-
Odp: [OlyTest] E-PM2 kontra staruszek E-520
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Powolutku, aparacik wyszedł z Warszawy , porównamy u mnie. Na Twoim miejscu bym się tak nie zarzekał, matrycą do porównania będzie EPL-1, nowsza od 520 o jakieś pól generacji, ale wciąż Panasonic.
Czekam, czekam:) Jak na razie tylko słyszę o tej kolosalnej różnicy, a jeszcze nie miałem jej okazji zobaczyć. Się też nie zarzekam, przyznam Ci z chęcią rację. Trochę "obawiam" się:wink:, że zrobisz celowo zdjęcia niedoświetlone o 3EV na iso 1600 wywołasz do właściwe ekspozycji i kto wie moooże wtedy będzie... Tylko kto tak robi w praktyce. W każdym razie z chęcią obejrzę nawet ekstremalne porównania.
---------- Post dodany o 18:19 ---------- Poprzedni post był o 17:54 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Tylko teraz popatrz, że poziom szumów oceniasz na podstawie tego co widzisz na monitorze. Teraz przeglądając efekt z różnych programów można wysnuć różne wnioski co do kwestii poziomu szumów. Czy jesteś w stanie powiedzieć, które z tych zdjęć oddaje najbardziej prawidłowy wygląd tego co siedzi w RAW-ie? Ja nie.
Porównujesz zdjęcia z dwu aparatów tak? Jak możesz porównywać szum gdy jedno jest mocno niedoświetlone (ok 1EV)? Równie dobrze można by jedno nie doświetlić o 4EV i wogóle nie będzie widać szumu, bo w ogóle nic nie będzie widać...
W Raw Therapee masz zbliżone ekspozycje i szum wtedy też jest na podobnym poziomie. Jakbyś jeszcze skorygował balans bieli to w tym foto z prawej nie byłoby aż tyle widocznego szumu kolorowego. To chyba też logiczne, można by odnieść do porównania szumu kolorowego w zdjęciu czarno białym i w kolorze:wink: (celowo przesadzam:) )
Jeżeli ten przykład wywołania jaki zamieściłem z LR Cię nie przekonuje to ciężko będzie dojść do konsensusu.
-
1 załącznik(ów)
Arku, tak sobie grzebnąłem tego Twojego plika z E-520. Wywołane z RAW-a oczywiście
Załącznik 107811
Całkiem porządny aparat - cytując Mirka, i mówię to zupełnie poważnie.
-
ahutta, to i ja pozwoliłem sobie pogmerać w ORFie E-520...
-
Fajnie macie.Pazwalacie sobie na to i owo.
-
Mirek54, jak Gospodarza nie ma myszy harcują :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
Mirek54, jak Gospodarza nie ma myszy harcują :mrgreen:
Kurde,to ja tez puki go nie maZałącznik 107813
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ten rogalik to jak o wschodzie na fiordach...
-
-
Zamiast Twardowskiego krasnal? :mrgreen:
-
I wyjdź tu człowieku na zakupy :mrgreen:
A czy ja kiedykolwiek twierdziłem, że E-520 jest zły? Nigdy :D
To co wrzuciliście powyżej potwierdza tylko, że można z RAW-a naprawdę dużo wyciągnąć. Niestety, bardzo wielu użytkowników, nawet tych, którzy kupują lub kupowali lustrzanki, nigdy nie wyszła poza tryb Auto, programy tematyczne i format JPG. Zdjęcie z aparatu ma być od razu tym gotowym, ostatecznym. Gdy parę lat temu zmieniłem Lumixa na 520-kę, też początkowo myślałem, że coś z nim jest nie tak. Trochę trwało nim zacząłem rozumieć jak go wykorzystywać. Przy nowym PEN-ie widzę podobny "problem", tylko teraz mam troszkę więcej doświadczenia. Tu znów cały czas zdjęcia starałem się robić dokładnie tak jak starym aparatem, a tu musiałbym przestać bać się np. wysokiego ISO. Ja testu nie robię jako specjalista w dziedzinie fotografii, tylko jako amator, no może trochę bardziej zaawansowany i chcący się wciąż uczyć. Dlatego patrząc jak amator, PEN-em prościej mi będzie zrobić zdjęcie w trudnych warunkach, gdzie starym aparatem musiałbym poświęcić nieco więcej czasu na jego wykonanie, a potem wywołanie, by efekt był zadowalający.
