-
1 załącznik(ów)
Odp: [OlyTest] E-P5 vs X100s (czyli pojedynek w stylu retro)
LightZone nie ma, lub nie potrafię znaleźć punktowego gaszenia świateł lub punktowego rozjaśniania cieni, ale... jest to obrazek jaki mi wyszedł z tego programu.
Balans bieli ustawiany na koszulę - przypuszczam że była czysta :mrgreen:
Plik tiff zmniejszony w Gimpie.
Załącznik 118354
-
10 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Tak w zasadzie to takie porównanie jest bezużyteczne, co widać własnie na tym etapie komentarzy, chyba, że ma to być porównanie kolorków z aparatów.
Zamieszczone jpg-i nie maja pełnych exifów, dyskutujemy o wrażeniach z jpg, nie ma porównawczych RAW-ów.
Może doczekam kiedyś na pojawienie się na forum większej ilości przyzwoitych porównań takich jak np. te Fatman-a.
...
Załączam więc zdjęcia z "pojedynku" - ale jako JPG z EXIFami. Przykładową parę w RAWach dałem post wyżej.
Załącznik 118356Załącznik 118365
Załącznik 118355Załącznik 118361
Załącznik 118364Załącznik 118363
Załącznik 118359Załącznik 118362
Załącznik 118357Załącznik 118360
-
A jaki był profil kolorów w Fuji? Jakie ustawienie DR, highlight tone i shadow tone?
Generalnie fakt, że w ładny pogodny dzień wszystkie aparaty robią ładne zdjęcia, nawet wliczając w to komórki, jest znany i nie wymaga udowadniania. Aparaty mają taką samą ilość megapikseli, podobnej klasy obiektywy, różnica w wielkości matryc nie jest kolosalna, więc zdjęcia nie mają prawa się różnić. Ale pozwól matrycom popracować na iso 6400, postaw im wyższą poprzeczkę jeśli chodzi o DR, spróbuj coś wyciągnąć ze świateł i cieni - tutaj należy doszukiwać się różnic, jeśli w ogóle jakieś są.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
LightZone nie ma, lub nie potrafię znaleźć punktowego gaszenia świateł lub punktowego rozjaśniania cieni, ale... jest to obrazek jaki mi wyszedł z tego programu.
Plik tiff zmniejszony w Gimpie.
No to ja mam tak z wrzuconego wcześniej JPG-a, bo RAW-a otworzyć mi nie chce, a nie mam czasu na dłubanie.
Obróbka tego pliku, gdzieś z 5min. Jak znam życie, to da się duuuużo lepiej.
Załącznik 118371
-
Witam !
To jest moja wersja: (wyciagalem swiatla softem od Fuji)
link: https://copy.com/WJbVBwgWQItF
Pozdrawiam
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bodzip
Za bardzo wpada w zieleń mz. (obrusy i koszule też)
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
To jest moja wersja: (wyciagalem swiatla softem od Fuji)
Podoba się, a mi tak wyszło w LR4 (można kliknąć po większe):
Załącznik 118395
-
najlepsza, wydaje mi się, jest wersja Darkaw1967, ale andtor2'owa też dobra a nawet bardzo dobra. Co ciekawe, na każdym ze zdjęć przez Was obrobionych wychodzi szum i ciapki których w oryginalnym JPG nie było widać.
----
wracajac do tematu Rawów o które upominali się apz i Saboor zamieszczam je poniżej. Dotyczą one tych zdjęć z Izraela z 2 postu (numery zdjęć zgodne)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
moment, zaraz będę dogrywał....
Dziękuję Jan_S. (+) w pamięci. :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
...Co ciekawe, na każdym ze zdjęć przez Was obrobionych wychodzi szum i ciapki których w oryginalnym JPG nie było widać. ...
