-
Odp: M.Zuiko Digital 9mm f/8,0 BCL-0980 czyli obiektyw rybie oko / Dekielek od Olympu
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Jak dla mnie to te dekielki są głównie dla ludzi, którym fish w gruncie rzeczy nie jest potrzebny, ale chętnie by się czasem pobawili ;) F/8 to już naprawdę ciemno, we wnętrzach nie ma szans, a do tego dochodzi fakt, że Ciamciang jest naprawdę dobry optycznie.
Oj ciemno, ciemno, że normalnie nic nie widać ... Tak właśnie powstają urban legends :wink:
-
Odp: M.Zuiko Digital 9mm f/8,0 BCL-0980 czyli obiektyw rybie oko / Dekielek od Olympu
Nie wiem, na jakiej czułości zrobione jest to zdjęcie, ani jakie były warunki oświetleniowe. Chociaż przypuszczam, że musiało być całkiem jasno. Ja nie mówię, że się nie da tym dekielkiem zrobić zdjęcia, ale dla mnie już f/3,5 w normalnie oświetlonych pomieszczeniach bywa za dużo przy najwyższym używalnym ISO w okolicach 800.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
realnasty
Nie wiem, na jakiej czułości zrobione jest to zdjęcie, ani jakie były warunki oświetleniowe. Chociaż przypuszczam, że musiało być całkiem jasno. Ja nie mówię, że się nie da tym dekielkiem zrobić zdjęcia, ale dla mnie już f/3,5 w normalnie oświetlonych pomieszczeniach bywa za dużo przy najwyższym używalnym ISO w okolicach 800.
wg danych EXIF ISO4000 i czas 1/125 s. Ciemno raczej nie było, ale jakoś jasno też nie. Zgadza się, że to zabawka do specyficznych zastosowań, ale to dekiel, nie obiektyw, ciężko wymagać jasności :) W tej cenie jaka jest można się zastanowić, jak spadnie do poziomy obecnego 15/8 to nie ma się nawet co zastanawiać jak ktoś nie ma fisha.
Ja się zastanawiałem nad kupnem Samyanga 7.5, potem stwierdziłem, że do okazjonalnych zabaw trochę szkoda mi pieniędzy. Zrobię nim co najwyżej kilka zdjęć w roku. Przy takim zastosowaniu to myślę, że nowy dekiel się sprawdzi.
-
W exifie wszystko pisze, było odpowiednio 2000 i 4000 iso.
Dla mnie używalnym ISO w E-P5 jest 12800, na potrzeby wydruków A4.
Szum na 6400 jest cudowny, niemalże jak ziarno z kliszy czarno-białej.
PS
Też myślałem o fishu Samyanga, ale teraz go nie kupię na pewno, bo mi w zupełności wystarczy fishowy dekielek.
-
To u mnie exif się nie wyświetlił poprawnie. Takie wysokie ISO to dla mnie totalny kosmos, matryce z pierwszych PENów nie dają rady niestety. Ja fishem trzaskam naprawdę dużo, ale jako okazjonalna zabawka dekielek na pewno będzie idealny.
-
-
Koleś za każdym razem gada,że jego obróbka ogranicza się do zmiany ekspozycji kontrastu i balansu bieli w co w sumie zaczynam powątpiewać,ponieważ nic nie piszę o wyostrzaniu a zdjęcia wyglądają czasami (może nie akurat z tego ostatniego linku) na wręcz nienaturalnie ostre. W poprzednich postach jak pokazywano zdjęcia z tego dekielka rogi były wyraźnie rozmydlone a tutaj,jest oczywiście gorzej niż w centrum,lecz ta wada aż tak nie rzuca się w oczy.
Z drugiej strony po przejrzeniu tych zdjęć, znowu bym chętnie wziął tego dekielka raz na imprezę i sprawdził czy by sobie poradził :D ,ktoś z Białego planuje go zamówić ? :)
-
prawdopodobnie robi wszystko w rawach i ciort wie jak ma ustawioną wołarkę ?, więc efekt końcowy może być bardzo różny od różnych "wywołujących", poczekajmy na "wewnętrzne" opinie, choć oferta jest co najmniej interesująca
-
Pisze ,że robi w Rawach i wywołuje w Olympus Viewer 3... Samo porównanie zdjęć Robina i jego kumpla wskazuje na albo dość dużą rozbieżność jakościową tego dekielka albo na lepsze wywoływanie zdjęć tego pierwszego ;)
Robin: http://1.bp.blogspot.com/-Jlv20ipCjE...0/P1010619.JPG
Kolega:http://farm8.staticflickr.com/7315/12245696624_d8b56a9c74_o.jpg
chodzi mi tu najbardziej o rogi zdjęcia ;).