-
ahutta, nie wiem jak to jest, ale zawsze będzie się bronić najsłabszego... :grin:
Ale czy tak faktycznie jest? Mam E-P3, wqrwiam się na niego strasznie... ale co chwilę biorę do łapy i chyba naprawdę cieszę się, że go mam :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
I wyjdź tu człowieku na zakupy :mrgreen:
A czy ja kiedykolwiek twierdziłem, że E-520 jest zły? Nigdy :D
Zeby Ci Forum uwierzylo musisz pisac Never
---------- Post dodany o 21:42 ---------- Poprzedni post był o 21:40 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
wqrwiam się na niego strasznie... ale co chwilę biorę do łapy i chyba naprawdę cieszę się, że go mam :grin:
Ach.Nie martw sie.To jest naprawde przyrosniete.Nieodpadnie.Zaufaj.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Ach.Nie martw sie.To jest naprawde przyrosniete.Nieodpadnie.Zaufaj.
:mrgreen:
-
Zacytuję kolegę z forum, zaje...iście, że potrafimy rozpierniczyć każdy wątek :mrgreen:
Ale fajnie, że dyskusja jest na luzie :D
-
Na mnie zawsze możesz liczyć, szczególnie w piątek późnym wieczorem :mrgreen:
-
Obiecałem swoje porównanie, nie mam E-PM2 więc porównuję E-300, E-3 do E-P5 (podobna matryca do E-PM2).
ISO 1600.
1/30 sekundy
Obiektyw Sigma 30mm1.4 @2.0 na wszystkich puszkach, więc rolę gra tylko matryca.
JPEGi wywołane z RAW (LR4.4) - poprawa balansu bieli i minimalna korekta ekspozycji, tak aby ładnie wyglądało i dla skorygowania czasu 1/20 omyłkowo ustawionego dla E-P5 (nie chciało mi się robić drugiego zdjęcia, powód znajdziecie w PS na końcu mojej wypowiedzi). :wink:
E-300
E-3
E-P5
linki do jpegów w pełnym rozmiarze:
http://i.minus.com/iQfdNdpCRYmsB.jpg
http://i.minus.com/icYRzHckhhAzr.jpg
http://i.minus.com/imb1ImJ1lxwXs.jpg
Jak dla mnie bez porównania wycinków w 100% powiększeniu większej różnicy nie widać, na pewno nie widać "kolosalnej różnicy". :wink:
Oczywiście, gdyby była konieczność bardziej forsownej obróbki różnice zapewne byłyby większe.
Na niższych ISO różnic będzie jeszcze mniej.
PS
Chateau Colombier Monpelou godne polecenia.
Przed podaniem, koniecznie wymaga napowietrzenia, tak 1 do 2 godzin.
Do kupienia w Lidlu.
Smacznego :wink:
-
tymczasowy_, potwierdzasz to, co od jakiegoś (niedługiego) czasu podejrzewałem... Najważniejsza jest sprawa poprawnego naświetlenia kadru. Matryca?...
PS
Chateau Colombier Monpelou - z rekomendacji skorzystam :grin:
-
Powiem, że zamiast skupić się na porównaniu, skupiłem się na butelkach :D. Martwą naturę wybrałeś idealnie :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
Martwą naturę wybrałeś idealnie :mrgreen:
Taka weekendowa :wink:
-
grube uproszczenie.
Cytat:
Zamieszczone przez
petreq
tymczasowy_, potwierdzasz to, co od jakiegoś (niedługiego) czasu podejrzewałem... Najważniejsza jest sprawa poprawnego naświetlenia kadru. Matryca?...
PS
Chateau Colombier Monpelou - z rekomendacji skorzystam :grin:
Grube uproszczenie.