Cóż iso 1600 i po podniesieniu ekspozycji (w mojej wersji co prawda tylko +0,44EV) i rozjaśnieniu cieni (shadows na +50 miałem) delikatny szum wyszedł. Wcale mocno go nie tłumiłem bo tylko na 20 suwak luminancji, a koloru na domyślna wartość w programie (25). Po przeskalowaniu na mniejszy rozmiar uwżalam za w pełni akceptowalny i na niskim (bardzo niskim) poziomie. Co do "ciapek" to bym się nie zgodził. Nie widzę ich nawet w fragmentach 1:1. Oryginalny jpg jednak jest niedoświetlony i dlatego nie widać tego. Chciałbym mieć takiej jakości iso 1600:)
-
Amator ze mnie totalny (poziom mniej niż średnia widokówka :-)) Miałem różne Olympusy. Po zakupie X 100 zaskoczyło mnie wiele rzeczy ( na plus i minus) ale JPG-i z tego aparatu wydają mi się bardziej analogowe niż z Olka. Nie mam na to żadnych dowodów i testów. Dlatego z zainteresowaniem śledzę ten wątek.
-
andtor2 - piszesz że oryginalny JPG jest niedoświetlony. To może być prawda. Ja się ciągle uczę zdjęć z Fuji. Olympus jest dla mnie przewidywalny, wiem jak go poustawiać by osiągnąć mniej więcej to co potrzeba. Często stosuję korektę in minus osiągając lepsze efekty - lepiej zachowane jasne elementy. Fuji jest trochę inny, wymaga jednak (tak mi się wydaje) nieco mocniejszego naświetlania. Sam nie wiem. Są zdjęcia które wychodzą genialnie, są takie które wstyd pokazać bo wyglądają jak z taniego kompaktu. Aparat ma potencjał, ale ja ciągle się go uczę.
-
2 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
kateb
A może to kwestia szybkości migawki? Jak się robi zdjęcia ruchomych obiektów to im krótsza migawka tym lepiej - tym ostrzejszy obraz. W efekcie 1/600 na iso 800 jest dużo ostrzej niż 1/150 na iso 200. A w dużych matrycach iso 800 lub 1600 w dzień jest całkiem znosne, pod warunkiem, że NR wszystkiego nie zepsuje. Ale jeśli pozostałe tez robisz na tak szybkich migawkach i nie uzyskujesz tego efektu, to jakies czary i magia.
Fotografując E-P5 warto na czasy uważać nawet przy nieruchomych obiektach. Okazało się że kadr na którym pokazywałem poruszenie zdjęcia spowodowane najprawdopodobniej drganiami od migawki, mam też w wersji z ISO 800. Wrzucam oba do porównania.
ISO 200, f=2,0, t=1/160 s
Załącznik 118462
ISO 800, f=2,0, t=1/800
Załącznik 118463
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Fotografując E-P5 warto na czasy uważać nawet przy nieruchomych obiektach. Okazało się że kadr na którym pokazywałem poruszenie zdjęcia spowodowane najprawdopodobniej drganiami od migawki, mam też w wersji z ISO 800. Wrzucam oba do porównania.
ISO 200, f=2,0, t=1/160 s
ISO 800, f=2,0, t=1/800
Chyba przesadzasz. 1/160 to jest naprawdę spoko wartość. Nieporuszone zdjęcie Zenitem można spokojnie zrobić. Jak na mój gust to na pierwszym jest po prostu nietrafiona ostrość na krzyżu, a nie kwestia czasu.
-
shutter shock to dość dobrze znany i szeroko komentowany problem E-P5 --> aktualizacja firmware i ustawienie opcji Anti-shock 0s powinno rozwiązać problem.
-
Witam !
Przy obrobce skupilem sie na oddaniu szczegolow w swiatlach i cieniach.
Praktycznie odszumienie tego materialu nie stanowi problemu i mozna selektywnie ladnie to odszumic.
Gdyby oddac material z lekkim szumem (monitor skala 1:1) na odbitke do labu to w praktyce na papierze obraz bylby bez szumow.
Przy obecnych mozliwosciach cyfrowych aparatow ISO 1600 jest o wiele lepsze niz z aparatu analogowego gdzie juz 200 ISO powodowalo
ze na niebie bylo widac drobne ciapki ;) Stosowalem filmy o niskim iso i bardzo malym ziarnie "Fuji Superia Reala" i wtedy mialem to co chcialem.
Duzo tez zalezy od prawidlowego naswietlenia materialu choc nie jest to wcale takie proste szczegolnie jak mamy pomieszczenie
i jasne swiecace widoczne zarowki w kinkietach.
Nie tak latwo przeskoczyc ograniczenia sprzetu i pojsc na kompromisy.
