-
Odp: LEICA DG SUMMILUX 15mm / F1.7 ASPH.
Cytat:
Zamieszczone przez
grzyboo
Może dlatego, że to nie było natywne szkło m4/3?
A co to ma do rzeczy skoro pierścień przysłon nie działał na dużych korpusach 4/3 ?
-
Muszę przewertować instrukcję od swojego G5, tam chyba było coś takiego. Poza tym widziałem dwa wątki w których właściciele panasoniców narzekali na wspołpracę z Oly 14-54 4/3. Ale organoleptyczne nie więc można powiedzieć że szerzę plotki :).
-
Prostuje pomyłkę, optyczne podaje średnicę filtra 37 tymczasem
-
No i fajnie, to popularna średnica w m4/3
-
-
Coś takiego by mi się przydało, trzeba czekać na testy i cenę...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
monstro
Coś takiego by mi się przydało, trzeba czekać na testy i cenę...
testy - znaczek Lajka; czyżby Sigma? :mrgreen:
ceny z B&H: Oly 17/1.8 - $500, 25/1.4 (też Lajka) - $530. Jest szansa, że szkło wystartuje z poziomu $500, imho.
-
Nono, fajna sprawa. Przypomina mi sie troche chwalony swego czasu:
http://kmp.bdimitrov.de/lenses/prime...e/K30f2.8.html
-
Pierwsze fotki powoli trafiają do Sieci; połowa stronki
http://www.bestmirrorlesscamerarevie...mm-at-the-tps/
-
Pierścień przysłon w obiektywie... ciekawa sprawa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Mcarto
Pierścień przysłon w obiektywie... ciekawa sprawa.
Mhm, 25-ki też miały pierścień ale z Olkami działać nie chciał.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jan_S
1) ten pierścień przesłon to trochę tak jakby konstruktorzy z Panasonica sukcesu Fuji pozazdrościli :)
2) Ten pierścień to novum w systemie... więc albo interfejs obiektyw - korpus miał "rezerwowe linie danych" albo obiektyw, w zależności od położenia pierścienia będzie się różnie przedstawiał - gdy pierścień będzie na A - to będzie to 15mm / f1,7 - f16 a gdy będzie w położeniach innych to się przedstawi jako np. 15 mm / f8 :) Korpusy powinny sobie bez problemu poradzić z interpretacją takiej informacji... ot, tak działają przecież zoomy o zmiennym świetle które płynnie przekazują informację jaką minimalną przesłonę mogą w danym momencie ustawić
Jeśli ktoś kopiuje to raczej Fuji od Panasonic
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4065
-
Cytat:
Zamieszczone przez
romek1967
Mhm, 25-ki też miały pierścień ale z Olkami działać nie chciał.
Leica 25mm 4/3 to już prawie historia.
Ciekaw jestem dlaczego teraz Panasonic zdecydował się wypuścić podobny obiektyw?? czy chce zwiększyć funkcjonalność niektórych aparatów aby mogły powalczyć z zaawansowanymi kompaktami APS (Ricoh GR, Nikon A czy Fuji X100)... Mały korpus + dobry uniwersalny obiektyw?
Sam myślałem o zaawansowanym kompakcie ale wygrał GX1 +14mm.
-
Powtórzę za poprzednikami : nie rozumiem po co powstał . Mam 14/2.5 i chętniej bym widział coś szerszego i jaśniejszego typu 12/2.0 i bardziej płaskiego ale w niższej cenie . Rynek zweyfikuje potrzebę powstania tego szkła.
-
15, 25, 45, 75 w sumie fajny szereg.
PS
10 i 7,5 wpasowywałyby się w logikę szeregu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krzysiek29
Powtórzę za poprzednikami : nie rozumiem po co powstał .
Po to żeby innowiercy nie miałczeli na (tym też) forum jakie to fe jest 14/2.5
Cytat:
Zamieszczone przez
krzysiek29
Mam 14/2.5
Posłuchaj Sławka Łosowskiego i nowego KombII albo Slayera z Bostaphem i np. Hell Awaits Hardening of arteries albo Varius Manx bez Anity.
Cytat:
Zamieszczone przez
krzysiek29
Rynek zweyfikuje potrzebę powstania tego szkła.
Zeiss tylko w Wielkiej Brytanii ma więcej zamówień na Otusa niż się spodziewali ogółem.
Będzie drogie, ale zobacz z jakiego poziomu startowały 12-35-100X a jaka jest ich cena dzisiaj; 40-150/2.8 jeszcze nie ma w sprzedaży :mrgreen:
To szkiełko to powrót do korzeni: super małe, super optyka, super światło (jak na rozmiar).
Ps Ja też czekam na takie 10/1.7 w "Lajce", może być od Oly :)
-
Pewnie, że lepiej mieć więcej niż mniej szkieł w ofercie. Jeśli to hipotetyczne 10/1.7 by powstało to pewnie nie będzie naleśnikiem .