Edit. W sumie pomyślałem,że wpływ na lepszą jakość zdjęć Robina jest to ,że wstawia je w mniejszej rozdzielczości...
-
-
Idealny dodatek do GM1 :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gietrzy
Optyczni jak zwykle dali z siebie wszystko. Myślę, że mało jest osób na tym forum, które zrobiłyby gorsze zdjęcia.
Ale w sumie trzymają poziom zdjęć przykładowych z innych obiektywów :-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Optyczni jak zwykle dali z siebie wszystko. Myślę, że mało jest osób na tym forum, które zrobiłyby gorsze zdjęcia.
Ale w sumie trzymają poziom zdjęć przykładowych z innych obiektywów :-).
zdjęcia z obiektywem na dość dużym iso mogą wydawać się mało przydatne ale z drugiej strony zapewne nie mieli możliwości wypróbowania zestawu na zewnątrz,zresztą to tylko zdjęcia testowe więc jakiś artyzm nie jest tu potrzebny a inne portale też jak robią zdjęcia to nie są one jakieś górnolotne,więc nie wiem po co tu Twoja złośliwość.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
...to tylko zdjęcia testowe więc jakiś artyzm nie jest tu potrzebny... więc nie wiem po co tu Twoja złośliwość.
Ale poruszone zdjęcie nie jest nawet namiastką testu :|
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
Z drugiej strony po przejrzeniu tych zdjęć, znowu bym chętnie wziął tego dekielka raz na imprezę i sprawdził czy by sobie poradził :D ,ktoś z Białego planuje go zamówić ? :)
Ja kupuję na 100 proc wiec najwyżej ci w kopercie na weekend podeślę :-)
-
O! to by było super,zrobiłbym jakieś porównanie tych dwóch obiektywów(drugi samyang) i udostępnił na forum :). Jakoś bym się pewnie odwdzięczył ! : )
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
O! to by było super,zrobiłbym jakieś porównanie tych dwóch obiektywów(drugi samyang) i udostępnił na forum :). Jakoś bym się pewnie odwdzięczył ! : )
To może i ja bym coś podesłał :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PanMarecq
Spoko jak tylko go dostane :-)
-
Ja jestem ciekaw jak będzie z lampami nigdy nie myślałem o fisheye i doswietlaniu ale gdzies czytalem ze lampy są tak zrobione ze szerokość nie jest przypadkowa / maksymalna w tym fisheye
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krishary
Ja jestem ciekaw jak będzie z lampami nigdy nie myślałem o fisheye i doswietlaniu ale gdzies czytalem ze lampy są tak zrobione ze szerokość nie jest przypadkowa / maksymalna w tym fisheye
Nie do końca rozumiem, co masz na myśli.
Lampy z zoomem, oferują np FL-600R standard pokrywa obiektyw 12mm, z nasadką rozpraszającą pole widzenia obiektywu 8mm.
To przy błysku bezpośrednim, a przy odbiciu od sufitu powinno doświetlić szerszy kadr.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nightelf
Nie do końca rozumiem, co masz na myśli.
Lampy z zoomem, oferują np FL-600R standard pokrywa obiektyw 12mm, z nasadką rozpraszającą pole widzenia obiektywu 8mm.
To przy błysku bezpośrednim, a przy odbiciu od sufitu powinno doświetlić szerszy kadr.
Dokładnie o te 8 mm o których piszesz mi chodziło choć myślałem ze to właśnie 9mm.
-
Odp: M.Zuiko Digital 9mm f/8,0 BCL-0980 czyli obiektyw / Dekielek od Olympusa - zapow
Ma ktoś już to cudo? bo myślę nad zamówieniem :)
-
Odp: M.Zuiko Digital 9mm f/8,0 BCL-0980 czyli obiektyw / Dekielek od Olympusa - zapow
Dostępność najwcześniej za 3 tygodnie.
