poczekajmy na RAWY, dobrze radzę.Cytat:
Zamieszczone przez Janko Muzykant
Wersja do druku
poczekajmy na RAWY, dobrze radzę.Cytat:
Janko, duży rozrzut w Twoich preferencjach. Od Olka E3 do Canona 300D. W sumie i ten potrafi robić zdjęcia i ten. Ale to tak, jakbyś chciał się przemieścić z punktu A do punktu B. Można samochodem, ale można też PKSem. ;)
mam canona 2 cyfrowego i 3 cyfrowego i roznica jest bardzo duza na niekorzysc 3 cyferek - obcieta dynamika, zdjecia bardziej kontrastowe, glebsze cienie, mniej podatny na obrobkeCytat:
Na temat 300D wspomniałem tylko przy szumie. Na pozostałe tematy lepiej wspominać nie będę, dość powiedzieć, że praktycznie jedyne ograniczenie 300D to rozdzielczość i szumy w iso800 i wyżej (to o obrazie, bo o wartościach dodanych tu nie ma co mówić).Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
Ale o której parze mówisz? Bo wychodzi 300D-10D - jakość identyczna. 350D-20D-30D - jakość nieco lepsza dla dwudziestki i trzydziestki (obie bez różnic). 400D - 40D - tu nie wiadomo, według mnie jakość bardzo zbliżona.Cytat:
Zamieszczone przez gary
Na co dzień pracuję na 300, 350, 20, resztę miałem trochę w łapach.
http://marcof.smugmug.com...69826#209730900
Niezły szum na iso 400 - fotka motocyklisty. Jeśli na 400 taki to co będzie na 1600???
Janko Muzykant , mam 30d i 350d uzywane czasem jednoczesnie ;) i roznica jest bardzo duza na korzysc 30d
pzdr
No przecież pisałem, że jest różnica - dla niższych iso nie taka duża, dla wyższych spora.Cytat:
Zamieszczone przez gary
macie zdrowie, podziwiam, latać za samplami z aparatu którego produkcja dopiero rusza :) a jakie dysputy przy tym prowadzicie :D naprawde nic ciekawszego nie macie do roboty? Może mi ktoś pomoze z obrabianiem zdjeć bo nie wyrabiam :D
willow, podeślij jakieś ;)
Willow32, ja nie chcę, bo jeszcze kolejny mit upadnie, że kobiety maja w skórze pory ;D
(to żart)
ISO 100 jest ok, wyższe kiepsko widzę... :roll:
Ja się tak zastanawiam.
Wiekszośc z Was ma E1. Przecież ten aparat w momencie zakupu był najbardziej szumiąca lustrzanką na rynku. Zastanawia mnie po kiego grzyba toto kupiliście ? Przecież C i N w tamtym czasie szumialy o niebo mniej, a i szklarnia byla duuuuużo większa.
Kazda następna lustrzanka od Olka szumiała (E300, E500) dopiero wymiana matrycy pomogła, ale nadal nie jest genialnie w wysokich ISO.
Ja czekam na RAWy, a i tak z tego co widzę będę zadowolony jak posiądę jedną sztuke dla siebie. Nie spodziewałem się bóg wie czego (jak co poniektórzy sprzedający na gwałt sprzęt). Jakoś do wczoraj nim focili i nie narzekali. Dostali cos o wiele lepszego o czym w sumie marzyli (pamietam posty na forum) i marudzą, jakby kaszka manna była zbyt gruboziarnista.
Aparat słuzy do robienia zdjęć. E3 w stosunku do E1 to naprawdę duzy skok na przód. Może nie przegania konkurentów, ale chyba nie o to Wam chodzi, żeby sie przechwalać, że macie lepszy sprzęt niż koledzy od C i N. Fotograf jest od robienia zdjęć, aparat to tylko narzędzie, a dobry fotograf wyciągnie wspaniale rezultaty nawet z kaszany (vide Wilczewski z E300).
To tyle, Dziękuję za uwagę.
ale włosy na głowie jeszcze masz w komplecie czy już powyrywałes? :DCytat:
Zamieszczone przez Karol K.
a miało być powaznie :mrgreen:
Kto na tym forum kupił E-1 gdy wchodził na rynek :mrgreen: Może z dwie osoby. Raczej jedna :twisted: Reszta kupiła za psie pieniądze, gdy E-1 dodawano jako dekielek do 14-54. Masz odpowiedź ;-)Cytat:
Zamieszczone przez dzemski
Mnie cieszą takie posty jak Twój. Szczerze. To znaczy, że są ludzie zadowoleni. Teraz pytam poważnie. Kiedy możemy się spodziewać zdjęć z E-3 w Twoim wydaniu?