---------- Post dodany o 22:20 ---------- Poprzedni post był o 22:18 ----------
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Taka weekendowa :wink:
Martwa natura urokliwa, ale w tych warunkach zawsze będzie nieżle. Tylko że to są najlepsze, najbardziej dogodne warunki dla wszystkich tych matryc.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
grube uproszczenie.Grube uproszczenie.
Może i masz rację... Czekam na Twój test.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Martwa natura urokliwa, ale w tych warunkach zawsze będzie nieżle. Tylko że to są najlepsze, najbardziej dogodne warunki dla wszystkich tych matryc.
Sorry nie bardzo Cię zrozumiałem, może dlatego, ze butelka jest już prawie pusta.
Warunki są takie same dla każdej matrycy i matryce pokazały to co pokazały, szkoda, że nie chciało mi się wyciągać E-1, ale prawdopodobnie nie byłoby gorzej niż w E-300 :wink: A technologia tak mniej więcej 10 latek wstecz ...
petreq, myślę, że masz rację - podstawa to poprawne naświetlenie.
PS
Wg mnie w takich testach nie można porównywać jpegów generowanych w puszkach, przecież różnica w czasie powstania silników jpeg w tych puszkach to dekada, czyli w tej dziedzinie niemal wieczność.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Sorry nie bardzo Cię zrozumiałem, może dlatego, ze butelka jest już prawie pusta.
Warunki są takie same dla każdej matrycy i matryce pokazały to co pokazały, szkoda, że nie chciało mi się wyciągać E-1, ale prawdopodobnie nie byłoby gorzej niż w E-300 :wink: A technologia tak mniej więcej 10 latek wstecz ...
petreq, myślę, że masz rację - podstawa to poprawne naświetlenie.
Dokładnie tak jak mówisz, tylko E-1 tez da radę np w studio, spróbuj tak doświelic krajobraz, czy wnetrze toskańskiej katedry - wtedy te piękne porównania biorą w łeb.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Dokładnie tak jak mówisz, tylko E-1 tez da radę np w studio, spróbuj tak doświelic krajobraz, czy wnetrze toskańskiej katedry - wtedy te piękne porównania biorą w łeb.
Jeśli w toskańskiej katedrze ekspozycja będzie na poziomie ISO 1600, f=2.0 i 1/30sek. to nie widzę problemów aby E-1 czy E-300 nie sprostał zadaniu :wink: chyba, że ta katedra ma różny wpływ na na różne matryce. Moje Chateau ma wpływ jednakowy.
-
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Jeśli w toskańskiej katedrze ekspozycja będzie na poziomie ISO 1600, f=2.0 i 1/30sek. to nie widzę problemów aby E-1 czy E-300 nie sprostał zadaniu :wink: chyba, że ta katedra ma różny wpływ na na różne matryce. Moje Chateau ma wpływ jednakowy.
Może tak ,może nie...
Pełny jpg z aparatu (E-M5) , iso mogło być o połowe mniejsze, powodzenia z E-1. Gdybyś był przejazdem, zrobione we Florencji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Może tak ,może nie...
Pełny jpg z aparatu (E-M5) , iso mogło być o połowe mniejsze, powodzenia z E-1. Gdybyś był przejazdem, zrobione we Florencji.
Raczej niepełny, bo z usuniętym exifem :wink: Drodzy koledzy testerzy dlaczego z prezentowanych jpegów usuwacie exify w czasie prowadzenia merytorycznej dyskusji przecież to nie ma sensu, jest nieprofesjonalne i wystawia Wam takie a nie inne świadectwo?
PS
RAWu nie chce mi się ściągać i przetwarzać, nie lubię zaśmiecać sobie dysku.
---------- Post dodany 11-01-14 o 00:02 ---------- Poprzedni post był 10-01-14 o 23:41 ----------
OK, odczytałem exifa z orfa.
15mm, iso=3200, 1/80, f=5 - faktycznie katedra musiała być piękna, bo emocje poniosły i nie ustawiliśmy optymalnych parametrów ( i po co ta 3 osiowa stabilizacja w E-M5? )
Tak więc z E-1/3/300 z kitem 14-54 miałbym
14mm, 1/40, f=2.8 i ISO=800 czyli spoko.
