Wyczuwam potencjał, ale czegoś mi brakuje... Poza tym w 41 razi duża przepalona plama, okraszona aberracją.
Wersja do druku
Wyczuwam potencjał, ale czegoś mi brakuje... Poza tym w 41 razi duża przepalona plama, okraszona aberracją.
witaj,
przepraszam, że tak bezpośrednio - ale co próbujesz przekazać? ja nie rozumiem tego przekazu.
przejrzałem wątek i nasuwają mi się następne pytania: czy uprawiasz jakiś konkretny rodzaj fotografii, czy szukasz swojego miejsca, tego co wciągnie cię jak pustynne ruchome piaski?:roll:
czy jest jakiś wspólny mianownik twych zdjęć?
Nie ma problemu Abir. Te pierwsze słowa to była dosyć idealistyczna misja fotografii którą przekazał mi mój ojciec i kiedyś właśnie w ten sposób chciałbym uprawiać fotografię ale na razie pracuję nad warsztatem. Już wiem, że kiedyś to będzie street - ma w sobie to coś, jednak gdy mam okazję do zrobienia jakichkolwiek zdjęć staram się rozwijać. Teraz chwytam się wszystkiego, dosłownie, nawet wyciągnąłem z szafy P.sixa i zakurzony koreks żeby spróbować kwadratu :) Mianownik pojawi się w dziale "Ocena zdjęć" - za kilka lat.
Jakaś nienaturalna ta poza, ręce, szczególnie prawa wyglądają brzydko, jak połamane. Kadr w porządku.
Ale modelce nie można nic zarzucić :lol:
Obejrzałem Twój wątek wczoraj wieczorem dając sobie obietnicę, że dzisiaj siądę do niego raz jeszcze. Z zainteresowaniem równym temu, jakie wzbudziły we mnie Twoje zdjęcia czytałem niektóre komentarze. Zabawne nawet.
Masz sporo do powiedzenia. Jeśli dopiero się uczysz, to idziesz w dobrym kierunku. Wyrywasz z rzeczywistości bardzo banalne fragmenty i pokazujesz je na swój sposób. To są zdjęcia, które ogląda się z zaciekawieniem i przyjemnością. Te krzywizny, próby przewrócenia rzeczy tak, żeby stworzyć z nich nową formę, cholernie fajna zabawa i ciekawy efekt. Ja to lubię i będę zaglądał regularnie. A że czasami coś się prześwietli lub mocniej pójdzie w cień, bywa że tak jest lepiej i to właśnie takie gry czynią zdjęcie interesującym.
Moi ulubieńcy, numerki od 33 do 38.
Zgadzam się z tym co napisał Diabolique.
Lubie koparki.
44.45.46.
Nigdy nie robiłem zdjęć w nocy, totalnie nie mam pojęcia jak sobie poradzić z balansem bieli.
Jesli ufasz aparatowi ustawiaj na Auto.Jesli nie musisz mierzyc.Gorzej jak jest sodowe,i inne razem pomieszane.Trza wtedy wyliczac(wyzsza szkola jazdy)
Po naszemu najlepiej zapamietac co mialo biala barwe i w obrobce tym elementem sie sugerowac,albo rawa na poczatek w tych warunkach na wzornik i pozniej to juz z gorki.
Tu na tej fotce zasugerowalem sie barierka obok kparki w pialo czerwone pasy.Załącznik 130998Reszta wyszla automatycznie.Choc nasycenie niebieskiego mozna zmniejszyc
Fakt, niezły plan. Przed chwilą próbowałem ustawić WB na światła koparki ale wyrzuca mi komunikat o zbyt jasnym punkcie. Trochę wyższa szkoła jazdy.
Mirku - Ty to jesteś wszędzie :)
Z balansem bieli to zawsze kłopot, ale podczas wywoływania z RAW można jeszcze coś niecoś wyciągnąć.
Dawno Cię tu nie było ;)
Coraz rzadziej wychodzę z domu tylko po to żeby zrobić kilka zdjęć. Zazwyczaj mam przy sobie MJU-2 i to nim robię zdjęcia, ale trudno jest szybko zrobić 36 zdjęć. A gdy go zapomnę używam komórki - i to z niej jest dzisiejsze zdjęcie :) Świetną masz stopkę - zrozumiałem to po roku.
hehehe - patrząc na 51 sconner się zastosował :)
50 bardzo mi się podoba.
Na razie kształtuje swój gust fotograficzny, jeszcze lepsze kwiatki mogą się tu pojawić, postaram się bardziej mieszać style :twisted:
Dorwałem się do studia na zimę, nie wiedziałem, że w tym samym budynku do którego chodzę kilka razy w tygodniu od 10 lat są darmowe zajęcia z fotografii i nie ma chętnych! Tak więc po 2 godzinach:
54.55.
Dobra, coś jest nie tak. U mnie na komórce wygląda jak zombie, na laptopie gdzie je obrabiałem jest całkowicie inaczej. Da się to jakoś ujednolicić?
Podepnij lapka do dobrego monitora.Obrob jeszcze raz i kopie przeslij na komorke.Bedzie mniut.
Edit.Grzebnelem se jak bym ja to widzial.Tak na bardzo szybkoZałącznik 137928Moznaq jeszcze wlosy poprawic-rozjasnic.
Dzięki Mirek :) Teraz jestem na laptopie mamy, niby też z lepszą matrycą i Twoje zdjęcie jest szare.
Najprościej byłoby mieć skalibrowany dobry monitor ale on nawet nie jest w planach jako, że mnie też ten typ fotografii nie kręci :) Kiedyś jeszcze próbowałem dostać w swoje ręce kalibrator, żeby poprawić to co mam ale mieszkam na prowincji, nie ma szans...
To niebieskie to jednorazowy wybryk ;) A czy możesz opisać co moim jest nie tak na Twoim monitorze?
Moge.
Wiec po kolei.Widze taki jasny sliwkowy nalot(zafarb)na calym kadrze.Natomiast twarz jest taka jak by byla wysmarowana samoopalajacym kremem.W niektorych miejscach tak jak by ten krem mocniej zadzialal juz.Polaczony na cerze taki miodowo zolty z tonacja sliwki w parze nie idzie wedlug mnie.Ponadto w swiatlach sie blyszczy cera.Kolorystyka zmienia sie w zaleznosci od ilosci swiatla.Tonacja przechodzi w rozne kierunki.(powiedzmy czerwony czy w swietle czy w cieniu ma byc czerwonym a nie zmieniac sie z karminowego w purpure)Wszystko wg mojego monitora jest za kontrastowe,za kolorowe za duzo tu wszystkiego.To ujecie mz. zyska na spokojnej tonacji i umiarze we wszystkim.
Chociaz moze na Twoim(Mamy) monitorze tak bardziej kolorowe sie sprawdziZałącznik 137938