99% narzekań czy też mów pochwalnych oraz bełkotu, że nie aparat jest ważny, a E-3 to cud malina można wsadzić do... i spłukać. Z jednej przyczyny. Łatwo się gada jak człowieka nie stać na 7k za aparat. Wówczas wszystko jest cacy lub nic nie jest cacy ;-)
Ci których na ten aparat stać siedzą cicho i czekają na bliższe info nt jakości zdjęć. Bo wydać kasę można jak się ją ma i wówczas wystarczy kliknąć na "dodaj do koszyka" przy produkcie tej czy innej marki ;-) Marudzenie już się zdewaluowało ;-) wybór jest spory.
The zoom, dekielek za jakieś 1500-2000 zł, troche drogawy ;P Za tą kasę można było mieć 20D/30D ze znośnym kitem, albo Nikosia d70s/d80. Dodatkowo mniej rozumiem, bo szkło szkłem, ale pucha szumi jak cholera, więc możliwości szkła można tylko w studio wykorzystać i w jasnych miejscówach.
przepraszam, na jakim swiecie zyjesz?Cytat:
30d teraz to 3K samo body, a znosny kit w canonie nie istnieje - pierwszy to 24-70/2,8L za 4K :D
dlatego pisałem 20D/30D, nie mów, że 20D byś nie kupił w tej cenie. (chodziło mi o całość czyli 3500-4500 za E1)
Z resztą, wg waszych płaczy nawet 350d/400d jest lepszy od olka, więc tym bardziej łatwo się przesiąść, a i 50/1.8 za grosze mozna wyrwać.
z porzadnym kitem? ;)
dobra luzik, rozumiem zooma, jak oly ma zdobyc 20% skoro wiekszosc z forumowiczow chce kupic e-3 za 2 lata jak bedzie wyprzedawany za bezcen?
popatrzcie jak jest w innych systemach, body nie wyjdzie jeszcze a juz sa kolejki w przedplatach - to rokuje na rozwoj firmy
IMO E-3 prezentuje się fajnie. Czy dorównuje D300? Jakośc obrazu zdecyduje. Gadanie, że Nikon nie ma chermetycznych obiektywów przez co E-3 ma przewagę nad D300 staje się żenująca.Cytat:
Mnie zasmuciły jedynie ceny. Ktoś tam przeliczał ceny z funciaków i wyszło mu niecałe 6k. Niestety nie będzie tak różowo i o ile za puszkę spodziewałem się kwoty 6-7k to ceny obiektywów mnie podłamały. Olympus skończył pewien etap. Teraz na dobry obiektyw będzie stać jeszcze mniej osób. Nie wiem jak to ma przyczynić się do rozwoju systemu. Widocznie Olympus doszedł do wniosku, że jest już tak mocny, że może być znacznie droższy od Canona i Nikona.
gary:
popatrz na udział w rynku innych firm (to po 1)
po 2. poszukaj problemów z ostrzeniem 40D (i D1 mark III)
po 3. Problemów z bandingiem w N D200, który naprawili po długim czasie, w efekcie tracąc kompletnie zainteresowanie sprzętem.
po 4. poszukaj infa o pękających obudowach K10D
Kazdy system ma swoje plusy i minusy. nie mozna byc bezkrytycznym. Ten ma małą matrycę, czyli ma większe szumy. Za to optyka i jakość jest miód i orzeszki.
The Zoom, ceny to jakis ogólny trend, zobacz ceny nowych szkieł Nikona. Myślę, że rynek mocno zrewiduje cenniki Olka. Zwłaszcza jeśli myśla naprawdę o 20% rynku.
Jest jeszcze coś. Nawet nie wiecie jak się ze mnie koledzy smiali jak kupiłem Olka E300. Oni z 350D, d70s, ja z Olkiem. I wiecie co, żaden z nich nie umie zrobic dobrych zdjęć. Bo tu sprzęt to tylko ułamek sukcesu.
hehehe, palnalem sobie dla zabawy o tych 3333zl i dwoch latach i odrazu wiekszosc ;-)Cytat:
Zamieszczone przez gary
a to prawda, ludzi bardziej hamuje maniana stosowana przez olka, albo sie ociaga, albo wypuszcza przestarzaly model.Cytat:
Zamieszczone przez gary
dopuki kulawy jest marketing i biznes-plan olka, doputy bedzie tak a nie inaczej, tzn obiecanki tanszego niz konkurencja systemu, przy podobnych parametrach, ktore nijak nie maja sie do rzeczywistosci.