Wtedy wiele ratuje dobry DR aparatu co jak widac na obrobionej fotce gdzie mozna bylo duzo powyciagac z materialu wejsciowego.
Dobrze jak sie wie ile mozna niedoswietlic lub lekko przeswietlic aby "jeszcze" uzyskac dobrej jakosci obraz.
Pozdrawiam
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Chyba przesadzasz. 1/160 to jest naprawdę spoko wartość. Nieporuszone zdjęcie Zenitem można spokojnie zrobić. Jak na mój gust to na pierwszym jest po prostu nietrafiona ostrość na krzyżu, a nie kwestia czasu.
Będę polemizował - przyglądnij się jeszcze raz zdjęciu - linie pionowe są bardziej rozmyte od poziomych. Wg mnie jest to wyraźnie poruszenie w kierunku ruchu migawki
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
shutter shock to dość dobrze znany i szeroko komentowany problem E-P5 --> aktualizacja firmware i ustawienie opcji Anti-shock 0s powinno rozwiązać problem.
Primo - W momencie testu nie było jeszcze tej poprawki
Secundo - problem shutter shocku miałem w E-P1. Tam na stałe miałem wbite opóźnienie Anti-Shock. Bodaj 1/4 s czyli najkrótsze jakie było dostępne. Jakoś nie przyszło mi do głowy, że wypuszczając 4 generacje PENów E-P(n), Olympus nie umiał (nie chciał?) usunąć tej wady!
Cytat:
Zamieszczone przez
Darekw1967
Witam !
.......
Dobrze jak sie wie ile mozna niedoswietlic lub lekko przeswietlic aby "jeszcze" uzyskac dobrej jakosci obraz.
...
no właśnie w przypadku X100s jeszcze się tego nauczyć muszę
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Będę polemizował - przyglądnij się jeszcze raz zdjęciu - linie pionowe są bardziej rozmyte od poziomych. Wg mnie jest to wyraźnie poruszenie w kierunku ruchu migawki
Wrzuć pełnowymiarowe zdjęcie, bo teraz to gdybamy na bazie kawałka, który wybrałeś, a tam wg mnie jest po prostu nietrafiona ostrość.
-
Nietrafiona ostrość nie wchodzi w rachubę moim zdaniem przy obiektywie o ogniskowej 17mm bo już będzie tzw. hiperfokalna sięgająca do nieskończoności. Może ktoś bardziej obeznany w temacie potwierdzi ewentualnie zaprzeczy.
Moim zdaniem jest ewidentnie poruszenie (na temat przyczyn to się nie wypowiadam :) ) i rzeczywiście bardziej w kierunku pionowym.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Wrzuć pełnowymiarowe zdjęcie, bo teraz to gdybamy na bazie kawałka, który wybrałeś, a tam wg mnie jest po prostu nietrafiona ostrość.
ale jesteś uparty. OK, wrzucam RAWa bo JPG'a i tak skrypt forum pewnie zmasakruje. A odległość na obu zdjęciach była ta sama - hiperfokalna :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Secundo - problem shutter shocku miałem w E-P1. Tam na stałe miałem wbite opóźnienie Anti-Shock. Bodaj 1/4 s czyli najkrótsze jakie było dostępne. Jakoś nie przyszło mi do głowy, że wypuszczając 4 generacje PENów E-P(n), Olympus nie umiał (nie chciał?) usunąć tej wady!
z zasłyszanych w odmętach internetu opinii wychodzi na to, że w E-P5 Olympus ten problem spotęgował.
http://www.dpreview.com/reviews/olympus-pen-e-p5/13/
Wypróbuj poprawkę i Anti-shock ustawiony na 0s, powinno być lepiej
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
dziwne, że zamiast ulepszać to pogarszają... za to poprawili cenę bo jest prawie 2 razy lepsza (dla producenta) niż onegdaj E-P1
---
Z tej rady nie skorzystam bo pewnie już nie będę miał okazji by się kolejny raz z E-P5 spotkać. No chyba że Saabor coś do Wysowej przywiezie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
dziwne, że zamiast ulepszać to pogarszają...
bo ja wiem czy pogarszają? 1/4000 w E-P1 vs. 1/8000 w E-P5 to chyba bardziej na plus niż na minus :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
A jaki był profil kolorów w Fuji? Jakie ustawienie DR, highlight tone i shadow tone?
