersja do druku
Jeszcze nie tak dawno dywagowaliśmy o matrycy m43 i jasnym obiektywie w kompakcie. Konkluzja była mniej więcej taka - "praw optyki" się nie przeskoczy... a jednak... Jestem bardzo ciekaw, jak sobie ten sprzęcik będzie radził...
Odkręcisz tulejkę zasłaniającą gwint, zakręcisz kawałek kanalizacyjnej rurki pcv i masz osłonkę antysolar jak się patrzy ... :wink:
PS
Ja go też wpiszę na listę zakupów, ale muszę poczekać aż ktoś sprawdzi czy dobrą kawę parzy ....
PPS
Ludzie, że tak kolokwialnie powiem, Wam to się nieźle w ****** poprzewracało ...
****** d u . . . a c h
A co tu się rozwijać? Panasonic wypuścił świetny aparacik, mały, poręczny, z bardzo fajną ergonomią (przysłona na pierścieniu, czasy, kompensacja na kółkach - wszystko widać bez zerkania w EVF czy na LCD), sanki do lampy, EVF, jasny obiektyw z przyjemnym zakresem ogniskowych, całkiem spora matryca, akuratna rozdzielczość (starczy na kadrowanie i wydruki A4 - a karty nie zapełnia i nie wymusza zakupu nowego komputera), dobre tryby filmowe, a wszystko w przyzwoitej cenie. Można zaryzykować, że nastąpił mały przełom.
A tu jednemu LCD się nie giba, drugi musi nieć osłonę p.słoneczną, trzeci jeszcze na coś narzeka (ooooo, że m4/3 ze stałkami lepsze), przyjdzie czwarty i powie że matryca za mała i zacznie wyliczać ekwiwalenty przysłony .... czyli dokładnie to co napisałem, że się ludzikom poprzewracało ...
W d... Wam się poprzewracało, że macie czelność oczekiwać czegoś takiego, jak osłona przeciwsłoneczna :D
A co do ekwiwalentu.. Aby nikt ich nie musiał wyliczać :)
O ja pierdziu ... moim LX5 bez osłony p.słonecznej zrobiłem wiele tysięcy fotek, głównie w pełnym słońcu, bo to aparacik typowo wakacyjny, nie zanotowałem żadnej flary ... w LX100 będzie podobnie, ale oczywiście lokalni miszczowie foto, bez osłony ani rusz ... może trauma po fujiorbach????
I jak zwykle kulą w płot... Moje osłony przeciwsłoneczne leżą w szafie nawet nie rozpakowane z folii. Co nie zmienia faktu, że niektórzy ich używają i dobrym zwyczajem jest dodawać ten kawałek plastiku do zestawu, a nie dymać klienta na dodatkowe siano. Co kogo obchodzi co robiłeś ze swoim legendarnym LX5?
---------- Post dodany o 22:58 ---------- Poprzedni post był o 22:53 ----------
Nie ciemniejszy, tylko dający GO o 1/3 działki większą w drugiej połowie zakresu ogniskowych.
Osłona przeciwsłoneczna to nie tylko na flary, ale również na spadek kontrastu.
moim zdaniem jakąś dziwna tajemnicą jest owiany ten model:
na załączonym obrazku wg mojej oceny brakuje stabilizacji i odchylanego ekranu:
https://www.youtube.com/watch?v=lLqeCaOMsiw
to oczywiście moje domysły na podstawie "reklamy".
0:55; masz rację.
:lol: taaa, a ja się pytam czemu nie brać za bazę 645, wszak mały obrazek to kompromis i w porównaniu z 645 ma wielką GO.
Nie wiedziałem, że w fotografii najważniejsza sprawą jest GO dla małego obrazka. Czy to jakaś wykładania? Nie spotkałem się dotychczas z oceną zdjęć bazującej na GO no, ale co kto lubi.
Swoją drogą kompakt z dużym sensorem i dobrym szkłem dla wielu może być idealnym rozwiązaniem. Byle tylko szybkość oprogramowania była zadowalająca.
Dziesiątki lat fotografowie walczyli o jak największą GO, a teraz fetyszem jest mała GO.
Ot, ironia dziejów ;)
Możnaby pomyśleć, że rozmiar GO jest wprost proporcjonalnie powiązany z pewnym elementem anatomii ;)
Przesadzacie. Jakiś uniwersalny sposób porównania tego parametru jest potrzebny przy takiej mnogości formatów. A jaki punkt odniesienia sobie wybierzemy, to nie ma znaczenia, byleby był spójny. Inna sprawa, że niektórzy robią sobie z tego ołtarzyk, ale to już nie wina systemu :-)
@Grzyboo
też tego nie rozumiem ;)
a najgorsze w tym jest narzucanie swoich poglądów :(
Optyczne wrzuciło kilka fotek
http://www.optyczne.pl/7467-news-Pan..._zdjęcia.html
Porównanie gabarytów
http://camerasize.com/compact/#569,5...0,459.412,ha,t
Fotki z optycznych wyglądają całkiem nieźle.
A może ktoś woli Leicę D-Lux?
http://www.optyczne.pl/7454-news-Lei...(Typ_109).html
Chociaż przyznam, że liczyłem na wersję czarno-srebrną
To ja poproszę wersję ze znaczkiem Pepco, o połowę tańszą niż Panas :D
Ta Leica ma kosztować 4200, wiec tym razem za kropkę nie zapłacimy dużo wiecej :)
No i najnowszy Lightroom w pakiecie, więc za aparat 3700 zł.
Dla niektórych niezdarnych ludzi (w domyśle piszę o sobie) osłona przeciwsłoneczna to niezły amortyzator. Ze dwa lub trzy razy aparat upadł mi właśnie osłonką w dół, wychamował i potem upadł normalnie na korpus. Jakimś cudem osłonka przetrwała (podrapana). Może przednia soczewka by to przetrwała, może nie. Było to raz mój stary E-500, i chyba więcej niż raz mój panasonic DMC G2.
No i niektóre obiektywy nie lubią słońca, ale na to jest inne rozwiązanie - zmienić obiektyw ;-).
A do aktualnego sprzętu kupiłem sobie pasek nadgarstkowy - super sprawa.
No tak, ale Leica nie ma gripa...
Do tej Leici musiałbym sobie wystrugać jakieś "trzymadełko" :)
@Petreq ja też nie ;)
ale efektu łał ni ma ani drastycznej klapy.
myślę, że nie ma co dzisiaj oceniać ani komentować.
stąd mój post :)
Mnie najbardziej zastanawia to, czy dla matrycy m43 można wykonać mały, dobry i jasny zoom czy też po prostu musieli pójść na kompromisy...
@Petreq
zaś pełna zgoda.. zastanawia mnie czy 70 / 75 mm korzysta z pełnej matrycy, czy jest to technologia typu pureview?
Pewnie w RAW będzie koszmarna winieta i beczka na szerokim końcu, ale za to będzie bliżej 20mm niż 24mm ;)
Szkło po rozłożeniu jest całkiem spore, więc może nie będzie jakichś drastycznych kompromisów.
Otwarty może mieć już sporo kompromisów, byle dało się z niego wyciągnąć przywoitą jakość po przymknięciu o działkę czy dwie.