olek jest swietnym przykladem, ze marketing moze i spaprac biznes preznej firmy w danej dziedzinie (nie mam tu na mysli endoskopii, gdzie olek swietnie sobie radzi)
Poczekajmy na prawdziwe ceny, te, które pojawią się, jak E-3 będzie w sklepach. Po pierwsze nie wiadomo, czy rzeczywiście będzie te 2000$, a nawet jeśli będzie, to trudno przewidzieć, ile drożej będzie w Polsce. No i jak z jakością obrazu. Ja myślę, że nie będzie źle, choć może się okazać, że trochę za późno go jednak wypuścili. Poczekamy, zobaczymy.
moze i palnales, ale celnie ;)Cytat:
Zamieszczone przez cra3y
Właśnie patrzę i zdumiewa mnie, że dotąd koszmarnie drogi Nikon oferuje obiektywy po niższych cenach od Olympusa. O Canonie nie wspomnę. NIc nie zrewiduje cen Olumpusa. Właśnie je podniósł ;-) O tych 20% lepiej nie wspominać ;-) To tak jak z planami SONY na ten rok :mrgreen:Cytat:
To największy banał powielany przez userów e-systemu szczególnie, gdy dochodzi do rozmowy o sprzęcie Olympusa ;-) W dodatku demagogia. Wiesz ilu posiadaczy sprzętu Nikona czy Canona robi świetne zdjęcia ? ;-)Cytat:
Szkoda, że argument "nie sprzęt jest ważny" musi być podnoszony w wątku o E-3.
Cytat:
Kiedy zabrałem się za szukanie lustra rozpocząłem od obiektywu. Na początku niemal wziąłem 350D bo do niego można dokręcić 70-200/4L. Ale fala entuzjazmu spowodowana gratisową, dodatkową funkcjinalnością FF/BF ostudziła mój zapał. Potem okazało się, że istnieje w przyrodzie 14-54. Codowne i tanie szkło. Sample z E1 bardzo przypadły mi do gustu, jego ergonomia, wizjer i pancerność konstrukcji dopełniły dzieła. Zamówiłem podwójny kit, który kosztował 4500. Gdyby kosztował 6000 też bym wziął. Szumy miały w tym wszystkim trzeciorzędne znaczenie. Większa szklarnia konkurencji także. 14-54 + 40-150 pokrywa 95% moich potrzeb. Zresztą miałem wówcza i mam nadal F80 i niezłe (optycznie) szkła do niego jednak nie miałem wątpliwości że mój wybór to duet E1 + 14-54 dla którego alternatywą był wówczas D70. W 4/3 brakuje mi taniego szerokiego kąta, dokupiłem za to 50/2 i FL36.Cytat:
Zamieszczone przez The z00m
Co do przyszlości... Jakość obrazu zdecyduje. Jeżeli nie przeskoczy wyraźnie E1 zostanę z dziadkiem aż padnie (albo raczej aż ja padnę). Nie zarabiam na foto i póki co nie zanosi się na to żebym zaczął tak zarabiać. W tej sytuacji zmiana systemu to czyste, niczym nie uzasadnione szaleństwo.
Ale, ale... O czym my tu rozmawiamy? Nikt jeszcze nie widział RAWa albo chociaż JPGa z E3 ze sklepu, bo go jeszcze nie ma w sklepach!
The z00m, nie zrozumialeś jak widac mojej wypowiedzi, która ma taki sens:
Nie jest ważne czym focisz, tylko co uzyskujesz. moje rezultaty przerastają kolegów. Znaczy, że nawet jakby dostali 1DmkIII robiliby nadal gnioty, a ja zwykłą małpą mogę zrobić lepsze foty niż oni.
Wiesz, że jeszcze 15 miesięcy temu nie umiałem w ogóle robić zdjęć portretowych.
Sprzęt od pewnego poziomu technologicznego nie ma już aż takiego znaczenia. Wiesz, widziałem kiedyś porównanie skanu z Pentacona Six i zdjęcia z Canona 5D. Pentacon bije go na łeb na szyje jeśli chodzi o jakość obrazu, dynamikę i ilość szczegółów (na każdym standardowym negatywie i diapozytywie).
Nie wiem gdzie patrzyłes na ceny szkieł Nikona, ale userzy sytemu lamentują, że nawet najdroższe L-ki od C nie sa tak drogie.
Raczysz zapominać, że dyskusja zaczęła się raczej na poziomie, gdy mniej więcej wiadomo czego się chce i po co :)Cytat:
Gdyby nie były ważne te szczegóły, to chadzałbym sobie na zlecenia z sp350 czy ostatnio nabytym G9.