Generalnie fakt, że w ładny pogodny dzień wszystkie aparaty robią ładne zdjęcia, nawet wliczając w to komórki, jest znany i nie wymaga udowadniania. Aparaty mają taką samą ilość megapikseli, podobnej klasy obiektywy, różnica w wielkości matryc nie jest kolosalna, więc zdjęcia nie mają prawa się różnić. Ale pozwól matrycom popracować na iso 6400, postaw im wyższą poprzeczkę jeśli chodzi o DR, spróbuj coś wyciągnąć ze świateł i cieni - tutaj należy doszukiwać się różnic, jeśli w ogóle jakieś są.
taka uwaga na myśl mi przychodzi. E-P5 i X100s mają matryce po 16MPix. Raw z Olympusa (dla przykładu to zdjęcie z drzewem w kwiatach) waży 14,3MB a z Fuji 33,7MB. Olympus kompresuje rawy. Sprawdźmy to zip'em - wiadomo, skompresowany plik trudno jest ponownie skompresować. Po kompresji Olympus 14MB, Fuji 24,9MB. Ciągle więcej niż Olympus. Więc albo w rawach Fuji siedzą jakieś śmieci, albo po prostu ten raw zawiera więcej informacji. Nie mogę jednoznacznej informacji znaleźć ale wygląda że Fuji ma 14 bitowe rawy.
Nawiasem mówiąc - dlaczego Fuji nie kompresuje rawów? To jest jedna z tych rzeczy które sprawiają że konstrukcje Olympusa wydają się być bardziej dojrzałe, lepiej przemyślane.
---------- Post dodany o 13:19 ---------- Poprzedni post był o 13:17 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
bo ja wiem czy pogarszają? 1/4000 w E-P1 vs. 1/8000 w E-P5 to chyba bardziej na plus niż na minus :)
nie, no, zmian na plus jest sporo, ale z tym shutter shockiem to dają ciała...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Nawiasem mówiąc - dlaczego Fuji nie kompresuje rawów? To jest jedna z tych rzeczy które sprawiają że konstrukcje Olympusa wydają się być bardziej dojrzałe, lepiej przemyślane.
A kogo to interesuje? Ma być dobry obrazek i tyle. Kompresja rawów oznaką dojrzałości konstrukcji? Ciekawe... :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
A kogo to interesuje? Ma być dobry obrazek i tyle. Kompresja rawów oznaką dojrzałości konstrukcji? Ciekawe... :)
tak, bo ktoś usiadł, pomyślał i może wymyślił że przyjemniej będzie użytkownikowi jeśli bez straty jakości, będzie mógł zapisać 3 zamiast 2 plików w danej przestrzeni pamięci...
to jedna strona medalu, druga to ta, że procesor sterujący aparatem pewnie ma więcej do roboty gdy musi obsłużyć skompresowane RAWy. Więc musi być nieco lepszy niż w aparacie który poprzestaje na nieskompresowanym formacie...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
tak, bo ktoś usiadł, pomyślał i może wymyślił że przyjemniej będzie użytkownikowi jeśli bez straty jakości, będzie mógł zapisać 3 zamiast 2 plików w danej przestrzeni pamięci...
Hmm... Tak, wielką przyjemność daje zapisywanie danych na kartę pamięci ;) Uwielbiam to robić i chciałbym je zapisywać i zapisywać... :D A tak poważnie nie mam nic przeciwko temu, aby rawy były skompresowane, jeśli faktycznie nie ma to żadnych negatywnych skutków ubocznych. No ale nie przesadzajmy, problem jest wirtualny.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
to jedna strona medalu, druga to ta, że procesor sterujący aparatem pewnie ma więcej do roboty gdy musi obsłużyć skompresowane RAWy. Więc musi być nieco lepszy niż w aparacie który poprzestaje na nieskompresowanym formacie...
To raczej procesor, który kompresuje, musi być bardziej wydajny. Kompresja, jak sądzę, jest ostatnim etapem przed zapisem na kartę. Później aparat nie przeprowadza już żadnych operacji na takim pliku, więc w niczym mu ta kompresja nie pomoże.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Więc albo w rawach Fuji siedzą jakieś śmieci, albo po prostu ten raw zawiera więcej informacji. Nie mogę jednoznacznej informacji znaleźć ale wygląda że Fuji ma 14 bitowe rawy. Nie mogę jednoznacznej informacji znaleźć ale wygląda że Fuji ma 14 bitowe rawy.