Ale prawdopodobnie zdjęcie zrobił bym za pomocą LX5
ekwiwalent 24mm, 1/40, f=2.0 i ISO=400
Można by popróbować na 1/20 i z o połowę mniejszym ISO.
Zazwyczaj mając w LX5 ustawiony ekw. 24mm, 1/10 jest aż nadto wystarczające na uzyskanie nieporuszonego zdjęcia :wink:
PS
Niewykluczone że nawet dynamika byłaby lepsza na moich aparatach niż na iso=3200 z OMD E-M5
Tak więc teoria petreq (dobra ekspozycja to podstawa) jest chyba wciąż słuszna.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
Raczej niepełny, bo z usuniętym exifem :wink: Drodzy koledzy testerzy dlaczego z prezentowanych jpegów usuwacie exify w czasie prowadzenia merytorycznej dyskusji przecież to nie ma sensu, jest nieprofesjonalne i wystawia Wam takie a nie inne świadectwo?
PS
RAWu nie chce mi się ściągać i przetwarzać, nie lubię zaśmiecać sobie dysku.
---------- Post dodany 11-01-14 o 00:02 ---------- Poprzedni post był 10-01-14 o 23:41 ----------
OK, odczytałem exifa z orfa.
15mm, iso=3200, 1/80, f=5 - faktycznie katedra musiała być piękna, bo emocje poniosły i nie ustawiliśmy optymalnych parametrów ( i po co ta 3 osiowa stabilizacja w E-M5? )
Tak więc z E-1/3/300 z kitem 14-54 miałbym
14mm, 1/40, f=2.8 i ISO=800 czyli spoko.
Ale prawdopodobnie zdjęcie zrobił bym za pomocą LX5
ekwiwalent 24mm, 1/40, f=2.0 i ISO=400
Można by popróbować na 1/20 i z o połowę mniejszym ISO.
Zazwyczaj mając w LX5 ustawiony ekw. 24mm, 1/10 jest aż nadto wystarczające na uzyskanie nieporuszonego zdjęcia :wink:
PS
Niewykluczone że nawet dynamika byłaby lepsza na moich aparatach niż na iso=3200 z OMD E-M5
Tak więc teoria petreq (dobra ekspozycja to podstawa) jest chyba wciąż słuszna.
Znalazlem przyczynę braku exifów - forum , kompresując jpg do 1/6 wejściowego zdjęcia wycina jego exif.
Co do ekspozycji -to była krótka seria w bracketingu, czas był dostosowny do chęci uniknięcia przesuniąc między kadrami , można było zmniejszyć przysłonę i zmniejszyć ISO. To byl mój czwarty dzień z nowym aparatem, mogłobyć lepiej, nie wyszło najgorzej.
Tylko skąd dowiedziałbym się, że zdjęcia z ISO3200 nadają się do czegokolwiek z tego aparatu gdybym ich wtedy nie popelnił ? Z netu?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Tylko skąd dowiedziałbym się, że zdjęcia z ISO3200 nadają się do czegokolwiek z tego aparatu gdybym ich wtedy nie popelnił ? Z netu?
Tak.Tylko z neta.Bo gdzie indziej to gdzie??Na wernisażach nikt porządny nie daje fotek z ISO3200.Kotleciaz lampa blysnie z rozpraszaczem "czar geesu" czy jakos tak.
Tylko w necie mozna pokazac z takim lub wyzszym iso na zasadzie -popatrz jak wyszlo.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mirek54
Tak.Tylko z neta.Bo gdzie indziej to gdzie??Na wernisażach nikt porządny nie daje fotek z ISO3200.Kotleciaz lampa blysnie z rozpraszaczem "czar geesu" czy jakos tak.
Tylko w necie mozna pokazac z takim lub wyzszym iso na zasadzie -popatrz jak wyszlo.
