Czy ktoś ma obiektyw z tytułu wątku i może sie podzielić wrażeniami ?
Wersja do druku
Czy ktoś ma obiektyw z tytułu wątku i może sie podzielić wrażeniami ?
Jak juz to nie wybierał bym pomiedzy Olkiem a Tamronem ale najnowszym Panasonikiem a Tamronem
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...=850&add3=1212
masz na myśli ten lżejszy i z mniejszą ilością soczewek? myślisz że optycznie będzie lepszy od starszej wersji?
Wieść netowa niesie że lepszy. Ten starszy Panas 4.0-5.8 jest najstarszym i pierwszym długim zoomem w systemie m43 - starszym o rok od Olka 14-150.
to ciekawe, bo ten nowy wydaje się też być tańszy...
szkoda że Optyczni nie wzięli tych zoomów na warsztat
Z testem, a lepiej sensownie zrobionymi samplami, sam bym się z zapoznał. Tamron ze swoim doświadczeniem w produkcji megazoomów zapowiada się bardzo ciekawie. Swoją drogą w mikro sporo tych szkieł z przedziału 14-150, zarówno w jednym kawałku, jak i w "dual kitach" w różnych wersjach - materiał na doktorat ;-).
ja kiedyś się dałem wkręcić w mit o idealnym obiektywie. Czyli jak robić zdjęcia to stałkami, najlepiej jasnymi.... Ale po kwietniowym obcowaniu z Olympusowym 14-150 zmieniłem zdanie - w pewnych warunkach chętnie zrezygnuję z jakości optycznej na rzecz funkcjonalności.
Nie sądzę by pomiędzy tymi czterema zoomami o dużej rozpiętości, które są dostępne dla m4/3 były duże różnice w jakości. Sample z linku WoRaS'a i owszem przyzwoite, ale dużej różnicy w stosunku do Olympusa (Panasonica nie znam) nie widzę.
Jakość wykonania pewnie też będzie podobna.
Cóż, dobrze że jest obiektyw "niezależny" w ofercie, bo właśnie mały wybór "niefirmowej" optyki jest tym czego brakuje systemowi w porównaniu do systemów lustrzankowych. Ale rewolucja to żadna (moim zdanem) nie jest.
Mnie nie chodzi o rewolucje ale o to który z tych czterech (jeden Olek , dwa Panasy no i ten nowy Tamron) wyraźnie wyróżnia się na plus w stosunku do pozostałych bo chce wejść w obiektyw o takich ogniskowych .
Założyłem nawet wątek na ten temat https://forum.olympusclub.pl/threads...om-wybra%C4%87
W obecnej sytuacji, najlepiej chyba brać Olka 14-150. Podsumowując naszą wcześniejszą dyskusję:
Panas 14-140 I - dużo cięższy i większy niż pozostałe
Tamron 14-150 - jak narazie testów nie ma, więc jego jakość, szybkość i celność AF to zagadka, ponadto za parę miesięcy pewnie cena trochę spadnie, narazie trzeba zapłacić "podatek od nowości"
Panas 14-140 II - w części recenzji ich autorzy piszą, że lepszy jest od wersji poprzedniej i od Olka, ale te różnice chyba są niezbyt wielkie, a ten obiektyw jest droższy.
Olek to sprawdzona konstrukcja, od dawna na rynku, większość użytkowników jest zadowolna, pomimo, że ostry jak brzytwa nie jest :) Wydaje mi się, że mozna go określić słowami "co najmniej przyzwoity".
Panas 14-140 I - dużo cięższy i większy niż pozostałe
stabilizacja na pokładzie
panas średnica filtra 62, olympus 58- nie ma sie co dziwić, że wiekszy i cięższy
zawsze można wbić w jaśniejszego panasa który jest mniejszy i lżejszy, niestety też droższy
Stabilizacja w obiektywie nie jest wymagana , gdyż będę go eksploatował z E-M10 lub z GX7.
Pierwsza dostawa Tamronów 14-150 w niektórych sklepach poszła do klientów bo jak chciałem zamówić to mi odpisano , ze juz sprzedane, a nowe będa pod koniec lipca.Niestety nie wszyscy uzytkownicy systemu m43 sa też uzytkownikami tego Forum :)
No cóż, tak czy siak niedługo będziemy więcej wiedzieć o tym szkiełku. Chwała betatesterom ;-), chociaż z tego co widziałem na samplach dużo nie ryzykują, bo dobre były.
Betatestowanie czasem może się opłacać - kontrola techniczna na początku produkcji jest zwykle bardzo dokładna. Gdy tylko pojawiły się pierwsze Tamrony 17-50f2.8 (obiektyw ten jest znany z dość dużego rozrzutu jakości poszczególnych egzemplarzy) z mocowaniem Pentaxa natychmiast taki zamówiłem i mam świetny egzemplarz (jeden z pierwszych wyprodukowanych - z dwucyfrowym numerem seryjnym). Co ciekawe - polski dystrybutor spisał się na tyle dobrze, że gdy ja od ładnych kilku dni już sie cieszyłem nowym obiektywem na miedzynarodowej liście dyskusyjnej Pentaxa Amerykanie dopytywali się, kiedy wreszcie ten obiektyw trafi do sprzedaży:-)
Duży rozrzut oznacza kiepską jakość wykonania. Jeśli trzeba przebrać kilka sztuk, żeby było dobrze to znaczy, że producent dał ciała.
Pewnie wady ujawniają się już w nowych egzemplarzach, a niektóre po jakimś czasie. Jeśli od nowości nad tym nie panują to co będzie później.
Przed chwilką dotarł do mnie . Tak przedstawia sie z E-M10.
