-
Odp: a6000 - SONYmuraje walczą
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
A ja wątpię, że coś takiego powstanie, bo jest przecież A7. A jeśli już powstanie, to będzie to FF w modelu wyższym, niż A7 i jednocześnie gwóźdź do trumny SLT Sony. Ale to jeszcze nie teraz, nie z tą szklarnią.
ja patrzę przez analogię do potentatów rynku lustrzanek. Im nie przeszkadza mieć super wypasiony korpus APS-c i nieco droższe bieda-FF Myślę że dla takiego "E-M1 od Sony" w cenie 5-6 tys zł jest spokojnie miejsce. Klient znów będzie miał zagwozdkę czy brać FuFu o generalnie przeciętnych parametrach czy wypasione APS-c. A za dwa lata ten sam klient kupi wypasione FF.
Gdyby teraz pojawiło się wypasione FF to za szybko ubiłoby rynek. Nie można wszak dać klientom wszystkiego od razu. Tak jak pisał nightelf, progresja musi być...
-
Jesli zas chodzi o obiektywy SONY, to musza byc tanio wyprodukowane i drogo sprzedane. SONY robi je tak, zeby mialy mala srednice soczewek. Do lustrzanek jest 1.8/35 ale pod APS-C, 1.8/50 tez pod APS-C. No, a jak jest male pole krycia to mozna zrobic mniejsze soczewki, czyli zrobic je taniej. Jest pelnoklatkowa 85tka, ale ma swiatlo 2.8. Toz ruski Jupiter 9 ma swiatlo f/2, a w systemach C i N budzetowe 85tki maja swiatlo 1.8.
Czekalem na krotkiego zooma ze swiatlem 2.8 do NEXa, ale sie nie doczekalem. W zamian pokazali drogiego ze swiatlem 4. Cóż, w Olku sa 2 krotkie zoomy 2.8 i jeszcze stabilizacja w body.
-
Sony fajnie wyglada na papierze. Niestety w praktyce słaba optyką, masakrycznie droga (Zeiss), słabe odwzorowanie kolorów. DR fajnie wyglada jedynie w testach DxO. Jedyne czego się nie mogłem czepiać nexa 5 to jakość wykonania korpusu. Fuji tu wypada blado.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Planistigmat
Jesli zas chodzi o obiektywy (X), to musza byc tanio wyprodukowane i drogo sprzedane.
Lelum Polelum, ja nie mam żadnych wątpliwości, że w miejsce tego X można wstawić dowolną nazwę producenta sprzętu fotograficznego. Naprawdę myślicie, że to głównie Sony jest bad bad zdzieracz?
-
Cytat:
Czekalem na krotkiego zooma ze swiatlem 2.8 do NEXa, ale sie nie doczekalem. W zamian pokazali drogiego ze swiatlem 4.
Ten Zeiss, to przemyślana, mała i lekka konstrukcja. Do NEX-a w sam raz. Jakoś nie widzę tych aparacików z doczepionym wiadrem f/2.8.
-
-
ten tryb seryjny zaczyna mnie coraz bardziej kręcić...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
ten tryb seryjny zaczyna mnie coraz bardziej kręcić...
Zobaczmy najpierw jak będzie działał w praktyce.
Do czego zamierzasz używać tego trybu seryjnego? Bo sensownego tele do NEXa nie ma chyba :( (nie żeby było do m43 :-P )
-
a czy tryb seryjny tylko z teleobiektywami ma sens?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
a czy tryb seryjny tylko z teleobiektywami ma sens?
Oczywiście że nie tylko, ja z ciekawości pytam do czego chcesz używać serii.
-
pisałem już kiedyś - galopujące konie.... takim 16-70/4,0 dałoby się to już ogarnąć (gdyby tylko ten obiektyw nie był taki drogi)
-
Cena 16-70 powinna znacząco spaść gdy pojawią się w kicie z a6000.
-
-
szybkie jest, nawet chyba bardzo szybkie, ale czy precyzyjne?