Zgadzam się z Toba calkowicie co do wernisaży, sam też wolę statyw i ISO 200. I porządne zdjęcie zakupić w albumie lub innym wydruku. Tylko nie wszędzie pozwalają na pstrykanie i czasem kusi poeksperymentować, poznać granice akceptowalności, zwłaszcza po dyskusjach o nizszości jednego sony niż inne sony. Nie uważam, że amator musi przywieśc zewsząd zdjęcia. Dziś już tak nie eksperymentuję...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Tylko nie wszędzie pozwalają na pstrykanie i czasem kusi poeksperymentować
[QUOTE=alnico;1042558]To jedna rzecz, np. jaskinie gdzie nie pozwolą rozłożyć statywu, a ciemno.
Druga, włączając się w dyskusje o wysokim ISO, to obiekty w ruchu, gdzie o statywie czy długim czasie możemy zapomnieć. W ciemnicy tylko dobre, wysokie ISO (!) nas uratuje.
-
[QUOTE=alnico;1042558]
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
To jedna rzecz, np. jaskinie gdzie nie pozwolą rozłożyć statywu, a ciemno.
Druga, włączając się w dyskusje o wysokim ISO, to obiekty w ruchu, gdzie o statywie czy długim czasie możemy zapomnieć. W ciemnicy tylko dobre, wysokie ISO (!) nas uratuje.
Mieliśmy tutaj taki przykład zdjęcia nocnego z ręki przy iso 1600. Wstawiłem też crop 1:1 porównujący fragment tych zdjęć (z RAW) Uważasz, że ta róznica jest duża w szczegółowości, czy poziomem szumu pomiędzy starszą i nowszą matrycą? Nowszy bedzie o tyle lepszy, że dysponuje wyższym iso możliwym do ustawienia oraz matrycą o większej ilosci MPix-eli (teoretycznie lepsza szczegółowość powinna być).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Zgadzam się z Toba calkowicie co do wernisaży, sam też wolę statyw i ISO 200. I porządne zdjęcie zakupić w albumie lub innym wydruku. Tylko nie wszędzie pozwalają na pstrykanie i czasem kusi poeksperymentować, poznać granice akceptowalności, zwłaszcza po dyskusjach o nizszości jednego sony niż inne sony. Nie uważam, że amator musi przywieśc zewsząd zdjęcia. Dziś już tak nie eksperymentuję...
O wlasnie.Amator nie musi.Moze,jesli chce, popstrykac z ukrycia i jesli zawziety mocno i wielkie mniemanie o sobia majacy,bo mu wszystko wolno wszedzie.
I to ze dzis nie eksperymentujesz w takich miejscach to chwala Ci.Co do pozwalania lub nie to pelne prawo wlasciciela i jego regulaminu.Jednak My myslimy,ze to nam wszystko wolno bo aparat na pasku zawiesilismy dumnie klate wypinajac.
-
[QUOTE=andtor2;1042576]
Cytat:
Zamieszczone przez
alnico
Mieliśmy tutaj taki przykład zdjęcia nocnego z ręki przy iso 1600. Wstawiłem też crop 1:1 porównujący fragment tych zdjęć (z RAW) Uważasz, że ta róznica jest duża w szczegółowości, czy poziomem szumu pomiędzy starszą i nowszą matrycą? Nowszy bedzie o tyle lepszy, że dysponuje wyższym iso możliwym do ustawienia oraz matrycą o większej ilosci MPix-eli (teoretycznie lepsza szczegółowość powinna być).
Jak dla mnie różnica polega na większym DR i większej szczegółowości - wynikającej z właściwości zestawu matryca + Filtr AA W stosunku do E-520/ E-30 widziałem postęp już w E-PL1 pojawienie się E-M5 spowodowało, że zapomniałem co to przepały w światłach, i o problemach z wyciąganiem z cieni. Jest po prostu inaczej, z dużo większym zapasem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
apz
Jak dla mnie różnica polega na większym DR i większej szczegółowości - wynikającej z właściwości zestawu matryca + Filtr AA W stosunku do E-520/ E-30 widziałem postęp już w E-PL1 pojawienie się E-M5 spowodowało, że zapomniałem co to przepały w światłach, i o problemach z wyciąganiem z cieni. Jest po prostu inaczej, z dużo większym zapasem.