Załącznik 124713Załącznik 124714
Gratki! Wygląda bardzo dobrze, osłona w zestawie - na bogato ;-). Jaki jest dekielek przedni - da się zdejmować/zakładać przy założonej osłonie? Jakbyś gdzieś wrzucił jakąś paczkę sampelków (mogą być nawet jpgi prosto z aparatu) to byłbym bardzo wdzięczny, nie tylko ja pewnie ;-).
Dekielek przedni w stylu snap-on i to nawet ładny. Zdejmuje i zakłada się bardzo sprawnie nawet przy założonej osłonie p-słonecznej. Jedyny mankament to brak dziurki do smyczy więc pójdzie do "magazynu" a zastąpi go ten po prawej stronie.
Co do sampli to może coś do piątku wyskrobię. Na razie muszę się nim nacieszyć :) Pierwsze wrażenie to kawał solidnego , dobrze spasowanego szkła.
Załącznik 124715
ciekaw jestem bardzo wyników porównania z mZD 14-150. Coś mi się wydaje że Tamron nie pożałuje decyzji o wejściu w m4/3
---------- Post dodany o 15:06 ---------- Poprzedni post był o 15:05 ----------
ps. czy ustawianie ostrości jest ze sprzężeniem mechanicznym czy "po druciku"?
Oby tylko to wejście oznaczało pojawienie się większej liczby szkieł, również takich mniej uniwersalnych, np. jakieś macro.
Wygląda całkiem "rasowo"... Dajesz te sample czy nie? ;) No ileż można czekać!!! ;-)
A tutaj pierwszy chyba test (po Hiszpańsku tym razem): http://www.dslrmagazine.com/pruebas/...ndimiento.html
Zaintrygowany wrzuciłem fragment powyższego testu do google translator:
oryginał:
i uwaga tłumaczenie:Cytat:
[COLOR=#959595]Como puede observarse a través de los gráficos de resolución para las focales de 25, 50, 100 y 150 mm, el perfil del Tamron 14-150 mm f/3,5-5,8 Di III se mantiene en relación a la de 14 mm, pero con matices: el nivel alto en el centro se conserva, al tiempo que el de las esquinas mejora para equilibrarse más con los valores del centro.
pogrubienie moje w celu uwypuklenia, różnic. Ja się uśmiałemCytat:
Jak pokazano na wykresach ogniskowych rozmiar 25, 50, 100 i 150 mm, profil Sigma 14-150 mm f / 3.5-5.8 Di III utrzymuje się w stosunku do 14 mm, ale dopracowany: wysoki poziom w centrum jest zachowana, a na rogach dla poprawy bilansu na wartościach centrum.
raczej translator dał ciała tak jak w tym słynnym dowcipie że "ein Deutscher ist ein Halbfuehrer" (german jest półprzewodnikiem)
To jeszcze niedyskretnie zapytam - jaka jest korelacja cenowa pomiędzy Olkiem a Tamronem ?
tamron droższy:
Olympus --> ca 1600 zł
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/929301
Tamron --> ca 1850 zł
http://www.skapiec.pl/site/cat/47/comp/10674324
To jest porównanie bo nikt wehikułu czasu jeszcze nie wynalazł. Gdyby Tamron zdecydował się na ten obiektyw 4 lata temu sytuacja byłaby inna! Ale przyspał i teraz nowymi produktami musi konkurować z tymi których koszty opracowania i wdrożenia już się zwróciły.
Nie będę wdawał się w przepychanki słowne , niech każdy pozostanie przy swoich racjach. Podam tylko pod rozwagę jeden przykład : 9-18 ( jego premiera to ten sam czas co mZD 14-150) nie ma konkurencji więc nadal trzyma cenę
to z debiutu Tamrona wypada cieszyć się podwójnie - raz bo jest jeszcze jeden ciekawy obiektyw w systemie a dwa bo wymusił spadek cen na szkło firmowe. Ale z tym wymuszaniem to chyba na wyrost, bo dobrą cenę na 14-150 widziałem jeszcze przed debiutem Tamrona
Jeśli celem jest zbadanie stosunku cena/jakość i porównanie tych współczynników dla Olka i Tamrona to masz rację. Ale jeśli ktoś po prostu na podstawie ceny chce zdecydować co kupić, to interesują go aktualne dane.
Zobaczymy o ile stanieje Tamron... strzelam (szklana kula w serwisie), że max 200PLN w dół. :-)
Aktualnie jestem nad morzem. Zabrałem ze sobą XZ-2 ze względów praktycznych tak , że pierwsze
poważne boje z 14-150 będą dopiero w sierpniu,
Czy ja się do czegoś deklarowałem ?? Napisałem , że może...A to znaczy , że nie muszę i przy tym pozostanę.Też wiele razy zamieszczałem prośby i zapytania na tym forum na które nikt nie raczył odpowiedzieć.
Na niemieckim ebayu, bardzo dużo ofert tego Tamrona z ceną 1500-1550 zł. Nawt biorąc pod uwagę koszty wysyłki do Polski (60-70 zł) jest to IMHO bardzo dobra oferta. Konkurencja Panas 14-140 i Olek 14-150 są o parę stówek droższe.
No i jak z tym Tamronem. Wypowie się o nim jakiś użytkownik?
A co masz dokładnie na myśli? Mam od dawna. Niestety nie jestem ekspertem. Jest to jedyny mój obiektyw do mojego E-M10 więc nie mam porównania. Na małych wartościach przysłony jest lepsza ostrość niż na dużych. Czy to normalne w takich obiektywach? Widzę aberrację chromatyczną. Ale ta uniwersalność wynagradza mi minusy.