-
Z przykrością muszę stwierdzić że to chyba pierwszy NEX (a właściwie to ILCE) który jest - z mojego punktu widzenia - prawie pod każdym względem lepszy od O-MD E-M10 :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Z przykrością muszę stwierdzić że to chyba pierwszy NEX (a właściwie to ILCE) który jest - z mojego punktu widzenia - prawie pod każdym względem lepszy od O-MD E-M10 :(
wydaje się (podkreślam tryb przypuszczający) że pod względem zdjęć seryjnych jest lepszy nawet od E-M1... strach się bać co będzie gdy SONY zaprezentuje A7s czyli aparat z 24Mpix matrycą FF o szybkości tej z A6000. Technologię wydaje się że mają opanowaną ale rynek chyba jeszcze nie jest gotowy na taką konstrukcję.
-
Wyglada fajnie, dziala fajnie, przynajmniej tak wyglada, jaka cena? To chyba bardziej od tego bedzie zalezal zbyt, choc Sony marketingowo niszczy konkurencje. Juz taki Nex6 mi sie podobal koncepcyjnie, ba! nadal sie podoba. Pozyjemy, zobaczymy Sony odrabia lekcje.
pozdroofka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Wyglada fajnie, dziala fajnie, przynajmniej tak wyglada, jaka cena? To chyba bardziej od tego bedzie zalezal zbyt, choc Sony marketingowo niszczy konkurencje. Juz taki Nex6 mi sie podobal koncepcyjnie, ba! nadal sie podoba. Pozyjemy, zobaczymy Sony odrabia lekcje.
pozdroofka
Ciągle pozostaje kwestia szkieł, a właściwie ich cen. Obiektywy dostępne są wszystkie jakie bym chciał, ale ceny trochę poza zasięgiem.
10-18/4, 16-70/4, 24 1.8, 35 1.8 i 50 1.8, niestety nie stać mnie :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
pozdroofka
cena powinna być w okolicach ceny OMD E-M10. Na razie nie ma go w sklepach, na zapowiedziach można gdzieś znaleźć 800 dolców lub 650 Eurasów
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
Ciągle pozostaje kwestia szkieł, a właściwie ich cen. Obiektywy dostępne są wszystkie jakie bym chciał, ale ceny trochę poza zasięgiem.
10-18/4, 16-70/4, 24 1.8, 35 1.8 i 50 1.8, niestety nie stać mnie :(
no i to jest słabość systemu SONY. Odkąd pamiętam zawsze się na to narzekało i Japończycy nic z tym nie robią. Sytuację ratuje nieco obiektyw kitowy bo zaczyna się ekwiwalentem 24 mm i na start może być... a może w końcu coś fajnego w zakresie optyki się pojawi?
Z wymienionych przez Ciebie szkieł tylko 50/1,8 jest przystępne cenowo ale ekw. 75 mm jest taki trochę dziki i mało użyteczny jak dla mnie
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Z wymienionych przez Ciebie szkieł tylko 50/1,8 jest przystępne cenowo ale ekw. 75 mm jest taki trochę dziki i mało użyteczny jak dla mnie
Ja akurat lubię tą ogniskową, zresztą taki np. Pentax jeszcze w czasach analogowych wypuścił 77mm 1.8 limited, więc nie jestem osamotniony :-P
16-70/4 jest drogi i pierwsze recenzje nie były zachęcające.
-
Na pewno szkiel jest mniej, to fakt. Natomiast mialem kilka przy okazji posiadania nexa 3 i 5 i moge powiedziec, ze jakosciowo jest zdecydowanie ok.
Najbardziej podobal mi sie Zeiss 24, fajne szkielko, teraz dzielnie sluzy koledze 5R+24mm - komplet i to wystarcza.
My gadzeciaze czesto mamy taka manie obrastania w szkla, potem okazuje sie, ze wiekszosc lezy na zasadzie, a moze sie kiedys przyda...
Warto sprawdzic jakimi ogniskowymi sie robi glownie i tego sie trzymac.
Inna sprawa, ze niektorych stac, to maja cale szafy. Mam kolege, ktory foto traktuje jak kolekcjonerstwo, zdjecia sensownego w zyciu nie zrobil, a zbiera....hasela. To jest dopiero hardkor. Cala szafa Hasla, wyobrazacie sobie? Przy 150tys przestalem juz liczyc:)
Wracajac do tematu, Sony odrabia lekcje, juz dawno pokazal, ze jest waznym graczem na rynku, na poczatku mozna sobie bylo narzekac, ze przejeli spuscizne Minolty i odgrzewaja kotlety, teraz wymowek juz nie ma, ida ostro jak taran.
