Odp: Sigma 24-105 mm f/4 DG OS HSM
Cytat:
Zamieszczone przez
wulf
W Canonie w obrębie jednego mocowania tak na prawdę istnieją dwa systemy obiektywów ef i efs oraz kilka generacji układów af w aparatach i kompatybilnych z nimi w obiektywach z danej ery. Niestety nie działają najlepiej między sobą...
Jak to: nie działają najlepiej? Jakiś przykład?
Cytat:
Zamieszczone przez
Mariusz M
W sensie z jakiej bajki?
Z tej zlej afkors.
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
Z tej zlej afkors.
Twierdzisz tak na podstawie własnych doświadczeń?:-)
W systemie Canona nie ma problemu z niekompatybilnością obiektywów. Problemy mogą być ze szkłami producentów niezależnych.
Proponuję wracać do tematu, tj. Sigmy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mariusz M
W rzeczy samej...
Tyle, ze nie jestem w tym odosobniony :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mariusz M
W systemie Canona nie ma problemu z niekompatybilnością obiektywów. Problemy mogą być ze szkłami producentów niezależnych.
Kompatybilnosc jest wszedzie, raczej prawidlowe dzialanie moze pozostawiac wiele do zyczenia :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Mariusz M
Sluszna koncepcja :)
pozdro
Cytat:
Zamieszczone przez
Mariusz M
Chyba właśnie omawiamy możliwe problemy z kompatybilnością owej sigmy z canonem. Do tej pory było delikatnie mówiąc różnie.
Dlatego dosyć dziwne jest wypuszczanie wersji pod canona dużo wcześniej niż dla innych systemów.
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Chyba właśnie omawiamy możliwe problemy z kompatybilnością owej sigmy z canonem. Do tej pory było delikatnie mówiąc różnie.
Dlatego dosyć dziwne jest wypuszczanie wersji pod canona dużo wcześniej niż dla innych systemów.
Może Canon jest najpopularniejszy i stąd taka decyzja?
Z drugiej strony zarówno u Canona, jak i Nikona są szkła będące bezpośrednią konkurencją tej Sigmy (24-105/4 L IS USM i 24-120/4 G AF-S VR), żadne nie jest jakoś wybitne optycznie, ale oba są co najmniej dobre. Miałem Canona 24-105 i ta Sigma musiałaby być wyraźnie lepsza żebym się skusił na zakup.
Cytat:
Zamieszczone przez
nyny
W rzeczy samej...
Tyle, ze nie jestem w tym odosobniony :)
Kompatybilnosc jest wszedzie, raczej prawidlowe dzialanie moze pozostawiac wiele do zyczenia :)
Zupełnie jak z matrycami Nikona, które działają świetnie do czasu aż nie zachlapie ich oliwa:)
Cytat:
Zamieszczone przez
banc
Było różnie, dlatego poczekajmy na opinie pierwszych nabywców.
Jeżeli AF będzie działał losowo, to sukcesu nie wróżę zwłaszcza, że EF 24-105L to porządny obiektyw, bez większych wpadek - zwłaszcza w kontekście swojego przeznaczenia i ceny.
M.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
Jak to: nie działają najlepiej? Jakiś przykład?
Przymierzałem się do kupna trzydziestki piątki do 5d2 sprawdzałem starą i nową (tą z is) wg moich odczuć stara była szybsza i celniejsza od nowej. A na 5d3 podobno działa bardzo dobrze.
Takich przykładów jest dużo więcej, wystarczy poczytać na forum canona.
Cytat:
Zamieszczone przez
wulf
Przymierzałem się do kupna trzydziestki piątki do 5d2 sprawdzałem starą i nową (tą z is) wg moich odczuć stara była szybsza i celniejsza od nowej. A na 5d3 podobno działa bardzo dobrze.
Takich przykładów jest dużo więcej, wystarczy poczytać na forum canona.
Ale to chyba nie jest jakoś specjalnie dziwne że nowszy aparat ma lepiej działający AF od starszego?
Cytat:
Zamieszczone przez
wulf
Przymierzałem się do kupna trzydziestki piątki do 5d2 sprawdzałem starą i nową (tą z is) wg moich odczuć stara była szybsza i celniejsza od nowej.
To niemożliwe. Mam starą 35-tkę i nie ma bardziej bzyczącego i powolnego obiektywu, niż ona.
Nie pisałem, że była cicha. Tylko szybka i celna w odległości ostrzenia jaką jestem zainteresowany 3-5m
Uważam, że cichość obiektywów jest przeceniana. To że gwiżdże i piszczy przy przebiegu całej skali to jedno a to że trafia w punkt to drugie i ważniejsze.
Do jej celności nie mam zastrzeżeń, ale trudno mi sobie wyobrazić, żeby nowsza wersja była jeszcze wolniejsza.
Cytat:
Zamieszczone przez
epicure
To niemożliwe. Mam starą 35-tkę i nie ma bardziej bzyczącego i powolnego obiektywu, niż ona.
Na pewno masz sprawną te 35mm 2.0? Miałem ten obiektyw z 5D mkI i AF chodził całkiem żwawo. Bzyczał i owszem (jak to szkło bez USM), ale poza tym nie było powodów do narzekań. A 50 1.8 mkII według mnie wyraźnie wolniejszy jest od 35 2.0.
Jest dobrze, ale nie na tyle, żeby płacić więcej niż za C, do tego więcej dźwigac i jakies dziwne filtry kupować. Ddatkowo niepewny AF. Za 3500 będzie martwa pozycja w katalogu.
Sigma przetestowana już przez optycznych
http://www.optyczne.pl/index.php?tes...wu&test_ob=311
Niestety nie ma powalającego zwycięstwa nad C i N, bo jest "tylko" trochę lepiej.
Zawiodła trochę beczką na szerokim kącie, aberracją chromatyczną na szerokim kącie i winietą.
Po raz kolejny potwierdza się to co myślę o zoomach dla fufu.
Obecnie wymagania są tak wysokie, że na matrycy małoobrazkowej świetne rezultaty mogą osiągać tylko stałki. Zoomy są albo kiepskie albo monstrualnie drogie (24-70 f/2.8 ) albo gargantuicznie nadęte (70-200 f/2.8 )
Obiektywy zmiennoogniskowe (oczywiście moim zdaniem) są ok tylko na mniejszych matrycach a w szczególności 4/3.
I tego mam zamiar się trzymać.
Szerokokątne zresztą też.
Tamron 24-70 jest niezagrożony.