Skoro powstał druga wersja 20/1.7 to może powstanie lifting 14/2,5 na 14/2.0 ? :grin:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krzysiek29
Skoro powstał druga wersja 20/1.7 to może powstanie lifting 14/2,5 na 14/2.0 ? :grin:
14/2.5 po liftingu to właśnie 15/1.7 ;-)
-
A po co powstały 20/2,8 do NEXa i 20/2,8 do Samsunga NX? Po to by miały swoich fanów, chyba.
-
Może będzie update oprogramowania do Olków żeby pierścień działał, ale osobiście czarno to widzę.
-
-
wydaje się być takie malutkie :)
-
To 35-100 to zrobili dopiero maleństwo. Ciekawe co wykastrowali. Bo wielkość to chyba połowa mojego obiektywu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
... Ciekawe co wykastrowali. ...
Światło? :)
-
Fajny obiektywy, tylko trochę zbyt blisko m.ZD 17 f/1,8... Gdyby zrobili go ze światłem f/1,2 to było coś, nawet gdyby to miała być kobyła.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Gdyby zrobili go ze światłem f/1,2 to było coś, nawet gdyby to miała być kobyła.
Dobrze piszesz. Szkoda, że nie zrobili go jaśniejszego.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Fajny obiektywy, tylko trochę zbyt blisko m.ZD 17 f/1,8... Gdyby zrobili go ze światłem f/1,2 to było coś, nawet gdyby to miała być kobyła.
Mnie wcale nie przeszkadza że Panasonic próbuje z Olympusem konkurować. Większy wybór - większa frajda przy kupowaniu. Może Olympus przynaglony przez Panasonica opracuje 17/1,4? a może 14/1,4 ?
-
System się rozwija nie ma co. Szkodz, że do produkcji tak powoli wkraczają firmy typu Sigma.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
krzysiek29
System się rozwija nie ma co. Szkodz, że do produkcji tak powoli wkraczają firmy typu Sigma.
bo to podobno ciągle nisza... ale taki Samyang się jakoś nie boi :)
-
Samyang ma jaja, a Sigma pierta ;)
-
599$ czyli tyle co PL25 na starcie.
Cena OK.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
PASQD
599$ czyli tyle co PL25 na starcie.
Cena OK.
Nawet jeśli za tyle możesz kupic i tak nie jest to tanio. W B&H Olkowy 17/1.8 kosztuje 100$ mniej co na polskie warunki daje 2000zł obecnie . Czyli 15/1.7 na starcie jeśli dojdzie do 2500 będzie dobrze. Sprzedaż będzie minimalna ... niestety.
-
http://www.thephoblographer.com/2014...o-four-thirds/
Są i pierwsze sample,moim zdaniem to będzie b. fajne szkło chociaż gdyby było to 13mm lub 14mm z tą samą jasnością byłoby jeszcze fajniejsze :mrgreen:
ps. Po co tylko ten pierścień przysłony ja rozumiem,że to ładnie wygląda ale czy to ma jakieś realnie praktyczne zastosowanie? Zmiana przysłony za pomocą body może będzie o sekundę trwać dłużej...dla mnie niepotrzebny bajer który pewnie podwyższa w jakimś stopniu cenę.
-
To nie jest bajer, tylko ukłon w stronę użytkowników manualnych Leiek, którzy zechcą wejsc w m43 dla tych obiektywow wlasnie. Sam osobiście lubię taka obsługę apraratu. Prawa ręka trzyma stabilnie aparat i palec wskazujący leży na spuscie migawki, a lewa ręka ostrzy i reguluje przyslone.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wuzet
To nie jest bajer, tylko ukłon w stronę użytkowników manualnych Leiek, którzy zechcą wejsc w m43 dla tych obiektywow wlasnie. Sam osobiście lubię taka obsługę apraratu. Prawa ręka trzyma stabilnie aparat i palec wskazujący leży na spuscie migawki, a lewa ręka ostrzy i reguluje przyslone.
Nie wiem, być może to moje zboczenie wynikające z używania ostatnio praktycznie wyłącznie trybu manualnego w którym dokonuję nie raz zmian 3 parametrów ekspozycji,więc i tak muszę zrobić to z poziomu body :).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wuzet
Otoz to Panie dziejku, przypominaja mi sie czasy Contaxa Zeissy i rokkory M!:) swietne rozwiazanie.
pozdroofka
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wuzet
Tyle, że aktualnie da się pierścienia przysłony używać z Panasonikami, bo w Olkach to nie działa.
T.
-
-
Co to oznacza ? bo ja się nie znam na takich tabelkach, używam obiektywy tylko do robienia zdjec. Nada się on do tego ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
wuzet
Co to oznacza ? bo ja się nie znam na takich tabelkach, używam obiektywy tylko do robienia zdjec. Nada się on do tego ?
Niektórym tu na forum wystarcza "dekielek" 15 mm, ta Lajka to będzie przy nim full wypas...