Wystarczy pojsc na taka starowke gdanska i tych Soniakow jest bardzo duzo w stosunku do innych firm.
Bedzie konkurencyjny? bedzie w czym wybierac, proste i z korzyscia dla nas.
pozdroofka
PS
MAF
77ltd to piekne szklo, kiedys nawet na forum P sie spieralem z tumanami, ktorzy roznicy nie widzieli do 70ltd....Praktycznie pentaxa moglbym miec tylko dla 2och szkiel 77 i 31ltd.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MAF
...ceny trochę poza zasięgiem.
10-18/4...
Chciałbym, żeby Fuji 10-24 f/4 miał taką cenę "poza zasięgiem", jak ten Soniacz :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
77ltd to piekne szklo, kiedys nawet na forum P sie spieralem z tumanami, ktorzy roznicy nie widzieli do 70ltd....Praktycznie pentaxa moglbym miec tylko dla 2och szkiel 77 i 31ltd.
Ano fajne, kiedyś miałem plan że sobie kupię, ale potem przyszła era cyfrowa, a te szkiełka mi na APS-C zupełnie nie podchodzą :-(
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Chciałbym, żeby Fuji 10-24 f/4 miał taką cenę "poza zasięgiem", jak ten Soniacz :)
Fuji: 4199zł,
Sony: 3249zł
Dla mnie to wszystko jedno. Nawet na tego taniego Sony mnie nie stać. Może jak się używki na rynku pokażą?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeczek
Na pewno szkiel jest mniej, to fakt. Natomiast mialem kilka przy okazji posiadania nexa 3 i 5 i moge powiedziec, ze jakosciowo jest zdecydowanie ok.
Najbardziej podobal mi sie Zeiss 24, fajne szkielko, teraz dzielnie sluzy koledze 5R+24mm - komplet i to wystarcza.
--- ciach ---
Wracajac do tematu, Sony odrabia lekcje, juz dawno pokazal, ze jest waznym graczem na rynku, na poczatku mozna sobie bylo narzekac, ze przejeli spuscizne Minolty i odgrzewaja kotlety, teraz wymowek juz nie ma, ida ostro jak taran.
Wystarczy pojsc na taka starowke gdanska i tych Soniakow jest bardzo duzo w stosunku do innych firm.
Bedzie konkurencyjny? bedzie w czym wybierac, proste i z korzyscia dla nas.
100% racji, Sony robi coraz lepsze aparaty. I rzeczywiście - w różnych miejscach "turystycznych" widuje się je chyba najczęściej. Mówię to z żalem w kontekście Olympusa który wraz z Panasoniciem byli liderami na rynku bezlusterkowców i tak lekko dali sobie wydrzeć koszulkę lidera
24ka do APSc to fajny pomysł, tylko że Sony każe sobie za niego aż 3,6 koła płacić. Trochę drogo a nawet bardzo drogo bo w systemie Fuji za te same pieniądze można mieć 23/1,4.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
na szybko ceny ze skąpca:
Sony 10-18/4,0 - 2,9 tys,
Panasonic 7-14/4,0 - 4 tys,
Fuji 10-24/4,0 - 4,2 tys (jedna oferta)
owszem, Sony wydaje się najtańsze ale też jest nieco węższe od Panasonica a i krotność zooma ma najmniejszą. Fuji zaś stoi podobnie cenowo jak Panasonic. Fakt, oba nie są tanie.
-
Sony ma swojego "Zeissa", a Panasonic swoją "Leicę" - za oba te znaczki trzeba niestety słono płacić (zazwyczaj, bywają wyjątki). Ale sonowskie szkła bez znaczka Zeissa nie są jakoś specjalnie drogie, przynajmniej nie bardziej, niż konkurencja.
-
szkoda, że np Sigma nie wypuszcza z bagnetem Sony E podobnych obiektywów jak:
- Sigma 18-35 F/1.8 A HSM
- Sigma 35 f/1.4 A HSM
oczywiście szkoda także, że nie ma ich z bagnetem m4/3.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
grzeSiuu
szkoda, że np Sigma nie wypuszcza z bagnetem Sony E podobnych obiektywów jak:
- Sigma 18-35 F/1.8 A HSM
- Sigma 35 f/1.4 A HSM
oczywiście szkoda także, że nie ma ich z bagnetem m4/3.