-
-
1 załącznik(ów)
Właśnie otrzymałem ostatnie zamówienie z starego systemu OJ - w tym dekielek ;-). Pierwszy strzał z ręki przez okno 1/100s :
-
Jak czas i pogoda pozwoli to może przejdę się dzisiaj i zrobię parę fotek testowych jeśli ktoś zainteresowany.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
POLM
Jak czas i pogoda pozwoli to może przejdę się dzisiaj i zrobię parę fotek testowych jeśli ktoś zainteresowany.
Bardzo zainteresowany. Wrzuć jak możesz gdzieś zdjęcia w pełnej rozdzielczości, ew. RAW-y.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
POLM
Przyłączam się do listy zainteresowanych. Nie stać mnie na jakieś drogie UWA i fajnie byłoby wiedzieć czy dekielek jest warty posiadania zastępczo...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jekl
Nie stać mnie na jakieś drogie UWA
Samyang 7.5mm f/3,5 + b. dobre profile do prostowania (gdzieś linkowałem w wątku tego fisza).
-
11 załącznik(ów)
Zgodnie z obietnicą kilka mniej lub bardziej przypadkowych kadrów nowym dekielkiem Olympusa. Dla zainteresowanych mogę wysłać Raw-y - (wetransfer.com czy gdzieś zamieścić ?). Ewentualne zapotrzebowanie na priv.
Załącznik 114909Załącznik 114918Załącznik 114917Załącznik 114916Załącznik 114915Załącznik 114914Załącznik 114913Załącznik 114912Załącznik 114911Załącznik 114910Załącznik 114919
-
Dzięki, +ik poszedł ;)
Obiektyw nawet dość ostry jak na dekielek, trochę mało gnie i w rogach aberracje przeogromne, ale jest szeroko. Jak już się więcej pobawisz napisz coś jeszcze proszę o wrażeniach z użytkowania.
pozdrawiam
-
Cóż tu można powiedzieć o wrażeniach z użytkowania ;-) lekki, plastik, praktycznie ustawienie tylko ostrości na nieskończoność. Myślę że jako dodatek okazjonalny ok. W pomieszczeniach chyba słabo F8.0 ;-(. Ale za jakiś czas podzielę się wrażeniami. ;-)
-
Przy dobrej stabilizacji i matrycy to jak kadr nie ucieka można pewnie zrobić niezłe zdjęcie przy czasie 1/5 i ISO3200. Wówczas nawet przy f/8 nie musi być dużo światła.
-
W sumie - przy tych rozmiarach - można mieć go zawsze przy sobie ;-) - i to jego największa wpisująca się w założenia systemu - zaleta ;-)
-
Bardzo jestem ciekaw zdania na temat tego obiektywu. Będąc teraz przez tydzień w Oranie w Algerii bardzo brakowało mi czegoś szerszego. Za 3 tygodnie mam powtórkę więc zastanawiam się nad zakupem czegoś szerokiego.
-
Dzięki za zdjęcia. niestety nie mam jak punkcików przyznać, bo niedawno coś już Ci przelewałem :) Zdjęcia o tyle cenne, że po ich obejrzeniu stwierdziłem, że chyba lepiej chyba nieco odczekać, poskładać na samyang FE. Jakość na brzegach moim zdaniem bardzo kiepska. Szczególnie jak się patrzy na drzewa :(
-
Dla mnie to taki wstęp - czy pasuje mi ogniskowa - jeśli tak - pewnie zmienię na Samyanga - a tak na ten moment nie jest źle ;-) Myślałem że będzie gorzej.
-
Mało Fishe-eye'owe ten fish-eye :D to już bardziej wygląda na dużą dystorsję niż na rybie oko ;) Samyang to jednak Samyang tak jak widzę,często się zastanawiam czy nie wymienić go może na 9-18 ale on ciągle się trzyma i przy następnych sesjach udowadnia mi,że nie warto się go pozbywać ;)
-
-
Przyzwoita jakość zdjęć. Nad CA można "popracować" w LR, zazwyczaj dwa kliknięcia wystarczają.
Malutkie gabaryty - można go wetknąć w jakiś zakamarek torby i zawsze mieć pod ręką (czego nie można powiedzieć o Samyang'u 7,4mm - pomimo, ze też nieduży)
Niska cena.
Słowem, ciekawa propozycja.
PS
Być może w fishu 9mm nie ma po co bawić się w ustawianie ostrości, to jednak w dekielku 15mm warto się zastanowić jak ustawić dźwigienkę, a mozliwości są trzy: nieskończoność, średnio oddalone obiekty (kilka metrów) i blisko oddalone obiekty (kilkadziesiąt cm).