Udowodnij swoją wypowiedź wstawiając fotki tak jak ja to zrobiłem.
Naprawdę będę wdzięczny za takie porównanie.
PS
Wg mnie problem jest w tym, że postęp w nowych konstrukcjach daje większy margines bezpieczeństwa w trudniejszych sytuacjach. Z puszkami typu E-1/3/300 czy pierwszymi PENami z ekspozycją trzeba trafić w punkt. Mając nowszą puszkę można więcej zakombinować w post procesie, dlatego takie są opinie na forach: "ze starą puszką nie udało by mi się (bo umiejętności moje są jakie są), a jak kupiłem nowinkę to sam miód malina ..." :wink:
-
[QUOTE=apz;1042585]
Cytat:
Zamieszczone przez
andtor2
Witam !
Postep ktory zauwazylem zaczal sie juz od E-620 gdzie aparat bardzo ladnie naswietlal i nie przepalal a z RAW-a moglem wyciagac
znacznie wiecej niz z wczesniejszych modeli. Juz tutaj byl lepszy DR.
Standard m.ZD z EPL-1 dawal bardziej szczegolowy obraz (slabszy AA) ale AF nie dzialal najlepiej ze szklami Zuiko.
Co do DR to peny mnie nie zachwycily, dopiero EPL-5 pokazal, ze mozna tak samo jak inne aparaty zmiescic swiatla i cienie.
Poza tym AF z ZUIKO nabral w koncu sensownej pracy.
Pozdrawiam
-
Jesli ktos nie widzi roznicy miedzy starymi matrycami a nowymi, to znaczy najzwyczajniej tyle, ze nie potrzebuje nowinek...
...bo i tak nie wie za bardzo co z nia mozna zrobic, wiec bedzie sie sprzet marnowal, a i kase mozna lepiej wydac :)
pozdro
EDIT: dobra popsuje wam zabawe.
Pewnie z wielu podnoszacych larum nie wpadlo na to by ujednolicic porownanie i przeskalowac obrazki z 16 mpx do 10 jakimi dysponuje e520 i wtedy sobie ogladac.
Pewnie nikt nie zauwazyl drobnego faktu, ze obraz z e520 pozbawiony jest jakichkolwiek szczegolow (oczywiscie podkoloryzowalem troche).
To na razie tyle :)
pozdro
-
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Jesli ktos nie widzi roznicy miedzy starymi matrycami a nowymi, to znaczy najzwyczajniej tyle, ze nie potrzebuje nowinek...
...bo i tak nie wie za bardzo co z nia mozna zrobic, wiec bedzie sie sprzet marnowal, a i kase mozna lepiej wydac :)
Jeśli to do mnie to tak średnio trafione:) Nie mogę się dopatrzeć jak na razie tej kolosalnej różnicy, przepaści, o której jest często mowa.
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Pewnie nikt nie zauwazyl drobnego faktu, ze obraz z e520 pozbawiony jest jakichkolwiek szczegolow (oczywiscie podkoloryzowalem troche).
Bardzo śmiała teza, mocno podkoloryzowana w kontekście zrobionych tu porównań.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tymczasowy_
To już było poruszane i wina nie leży po stronie wstawiających, a w fakcie, że pliki JPG o rozmiarze większym niż 1MB są przez forum kompresowane do rozmiaru 1MB i zapisywane bez exif'a. Skoro już tak sobie słodzimy, w kwestii profesjonalizmu :p
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ahutta
To już było poruszane i wina nie leży po stronie wstawiających, a w fakcie, że pliki JPG o rozmiarze większym niż 1MB są przez forum kompresowane do rozmiaru 1MB i zapisywane bez exif'a. Skoro już tak sobie słodzimy, w kwestii profesjonalizmu :p
No to moze przestanmy testowac tylko po prostu popstrykajmy pare kadrow z puszek uzyczonych do obeznania sie z nowalijkami.MZ to co robimy nie ma nic wspolnego z zadnym normalnym testem.Tak jak wiele nazwanych pstrykow z sesja i modelkami.
Tak wiem powtarzam sie,jednak to po prostu prawda.