Oj, zapędziłeś się. O ile rozdzielczość średniego formatu rzeczywiście jest wyższa (pod warunkiem wszak zachowania dokładności, statywu i sprawnych szkieł), to dynamika poza ultradrobnoziarnistym bw została pobita i leży. Podobnie kolor i gładkość (rozumianą przez brak szumu). Do tego stopnia, że sensowniej jest w studio robić panoramy 2x2...2x4 z 5D niż bawić się średnim formatem.Cytat:
nie znajde teraz tego, bo dawno to widziałem, ale test był dokładny z samplami i będę uważał, że Średniaki nadal sobie rewelacyjnie radzą, jedyny minus to dostępność wkładów (coraz mniejsza), papranina z chemią i brak widocznych rezultatów w rozsądnym czasie.
Krakus jesteś zbyt dosłowny, jak większość z tego forum. Czytaj proszę między wierszami, a nie szukaj dziury w całym.
Jezu, ten wątek idzie w kierunku total bełkotu. Czytać się tego nie da. Ludziska, idźta robić zdjęcia czym mata i pochwalta się nie stopkami (wiadomo, że jeden ma stopy czyste, inny mniej), ale fotami np. w dziale "ocena zdjęć".
czy nasz frontman RE miał dziś E3 w łapkach?? I pije teraz z radości czy ze zgryzoty.
Trochą sie powyrywało ale włosów mam na szczęście dużo :mrgreen: Liczyłem na lepsze ISO200 i 400, dobrze że stabilizacja jest bardzo skuteczna ;)Cytat:
Zamieszczone przez willow32
12-60 też jakąś aberracje ma... chociaż przy takich różnicach ogniskowych to jest nienajgorzej ;) IMO E-510 powinien wyglądać jak E-3, a sam E-3 powinien być jeszcze nieco lepszy :mrgreen: Ogólnie jednak jestem zadowolony :razz:
Dlaczego ludzie ciągle cytują powyższe zdanie? Jak bardzo może się różnić "przedprodukcyjny" pokazany i dany ludziom do łapek od seryjnego? Przecież te aparaty już leżą gdzieś w magazynach i co można w nich zmienić? Firmware na szybko?Cytat:
Trzeba czekać na RAW-y w fotosite.pl, bo jak patrze na niektóre sample to iso 400 jest gorsze od iso 800
Jasne, że nie. Problem w tym, że nie wiadomo co siedziało we wrześniu w puszcze, która robiła omawiane zdjęcia. Całkiem prawdopodobne, że jakiś build sprzed paru tygodni/miesięcy.Cytat:
Zamieszczone przez motoko
Słuszna uwaga.Cytat:
Zamieszczone przez Rafał Czarny
ale bagno... wkręcajcie się dalej a ja poczekam na opinię RE, o ile zaszaleje i powie nam prawdę. za 3 tygodnie będzie pewnie test u Phila. podsumować maszynę można dopiero po przemieleniu własnoręcznie wykonanych ORF'ów, bo te sample z netu to o **** potłuc.
a tak poza tym po co jęczycie na coś, czego nie macaliście a co kupią 3 osoby z tego forum? reszta kupi trabanty albo poczeka rok/dwa na obniżkę cen?
The Z00m nie ma racji z jednej prostej przyczyny :). Polska w tych 20% ma maciupeńki udział, aż boje sie myśleć jaki. Decydować będzie to jak E3 będzie oceniony na dpreview itp. forach. Natomiast co do fotek to za wcześnie jeszcze go realnie oceniać. Zobaczcie ile czasu upłynęło od pokazania D3, a dopiero od niedawna są dowody na to że ma rewelacyjne fotki w wysokich ISO i w ogóle to świetny sprzęt. Te pierwsze sample traktuję bardzo z przymrużeniem oka. Maja miesiąc na to by to doczyścić... Tak naprawdę w grudniu może się pokaże coś z fotek co będzie można uznać za wiarygodne do oceny. Natomiast inne parametry jak najbardziej już można oceniać. mam nadzieję że ktoś potwierdzi tę szybkość AF z obiektywami SWD...Cytat:
Zamieszczone przez gary
link1
Overall, I think that there are still room of improvements for the Olympus E3, noise are lesser compared to Olympus E1 and E330.
Leave me some comments, let me know what do you think about the new Olympus E3 image quality and are you going to purchase it?
To view all Olympus E3 Official Sample Images proceed to Olympus Korea via masterchong.com