:) :) :) 35/1,4 podpięte do A7 - byłoby cudnie :) 18-35/1,8 jest chyba trochę za duży by go podłączać do NEXów APSc. No chyba że Sony zaprezentuje coś o ergonomii E-M1
-
Sigma 35 f/1,4 też jest zbyt duża, przynajmniej jak na stałkę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Sony ma swojego "Zeissa", a Panasonic swoją "Leicę" - za oba te znaczki trzeba niestety słono płacić (zazwyczaj, bywają wyjątki). Ale sonowskie szkła bez znaczka Zeissa nie są jakoś specjalnie drogie, przynajmniej nie bardziej, niż konkurencja.
a Fuji ma swojego Fuji i NEXowcy mogą mu tylko pozazdrościć na przykład takiego 35/1,4
---------- Post dodany o 12:08 ---------- Poprzedni post był o 12:04 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Sigma 35 f/1,4 też jest zbyt duża, przynajmniej jak na stałkę.
http://www.optyczne.pl/porownaj.php?...1156&add1=1082
faktycznie, wielki klocek
-
Sony chyba wybrał inną drogę: zamiast oferować bardzo jasne obiektywy pod APS-C będzie oferował pełną klatkę z przeciętnie jasnymi szkłami. Możliwości fotograficzne będę podobne, ale kasę zerżnie podwójnie - raz za korpus, bo to przecież FF, a raz za szkła, bo to przecież FF...
-
wydaje mi się że jak na razie to tylko Fuji podeszło w miarę sensownie do tematu jasnych szkieł - ma w ofercie o ile się nie mylę dwa ze światłem 1,4. Sony olało temat ale Olympus też. Chociaż Olympus ma i tak szerszą i lepiej przemyślaną ofertę.
Co do Sony FF - takiego A7 daje sie kupić wyraźnie taniej niż E-M1 więc pytanie o to kto rżnie na kasę jest otwarte. Fakt, do tego fajnego poniekąd korpusu nie ma co sensownego zapiąć. Owszem, 55/1,8 którego miałem okazję testować jest świetny ale cena taka że fiu-fiu...
Ja na razie czekam z zakupami, mam czym robić zdjęcia więc nie jestem do mury przyparty, ale nie ukrywam że z zainteresowaniem czytam i oglądam wiadomości o nowościach bo kiedyś ten odkładany grosz trzeba będzie wydać :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
Co do Sony FF - takiego A7 daje sie kupić wyraźnie taniej niż E-M1 więc pytanie o to kto rżnie na kasę jest otwarte.
Nie tylko Sony rżnie, ale tylko Sony rżnie podwójnie ;) Cena E-M1 jest przesadzona, ale za to obiektywy są w miarę tanie.
-
kolejny filmik pokazujący AF:
https://www.youtube.com/watch?v=UfhKtwbqbfc
---------- Post dodany o 21:01 ---------- Poprzedni post był o 19:35 ----------
jestem ciekaw, czy jak w przypadku bodajże Sony A7 zmieniając w ustawieniach region zmienimy także możliwość nagrywania video?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Nie tylko Sony rżnie, ale tylko Sony rżnie podwójnie ;) Cena E-M1 jest przesadzona, ale za to obiektywy są w miarę tanie.
Toś mnie zadziwił z tymi w miarę tanimi obiektywami.
Jak dla mnie to są średnio tanie, z naciskiem na "średnio".
-
Poza nielicznymi niechlubnymi wyjątkami są najtańsze że wszystkich bezlustrowych systemów.
-
-
Ładny aparat.
Fajnie, że Sony rozwija swoje bezlusterkowce :)
-
jeno szkoda że nie rozwija obiektywów do nich :(
-
Wypuścili ostatnio dość fajne 16-70/4 i pewnie co nieco mają w zanadrzu.
Choć to raczej nie dla mnie, ale obserwuję ich rozwój :)
-
16-70/4,0 jest fajne, bawiłem się nim niedawno, ale widziałeś ile to kosztuje?