Taka informacja jest jednoznaczna i powszechnie dostępna :wink:
Cytat:
Zamieszczone przez http://www.fujifilm.eu/pl/produkty/aparaty-cyfrowe/profesjonalne-amatorskie-aparaty-serii-x/model/x100s/features/wszechstronne-funkcje/
Niezwykle precyzyjny 14-bitowy format danych RAW (...)
Być może X-Trans też swoje dokłada?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Hmm... Tak, wielką przyjemność daje zapisywanie danych na kartę pamięci ;) Uwielbiam to robić i chciałbym je zapisywać i zapisywać... :D A tak poważnie nie mam nic przeciwko temu, aby rawy były skompresowane, jeśli faktycznie nie ma to żadnych negatywnych skutków ubocznych. No ale nie przesadzajmy, problem jest wirtualny.
---ciach---
epicure - czasem mam wrażenie że czytając Twoje posty że mam doczynienia z jakimś FujiTalibem. Możesz obśmiewać te drobiazgi różniące E-P5 czy X100s ale mi naprawdę sprawiłoby przyjemność gdybym na kartę mógł wgrać 600 a nie 400 zdjęć.
Tak wiem, siedząc przed komputerem problem wydaje się być wirtualny, ale po 4 dniu wędrówki, gdzieś w zupełnie obcym terenie to ma znaczenie.
---------- Post dodany o 15:05 ---------- Poprzedni post był o 15:04 ----------
cube007 - o widzisz, tego szukałem :) plus w pamięci bo się system znowu popsuł
-
Ja mogę zjechać Fuji za tysiąc różnych rzeczy. No ale nie za to, że ktoś nie wsadził do aparatu kartę o pojemności nieadekwatnej do tego, ile zdjęć zamierza zrobić. Myślę, że długość kabla do ładowarki stanowi już poważniejszy problem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
... mi naprawdę sprawiłoby przyjemność gdybym na kartę mógł wgrać 600 a nie 400 zdjęć. ...
Mi też:) Miło by było aby w menu był wybór czy RAW ma być 12 czy 14 bit-owy i dodatkowo skompresowany bądź nie. Tak jest np. w Nikonie D700 i 14 bit-owy RAW (NEF) też z matrycy 16MPix, skompresowany bezstratnie, waży ok. 16MB, czyli połowę tego co z X100s. Więc można to zrobić. Cóż idealnego aparatu nie ma i pod kątem wielkości plików aparatu się raczej nie wybiera:) dlatego to podkreślenie.
-
andtor2 - dokładnie tak, a suma dbałości konstruktorów właśnie o takie detale jak ilość zdjęć które można wgrać na kartę, pasek na ramię który nie wysuwa się z zaczepów, czy logicznie i przejrzyście uporządkowane informacje na wyświetlaczu są wyznacznikiem czy konstrukcja jest dojrzała czy też jest to dopiero jakaś wersja "beta"
-
Witam !
RAW-y czesto sa zapisywane bardzo rozwlekle i producenci bagatelizuja ten fakt a przeciez im krotszy plik tym szybciej zapisuje sie na karcie
pamieci i mozna na tej przestrzeni wiecej danych zmiescic.
Funkcje sprzetowe kompresowania sa szybkie, wiec czas tworzenia-kompresowania i zapisu RAW sa bardzo wydajne czasowo.
Znane kompresory ZIP, RAR, 7zip zostaly zaprojektowane do pakowania roznych binariow, plikow tekstowych ale nie
sa dedykowane pod dany typ danych RAW i w praktyce ich skutecznosc pakowania jest znacznie mniej efektywna niz
algorytmy zaszyte w aparatach.
Stad moze sie wydawac, ze rozwlekly plik RAW zawiera znacznie wiecej danych bo nie da sie efektywnie skompresowac
uniwersalnymi kompresorami.
Pozdrawiam
-
Ale prosta próba skompresowania rawu z Fuji zipem pokazała że można to skutecznie zrobić :-) i trochę miejsca zaoszczędzić. W tym zakresie, czyli zarządzania plikami, Fuji jest trochę niedopracowane. Np. przechodzą do podglądu zdjęć w X100s, zdjęcie na moment pojawia się, potem znika na ułamek chwili i dopiero potem wyświetla się w sposób ciągły. Przeglądanie zdjęć potem już idzie płynnie ale to pierwsze zawachanie jest zauważalne. Olympus nie cierpi na taką przypadłość :-)
-
Kompresja pliku RAW oznacza wydłużenie czasu zapisu zdjęcia do karcie pamięci - pewnie byłoby to wytknięte w jakimś teście. O ile w przypadku zdjęć pojedynczych nie jest to wielki problem, o tyle w zdjęciach seryjnych producenci walczą na magiczną ilość klatek na sekundę, żeby ładnie wyglądało w specyfikacji na tle konkurencji.
Dla mnie każda dodatkowa opcja w menu to +, bo mogę jej użyć albo nie.
Niemniej są to wywody mało znaczące w odniesieniu od samego fotografowania i przy wyborze aparatu/systemu raczej o nich nie myślimy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
Niemniej są to wywody mało znaczące w odniesieniu od samego fotografowania i przy wyborze aparatu/systemu raczej o nich nie myślimy.
W końcu jakiś rozsądny głos.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
Kompresja pliku RAW oznacza wydłużenie czasu zapisu zdjęcia do karcie pamięci - ....
tu bym postawił pytanie co trwa dłużej:
1) kompresja (sprzętowa) pliku w (szybkiej) pamięci roboczej i zapisanie małego pliku na (wolnym) nośniku pamięci
czy
2) pominięcie etapu kompresji i zapisywanie dużego pliku na (wolnym) nośniku
ja wiem że epicure napisze że jak ktoś kupuje "wolne" karty to sam sobie winien... ale - X100s nie jest demonem szybkości. Raptem 6 klatek na sekundę gdy E-P5 robi ich 9
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...1684&add1=1752
Tak więc, będę bronił swojej tezy, że klasyk Olympusa napędzany jest lepszym, silniejszym procesorem niż aparat Fuji.*
-----
* co oczywiście nie ma najmniejszego znaczenia przy kolejnym zachwycie nad urodą zdjęć które X100s pozwala robić :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Tak więc, będę bronił swojej tezy, że klasyk Olympusa napędzany jest lepszym, silniejszym procesorem niż aparat Fuji.*
Może być tak jak piszesz, ale może też po prostu Olympus ma lepsze firmware.
Nic po lepszym procesorze, jeśli oprogramowanie nie umie go wykorzystać.
Niestety, ale w mikro 4/3 brak mi tych opcji z lustrzanek gdzie można wybrać kompresję RAW, czy też jej brak.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Może być tak jak piszesz, ale może też po prostu Olympus ma lepsze firmware.
Nic po lepszym procesorze, jeśli oprogramowanie nie umie go wykorzystać.
Trzeba też wszakże pamiętać że obrabianie 14 bitowego pliku jest bardziej zasobochłonne niż 12 bitowego... Konwersja z X-Transa podobno też nie jest tak trywialna jak ze zwykłeggo filtru Bayera
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Niestety, ale w mikro 4/3 brak mi tych opcji z lustrzanek gdzie można wybrać kompresję RAW, czy też jej brak.
ano... i pewnie jeszcze kilka innych brakujacych opcji i rozwiązań się też znajdzie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
Kompresja pliku RAW oznacza wydłużenie czasu zapisu zdjęcia do karcie pamięci - pewnie byłoby to wytknięte w jakimś teście. O ile w przypadku zdjęć pojedynczych nie jest to wielki problem, o tyle w zdjęciach seryjnych producenci walczą na magiczną ilość klatek na sekundę, żeby ładnie wyglądało w specyfikacji na tle konkurencji.
Nie sądzę aby to miało istotne znaczenie. Obecnie te lepsze puszki w m4/3 zapisują nawet 10 kl/s skompresowanych RAW-ów w pełnej 16MPix rozdzielczości i bodajże do 3s mogą utrzymać taką prędkość w seryjnych zdjęciach. Teraz czas zapisu takiej 3 sekundowej serii na kartę pamięci (skompresowane zajmą ok. 450 MB) może się różnić na korzyść skompresowanych.
Cytat:
Zamieszczone przez
szafir51
Tu pełna zgoda:)